Lifestyle

Komentari 8

Odvojeno spavanje može biti dobro za vaš brak u pandemiji

Odvojeno spavanje može biti dobro za vaš brak u pandemiji

Kvaliteta sna i odnosa usko su povezani. Parovi koji dobro spavaju rjeđe se svađaju, a mnogim parovima zapravo puno znači kada spavaju u odvojenim krevetima

Zamislite scenu. Imali ste dug i naporan dan, toliko da ste iscrpljeni 'pali' u krevet spremni za sjajan noćni san. I taman kada polako tonete u san hrkanje vaše bolje polovice vas razbudi. Sat vremena kasnije, ne možete spavati, a vaš um preispituje vašu listu zadataka sljedećeg dana, a spavanje vam se u tom trenutku čini nemogućim. Dakle, odlučili ste popustiti, uzeti jastuk i krenuti prema trosjedu ili drugoj sobi. Kad sljedećeg jutra vaš dobro odmorni partner pita 'Jesi se naspavala?', niste sigurni trebate li se smijati ili plakati.

POGLEDAJTE VIDEO:

Zvuči li vam ovo poznato? Ako je tako, možda je vrijeme da razmislite o pridruživanju jednom od šest parova koji su sudjelovali u anketi koja se provodila u Velikoj Britaniji. Oni su odlučili da su odvojeni kreveti najbolji za njih, dok je gotovo 35 posto odraslih Amerikanaca u istraživanju iz svibnja 2020., primijetilo da ih je pandemija korona virusa navela na razmišljanje o kupnji odvojenog kreveta. 

Odvojeni kreveti za parove bili su norma, sve do 1950-ih, još dok su viktorijanski liječnici upozoravali da dijeljenje kreveta može prenijeti energiju 'slabijeg' spavača. U današnje vrijeme, taj 'slabiji spavač' se odlučuje za odvojeno spavanje. Često je to povezano s manje intimnosti, izgubljenom ljubavlju i otrcanim odnosom. Ali naravno, ne mora uvijek biti tako.

- Kada spavate sami manje ćete se micati tijekom noći i buditi - kaže dr. Sophie Bostock, specijalistica za spavanje. Iako mnogi misle kako je nemoguće ojačati odnos dokle god se spava odvojeno, dr. Bostock vjeruje da 'spavački razvod' može biti koristan.

- Kvaliteta sna i odnosa usko su povezani. Parovi koji dobro spavaju rjeđe se svađaju, dok vam manja sna daje veće šanse za svađe - kaže ona. Dakle, možda odvojeno spavanje zapravo može zbližiti ljude, dodala je. 

Kako odvojeno spavanje može biti korisno za vrijeme pandemije?

Tijekom pandemije, mnogi parovi provode više vremena zajedno nego ikad, neki bi čak rekli i previše. U tom pogledu, odvojeno spavanje se može pokazati primamljivom strategijom za očuvanje neke intrige i osobnog prostora koji je svakako koristan za vezu, čak i ako sami problemi povezani sa spavanjem poput hrkanja nisu problem.

Evo što neki kažu o odvojenom spavanju tijekom pandemije:

'Odvojeno spavanje pomoglo mi je da mi veza tijekom pandemija postane zabavnija i 'svježija' jer mi je to  omogućilo da provedem malo vremena sama i da mi partner počne nedostajati. Uzbudljivo je ujutro kad se vidimo', komentirala je Sophie. 

Još jedan od razloga zbog kojih je pandemija natjerala neke parove da odvojeno spavaju je korona virus.

'U ožujku je Hannah dobila koronavirus, pa sam se preselio u gostinsku spavaću sobu kako bi se mogao izolirati. Tada smo se morali odvojiti, ali od tada povremeno spavamo odvojeno da se naspavamo što je iz različitih razloga presudno za našu dušu i zdrav razum', kaže Sam.

Što učiniti kada odvojeno spavanje nije jednoglasna odluka?

Ako se vaš partner voli maziti, a vi više volite imati osobni prostor dok spavate, prvo isprobajte tehniku ​​zagrljaja. Ako to ne uspije, otvorena komunikacija i kompromis vaši su najbolji sljedeći koraci. Možete se dogovoriti da vikendom spavate u istom krevetu. Učinite što god vam odgovara kao paru; ne postoje pravila za ono što je ispravno ili pogrešno.

Zapravo, razmislite o potencijalnom odvajanju za poboljšanje intimnosti.

'Mi provodimo više vremena mazeći se te smo više fizički privrženi jer to vrijeme više ne dobivamo u krevetu. To je sjajno', kaže Charlie.

'Blagodati odvojenog spavanja učinile su primjetnu razliku u našem braku. Nitko od nas ne drži drugog, te sada ima puno manje frustracije. A budući da spavamo odvojeno, više se trudimo zajedno provesti kvalitetno mirno vrijeme navečer', kaže Jessica, piše Well and Good.

Najčitaniji članci