Lifestyle

Komentari 1

Neka kuća zamiriše po prirodi: Prije nego bacite božićno drvce iskoristite sve njegove iglice

Neka kuća zamiriše po prirodi: Prije nego bacite božićno drvce iskoristite sve njegove iglice

Ova jednostavna praksa može vam pomoći da se opustite i uživate u prekrasnim mirisima iz prirode, na sasvim inovativan način, a blagotvorna je za sinuse i pospješuje protok krvi u lice

Prije nego što bacite svoje drvo, postoji način na koji možete iskoristiti njegove iglice za pripremu biljne pare. Ne postoji ništa poput pravog božićnog drvca koje vašem domu daje duh i miris zimske blagdanske sezone. A ako ste ove godine svoj dom ukrasili drvetom, vijencem ili granama od živih zimzelenih biljaka, vjerojatno imate sve sastojke koji će vam trebati za okrepljujuću biljnu paru.

POGLEDAJTE VIDEO:

Prednosti biljnih para

Radi se o namakanju bilja i/ili eteričnih ulja u vodi i stavljanja lica iznad mirisne pare. Ova jednostavna i vremenski provjerena praksa može vam pomoći da se opustite i uživate u mirisima prirode na nov način. Topla para također može blagotvorno djelovati na sinuse i povećati protok krvi u lice. Oni s osjetljivom kožom trebaju biti oprezni pa se njima preporučuje napraviti kratkotrajnu probu prije nego što se posvete duljem izlaganju pari. 

Iglice cedra, bora, jele i čempresa lijepo djeluju u biljnoj pari. Njihova ulja su također blago adstrigentna i mogu pomoći u smirivanju sinusa jer potiču opuštanje.

Sigurno izlaganje pari

Iako je para iz većine zimzelenih biljaka sigurna za udisanje, trebali biste izbjegavati korištenje drugih uobičajenih blagdanskih biljaka, poput imele, božikovine, tise, ili bora Ponderosa – koje mogu biti otrovne. Kako biste bili sigurni, odvojite trenutak da identificirate biljne vrste koje se koriste u vašem blagdanskom uređenju prije nego što počnete s ovom praksom. Prije nego što upotrijebite svoje ostatke zelenila u biljnoj pari, također možete provjeriti da biljke nisu prskane herbicidima ili pesticidima.

Dreamstime

Izravno ćete udisati biljke pa ćete htjeti tretirano zelenilo s istom njegom i pažnjom kao što biste to učinili s hranom ili vodom. Ako niste sigurni jesu li biljke prskane ili ne, nazovite farmu drveća ili vlasnika zemlje koji vam je dao biljke i izravno ih pitajte, prenosi MBG.

Kako napraviti svoju biljnu paru

Ako ste spremni uživati ​​u trenutku namjerne brige o sebi, evo kako udahnuti mirise sezone.

Kada dođe vrijeme da konačno odnesete svoje blagdansko zelenilo na kompost ili smeće, možete skinuti iglice i pohraniti ih u papirnatu vrećicu kako biste ih upotrijebili za herbalnu paru u sljedećih šest mjeseci. Samo provjerite jesu li iglice potpuno suhe prije nego što ih skladištite kako biste spriječili pojavu plijesni. Ako vam se čine malo vlažne, stavite iglice u košaru ili na čisti list papira na 2 do 4 dana da se dobro osuše. Udisanje biljne pare divan je, održiv način da vaše blagdanske dekoracije potraju dulje. Uz pomoć mirisnih iglica moći ćete se opustiti od nekih od najprometnijih tjedana u godini.

tea tree oil in the amber glass bottle and fresh tea tree leaves

Izradite potpourri

Miris borovih iglica, čaroban je i nostalgičan. Podsjeća nas na zimu, blagdansko vrijeme i sezonske radosti. Nekima je upravo miris glavni razlog što se odlučuju na nabavku pravog božićnog drvca umjesto onog umjetnog. Napravite vlastitu mješavinu potpourrija po vašem ukusu. Iskoristiti voće, začinsko bilje i borove iglice. Okružiti se ugodnim mirisima je najlakši i najučinkovitiji način da si priuštimo osjećaje poput opuštenosti, udobnosti i mira.

Fotolia

Kupka od borovih iglica

Nakon što ste iskoristili vaše drvce, možete odrezati neke grane i upotrijebiti iglice za pripremu ljekovite i umirujuće kupke. S obzirom na to da borove iglice sadrže esencijalna ulja, odličan su dodatak relaksirajućoj kupki, imaju umirujuće djelovanje i blagotvorno utječu na prehladu i jačanje kože. Za ovu kupku se vjeruje da uklanja negativnost, pročišćava um, smiruje osjetila, potiče cirkulaciju te okrepljuje. Smatra se najpovoljnijom kupkom za dobrodošlicu u Novoj godini. 

Potrebno vam je 100 - 150 g iglica bora. Potom pripremite lonac u kojem ćete skuhati iglice s puno vode. Kuhajte oko deset minuta, a za pojačavanje arome možete dodati i štapić cimeta. Naposljetku, kroz sito izlijte tekućinu u vašu kupku. Prije ulaska u kadu, zavežite gazu koju ste napunili iglicama i ubacite je u kupku. Namačite se udišući predivne arome bora. Nemojte ispirati ulja, neka ostanu na vašoj koži tijekom dana. Neodoljiv miris će se protezati kroz sve prostorije doma.

Najčitaniji članci