Lifestyle

Komentari 0

Neka uistinu ožive: Sobne biljke također treba gnojiti, evo kako

Neka uistinu ožive: Sobne biljke također treba gnojiti, evo kako

Sobne biljke gnojite svaka dva do tri tjedna od kraja ožujka do sredine rujna, a nakon toga prestanite. Njihovo tlo može brzo postati siromašno hranjivim tvarima i zato slabo uspijevaju

Ne samo da biljke daju dozu boje i živosti u prostoriju, već nude prekrasno uređenje i unose dašak elegancije u vaš dom. No, valja zapamtiti da su sobne biljke ograničene na manje posude ili teglice, pa tako nemaju stalni protok hranjivih tvari koje dolaze iz tla. S vremenom se hranjive tvari u teglama iscrpljuju i biljke pate. Kako biste pomogli sobnim biljkama da napreduju, naučite kako ih gnojiti.

POGLEDAJTE VIDEO: Supružnici svoje dvorište pretvorili u vrtnu bajku

Koju vrstu gnojiva trebate koristiti?

Nisu sva gnojiva jednaka - zapravo, uobičajeno je da ljudi koriste pogrešnu vrstu ili previše gnojiva i ubiju svoju sobnu biljku.

- Ponekad određena vrsta ili pogrešan način doziranja gnojiva mogu učiniti više štete nego koristi za biljku. Svojim kupcima kažem da koriste gnojivo topivo u vodi, posebno bogato gnojivo od riblje emulzije. Organske tvari će dulje hraniti biljku od kemijskog gnojiva - kaže Patrick Hillman, entuzijast biljaka i vlasnik Buzz and Thrive Gardens.

Kako primijeniti gnojivo?

Lakše je nego što mislite, ali nikako nemojte stavljati gnojivo direktno u biljke u teglici. Hillman preporučuje da razrijedite gnojivo u omjeru od 1/4 do 1/2 žličice gnojiva po galonu vode (3,7 litara).

- Govorim ljudima da razrijede gnojivo malo više nego što piše na pakiranju - objašnjava. Još jedan izvrstan savjet je da biljku zalijete prije nego je zagnojite. To će sačuvati gnojivo od spaljivanja korijena, a vlažno tlo pomaže da se gnojivo bolje upije. Hillman dodaje kako će ova vrsta ribljeg gnojiva možda pomalo smrdjeti, ali to će nestati za dan ili dva. Ako se ispod teglice nalazi posuda za otjecanje vode, svakako je ispraznite kako biste uklonili višak vode natopljene gnojivom.

Kada primijeniti gnojivo?

Hranite svoje biljke svaka dva do tri tjedna od kraja ožujka do sredine rujna, a zatim nemojte gnojiti nakon toga.

- Dobro je biljkama dati malo odmora. Dani se skraćuju i biljke neće proizvoditi puno novih pupoljaka, pa biljka neće uzimati toliko vode i hranjivih tvari - kaže Hillman.

Novi izdanci

Pazite na svoje biljke i provjerite prerasta li im korijenje tegle ili posude. Proljeće je sjajan period da provjerite stanje i vidite koje biljke bi trebalo presaditi u malo veće tegle, objašnjava Hillman. Napravite brzu procjenu, a ako ih je potrebno presaditi, dodajte i malo komposta.

Biljke koje ne biste trebali često gnojiti

Sukulenti (čuvarkuće) i kaktusi ne vole previše gnojiva na bazi dušika, kaže Hillman. Zato njima ograničite stavljanje gnojiva na jednom u mjesec i pol dana, piše Real Simple.