Lifestyle

Komentari 5

Nemir u glavi: Kako isključiti misli koje vam uskraćuju san?

Nemir u glavi:  Kako isključiti misli koje vam uskraćuju san?

Kada ne možete zaspati zbog opterećujućih misli, opuštajuća aktivnost, kao što je slušanje glazbe, čitanje, crtanje ili nešto drugo, pomoći će vam da pomaknete fokus s negativnih ili teških misli na nešto ugodnije

Ako često noću ne možete zaspati zbog teških misli, ovo su savjeti koji bi mogli pomoći da brže zaboravite na njih i utonete u san:

POGLEDAJTE VIDEO:

1. Fokusirajte se na ono što se događa sada

Misli zbog kojih ne možete spavati često su povezane s prošlošću ili budućnošću. Brinete se zbog toga što se može dogoditi ili žalite zbog nečega iz prošlosti. Ako vam se to događa, pokušajte se usredotočiti na ono što se događa sada. Sadašnji trenutak je nešto što možemo kontrolirati, a ova promjena fokusa može pružiti opuštanje koje je potrebno mozgu.

2. Ostavite svoje uređaje

Gledanje u telefon, prijenosno računalo ili tablet prije spavanja može podići razinu anksioznosti i stresa, posebno ako čitate ili gledate vijesti ili druge stvari zbog kojih se brinete. Osim toga, svjetlost elektroničkih uređaja loše utječe na proizvodnju melatonina u tijelu pa spavanje čini još težim.

3. Zabavite se s nečim opuštajućim

Kada ne možete zaspati zbog misli, opuštajuća aktivnost, kao što je slušanje glazbe, čitanje, crtanje ili nešto drugo, pomoći će vam da pomaknete fokus s negativnih ili teških misli na nešto ugodnije.

Cheeerful pretty girl reading in bed

4. Udahnite aromu esencijalnog ulja lavande

Eterično ulje lavande često se koristi u aromaterapiji za ublažavanje stresa, opuštanje i bolji san. Možete poprskati par kapi na ručnik ili krpu ili dodati malo ulja u kupku. Eterična ulja mogu izazvati alergijske reakcije, pa budite oprezni ako ih koristite.

5. Nemojte forsirati san

Ako nikako ne uspijevate utonuti u san, ustanite iz kreveta i radite nešto. Popijte malo čaja, pročitajte knjigu ili pišite pa se vratite kad vam se počne spavati.

6. Gledajte najdražu emisiju ili seriju na televiziji

Gledanjem omiljene TV emisije možete zaboraviti na teške misli. Svjetlost koju televizor emitira udaljenija je od one koja dolazi s  telefona, pa je manje štetna za higijenu spavanja.

7. Vježbe disanja

Polako, duboko disanje može vam pomoći da se smirite i utišate misli, piše Bright Side.

Najčitaniji članci