Lifestyle

Komentari 3

Nemojte se dovesti do faze izgaranja jer će vam čak i mali zadatak postati jako zahtjevan

Nemojte se dovesti do faze izgaranja jer će vam čak i mali zadatak postati jako zahtjevan

Ako ste tjeskobni ili pod stresom i od toga se osjećate oslabljeno, ne možete se fokusirati, niste od volje i ne da vam se ni raditi, pokušajte duboko disati 5 minuta ili meditirajte kako biste razbistrili misli

Kad se približi ponedjeljak, a vi se i dalje osjećate iscrpljeno i nesposobno izvršavati uobičajene radne zadatke, možda ćete trebati malo razmisliti i pronaći nešto bolje za upravljanje stresom. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Otvorena komunikacija na radnom mjestu je ključna

Otvorena komunikacija između zaposlenika i njihovih nadređenih može uvelike smanjiti učinke izgaranja i prevelikog stresa. Zdrava kultura na radnom mjestu uvelike pomaže u održavanju vaših zaposlenika sretnima, ispunjenima i ne iscrpljenima.

Dvije tisuće ispitanika koji rade kod kuće ispitani su u nedavnom istraživanju u kojem ih se pitalo zašto oni 'izgaraju' na svom poslu. Neki od odgovora bili su ti što su se ljudi većinom žalili na dulje radno vrijeme, manjak slobodnih dana jer su radili od doma, izvršavanje više zadataka i iscrpljenost zbog toga što kod kuće moraju sve obavljati, a uz to trebaju raditi.

Kako neregulirani stres utječe na našu radnu uspješnost?

U osnovi stres pretvara svaki problem u nerješivu anksioznost. Hormon stresa kortizol zamagljuje hipokampus koji je središte vašeg mozga odgovornog za učenje i dugoročno pamćenje. Prekomjerne količine kortizola također mogu oštetiti amigdalu i frontalni režanj koji su odgovorni za planiranje, organiziranje, pokretanje i samokontrolu. Sve su to vitalne funkcije koje vam pomažu u dovršenju ciljeva.

Od 26.319 sudionika koji su sudjelovali u istraživanju, tim sa Sveučilišta Mainz otkrio je da je većina priznala da je stres na kraju negativno utjecao na njihov rad.

Kada je čovjek iscrpljen, sposobnost suočavanja sa stresom obično opada. Kao rezultat toga, čak i manji zadaci mogu se shvatiti kao znatno zahtjevniji. 

Ako ste tjeskobni ili pod stresom i zbog toga ste slabi, ne možete se fokusirati, niste od volje i ne da vam se ni raditi, pokušajte duboko disati 5 minuta ili meditirajte kako biste razbistrili misli. Zdrava prehrana i navike vježbanja mogu pomoći ublažiti toksični stres koji vam crpi um i tijelo.

Nekontrolirani odgovori na stres mogu dovesti do izgaranja na radnom mjestu, a zauzvrat, sve to će pojačati druge negativne posljedice povezane sa stresom kao što su visoki krvni tlak, pretilost, dijabetes i kognitivni pad.

Kad god se osjećate iscrpljeno, probajte raditi nešto što vas smiruje, poput neke aktivnosti, šetnje, vježbanja, joge, meditacije i slično. Ako mislite da ne možete više izdržati na poslu iskreno iskomunicirajte sa svojim šefom i recite mu kako se osjećate. Nekada je dobro uzeti predah, piše The Ladders.

Najčitaniji članci