Obavijesti

Lifestyle

Komentari 13

Neravnoteža elektrolita u tijelu - simptomi su grčevi, slabost...

Neravnoteža elektrolita u tijelu - simptomi su grčevi, slabost...
1

Obilno znojenje i unos vode u organizam ispiru elektrolite pa ih je važno nadoknaditi hranom bogatom mineralima. Preporuča se piti izotonične napitke te juhu iz vrećice...

VIDEO

Neravnoteža elektrolita poremećaj je koncentracije iona kalija, natrija i kalcija. Do toga najčešće dolazi zbog nepravilne prehrane, no mogu je uzrokovati i druga stanja, poput dehidracije ili hiperhidracije, pojačanog znojenja, povraćanja i proljeva. 

- Znojenjem i povećanim fizičkim naporom gubimo elektrolite, što je posebno opasno ako izgubljenu tekućinu nadoknađujemo isključivo unosom velike količine vode. Voda ispire elektrolite pa zato treba unositi i druge napitke. Ljeti su dobar izbor juhe i salate - navodi nutricionistica Olja Martinić.

Simptomi koji se mogu javiti kod neravnoteže elektrolita su grčevi i slabost u mišićima, problemi s probavom, poremećaji živčanog sustava, vrtoglavica, problemi sa spavanjem, mučnina i povraćanje, umor, gubitak apetita, nepravilni otkucaji srca, poteškoće s disanjem, dekoncentracija, dezorijentiranost i nesvjestica.

- Ljudi koji rade na otvorenom žale se na oticanje ruku i nogu, a ponekad se dogodi i izostanak znojenja, zbog čega može doći do pregrijavanja tijela – govori nutricionistica Olja Martinić. U slučaju pojačanog gubitka elektrolita važno ih je nadoknaditi. Kao prva pomoć može pomoći i čaša obične vode u koju ste dodali pola žličice jodirane soli. 

- Idealno je popiti šalicu juhe iz vrećice, zatim oko tri decilitra vode pa opet juhu. Pomažu i izotonični napici. Ako idete na kampiranje ili planinarenje, gdje očekujete vrućinu, sa sobom ponesite juhe u vrećici, sol i energetske pločice – savjetuje nutricionistica.
Elektroliti su tvari koje se otapanjem u tjelesnim tekućinama pretvaraju u ione. Bez njih u tijelu nije moguće funkcioniranje živčanog i mišićnog sustava. 

Prirodni pripravci od anđelike, kičice i pelina za zdrav želudac
Prirodni pripravci od anđelike, kičice i pelina za zdrav želudac

- Bez elektrolita, poput natrija i kalija, nema stanične izmjene tvari. Svi su oni vrlo važni i nedostatak bilo kojeg od njih može imati ozbiljne posljedice na organizam - ističe Martinić. Važno je da su te tvari u ravnoteži, a ona se postiže pravilnom prehranom i zdravim načinom života. 

- Odrasli koji se uravnoteženo hrane unose dovoljne količine makronutrijenata (bjelančevina, masti i ugljikohidrata) te mikronutrijenata (vitamina i minerala) - kaže nutricionistica Olja Martinić te naglašava kako su minerali vrlo zastupljeni u povrću i voću.

Nepravilni otkucaji

Simptomi - kod neravnoteže elektrolita u tijelu javljaju se grčevi i slabost mišića, problemi sa spavanjem, umor, mučnina, povraćanje, problemi s probavom, vrtoglavica, nepravilni otkucaji srca, poteškoće u disanju, gubitak apetita...

Prvo posegnite za...

Nadoknada tekućine - Važan je unos juha, čajeva i izotoničnih napitaka, a pomoći će i čaša obične vode s malom količinom jodirane soli te energetske pločice s puno vitamina i minerala.

Kalcij se unosi orašastim i mliječnim proizvodima te morskim algama

Kalcij je najvažniji i najzastupljeniji mineral u ljudskom tijelu, a odgovoran je za zdravlje kostiju i zubi. Pomaže i u očuvanju zdravlja srca, mišića i živaca. Nalazi se u mlijeku i mliječnim proizvodima, orašastim plodovima i morskim algama, ali i u voću i povrću, poput naranči, banana, suhih smokvi, kelja, brokule, graha, graška, špinata, kupusa, peršina i leće.

Batat je dobar kod dijabetesa, krumpir pospješuje mršavljenje
Batat je dobar kod dijabetesa, krumpir pospješuje mršavljenje

Natrij se nalazi u soli, a kalij u rajčicama i kiviju

Kalij je važan za funkcije srca, mišića i bubrega. Pospješuje detoksikaciju i pomaže u reguliranju krvnog tlaka. Može se unijeti voćem i povrćem, poput rajčica, avokada, banana, kivija, blitve i špinata. Natrij služi regulaciji tekućina u tijelu, a važan je i za apsorpciju aminokiselina. Nalazi se u kuhinjskoj soli.

Brazilski oraščići za selen, a blitva i čaj za magnezij

Magnezij jača imunitet, regulira šećer u krvi, čuva zdravlje srca, kostiju, zubi i gušterače. Važan je za funkciju mišića i živaca, a brine i o ravnoteži tjelesnih tekućina. Preventivno djeluje protiv pojave bubrežnih kamenaca.

Pospješuje probavu, ublažava glavobolju i pomaže u regeneraciji jetre. Njegovi su izvori integralne žitarice, orašasti plodovi, zeleno lisnato povrće, poput blitve, mahunarke, kava, čaj, grožđice, kakao, peršin, mrkva i banane. Selen je najviše zastupljen u brazilskim oraščićima, a ima ga i u morskim plodovima.

VIDI OVO: Koja je boja vašeg horoskopskog znaka?

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 13
VIDEO

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala
VRLO SU OPTIMISTIČNE

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala

Blizanke iz SAD-a su prihvatile svoj život takvim kakav je i redovito pronalaze razloge za smijeh. Završile su fakultet, putuju svijetom, voze se na mopedu, rado hodaju po prirodi...
Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati
ŠTO VAS DANAS OČEKUJE?

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati

Pročitajte dnevni horoskop za petak 29. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje