Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Nije svejedno što i kako čistite izbjeljivačem - da ne bude štete

Nije svejedno što i kako čistite izbjeljivačem - da ne bude štete

Mnoge površine u stanu mogu se očistiti i dezinfiirati izbjeljivačem, koji je jeftiniji od većine specijaliziranih sredstava koja se mogu naći u trgovinama, no pazite kako ga koristite

VIDEO

Iako se najčešće koristio za izbjeljivanje bijelog rublja, naše su mame i bake izbjeljivač ili varikinu često koristile za pranje i dezinfekciju mnogih površina i stvari u domu, kao i vrtnog namještaja. Zapravo i nisu imale puno drugih specijaliziranih sredstava koja danas možemo nabaviti u trgovinama, pa su im varikina, kanta s vodom i četka za ribanje bile najčešći 'alat', donosi portal stručnjakinje za čišćenje i uređenje doma Martha Stewart. 

POGLEDAJTE VIDEO: Valentina pomaže u organizaciji doma

Pokretanje videa...

Valentinini savjeti za uređenje VIDEO

Riječ o jeftinom sredstvu kojim se može očistiti i dezinficirate gotovo sve neporozne površine u domu - za radne površine, sudopere, pločice, podove, hladnjak, uređaje od nehrđajućeg čelika, vrtni namještaj i slično - pa nije zgorega imati ga u kući, no važno je znati kako se pravilno koristi, kako ne biste napravili više štete nego koristi, upozorava Mary Gagliardi, stručnjakinja za pranje rublja u Cloroxu.  

Jedno od pravila kojeg se treba držati kad baratate s varikinom jest da sve što ste njome dezinficirali nakon što kratko odstoji u pravilu treba isprati čistom vodom. Također, pazite na ruke (zaštitite ih rukavicama obavezno i nastojte da otopina što manje dolazi u doticaj s kožom), te na omjer varikine i vode u otopinama. 

Fuge ne čistite s izbjeljivačem, postoji još učinkovitije sredstvo
Fuge ne čistite s izbjeljivačem, postoji još učinkovitije sredstvo

Za osnovnu upotrebu u kući

 Za osnovnu upotrebu u kući pomiješajte ½ šalice varikine s 3,7 do 4 litre vode. S tom mješavinom možete dezinficirati radne površine u kuhinji, sudoper, pločice i podove, odnosno sve neporozne površine. Za dezinfekciju kanti za smeće možete napraviti i koncentiraniju otopinu: Pomiješajte oko pola šalice varikine na otprilike tri litre vode.

Koristite toplu vodu ako vam treba otopina za ribanje i dezinfekciju pločica. Za dezinfekciju kuhinjske daske za rezanje napravite još blažu otopinu: Na 3,5 litre vode dovoljno je staviti dvije žličice izbjeljivača. 

Za dezinfekciju odjeće

Želite li dezinficirati rublje ili odjeću, primjerice odjeću iz teretane, dodajte malo izbjeljivača u prašak za pranje rublja. Za dublju dezinfekciju možete dodati 2/3 šalice za standardnu perilicu ili 1/3 šalice za visokoučinkovitu perilicu. Štoviše, mnogi obojeni odjevni predmeti mogu se sigurno prati i sa standardnim izbjeljivačem.  

Trik kako se riješiti plijesni oko kade bez ribanja i kompliciranja
Trik kako se riješiti plijesni oko kade bez ribanja i kompliciranja

Mary Gagliardi kaže da se i neki obojani odjevni predmeti sigurno mogu oprati s izbjeljivačem, no treba biti oprezan. Preporučuje da uvijek prije pranja testirate odjeću na manjem komadu gdje se šteta neće vidjeti. Na primjer na unutrašnjem obrubu rukava. Jednostavno pomiješajte 2 žličice izbjeljivača s ¼ šalice vode, pa nanesite malu točkicu te mješavine na tkaninu i ostavite minutu prije nego posušite tkaninu suhom krpom, tako da upije. Ako ne ostane nikakva mrlja, odjevni predmet možete oprati. 

Korištenje izbjeljivača u kupaonici

Izbjeljivač može biti vrlo koristan za dezinfekciju svih površina u kupaonici na kojima se rado skupljaju bakterije ili plijesan. Za standardne površine, kao što su zahodska školjka ili pločice, držite se recepta od pola šalice i 3,5 litre vode. Otopina može poslužiti i za dezinfekciju plastičnih dječjih igračaka. Ostavite ih da se namaču u njoj 5 minuta, pa nakon toga dobro isperite.

Zavjesu za tuš operite u perilici, uz dodavanje deterdženta i 2/3 šalice izbjeljivača, kako bi se dobro oprala plijesan, savjetuje Gagliardi. 

Koje sve površine u svom domu ne bi trebali čistiti izbjeljivačem
Koje sve površine u svom domu ne bi trebali čistiti izbjeljivačem

Korištenje izbjeljivača na terasi

Prije nego što pospremite plastični vrtni namještaj u garažu,  operite ga s otopinom ¾ šalice izbjeljivača i oko 3,5 litre tople vode. Ostavite 10-ak minuta, pa isperite toplom vodom, no pazite da ta voda ne oteče prema biljkama ili vrtu s povrćem.

Žardinijere u kojima ste imali ljetno cvijeće također operite tom otopinom, kako biste izbjegli da se u njima zadrži plijesan ili gljivice koje mogu dovesti do razvoja bolesti na novim biljkama koje ćete posaditi. Ako će do sadnje proći više vremena, žardinijere ne morate ispirati vodom. 
 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam