Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
4 komentara

Nije važno koliko ste vi bogati nego koliko vam imaju susjedi

Istraživanje profesorice Kate Pickett je pokazalo da društva u kojima je bogatstvo nejednako raspoređeno imaju više razine kriminala, tinejdžerskih trudnoća i nasilja u obitelji

Portrait of a surprised brunette with binoculars looking out the window, spying on neighbors
Foto: Dreamstime
4 komentara

Izgleda da ima istine u staroj izreci da se novcem ne može kupiti sreća. Osobito ako je susjed bogatiji od vas.

Psiholozi kažu da je nejednakost bolji pretkazatelj problema u mentalnom zdravlju nego opće bogatstvo neke zemlje. Drugim riječima, nije važno kolik je vaš apsolutni prihod nego 'gdje vas on svrstava u odnosu na ostatak društva', kaže Kate Pickett, profesorica na sveučilištu u Yorku. 

PAZITE KOLIKO POPIJETE! Alkohol remeti san, mentalne sposobnosti i vodi u depresiju

Ona je u svom istraživanju pokazala da društva u kojima je bogatstvo nejednako raspoređeno imaju više razine kriminala, tinejdžerskih trudnoća i nasilja u obitelji. To donekle objašnjava zašto su Sjedinjene Države, premda su najveće svjetsko gospodarstvo, visoko na listi u brojnim problematičnim socijalnim kategorijama. 

Foto: Dreamstime

Pickett kaže da je to zato što su ljudi, ako su najsiromašniji u zajednici, bez obzira na apsolutnu veličinu bogatstva, neizbježno izloženi tjeskobi, osjećaju stida i frustraciji. 

Pritom se poziva na rezultate studije koja je pokazala da siromašne osobe koje žive u norveškim socijalnim stambenim blokovima nisu u boljem mentalnom stanju od onih u indijskim slumovima. 

Woman in fluttering dress. Desert and sand dunes. Red sky. Mars. POGLED U UNUTRAŠNJOST Veliki test: Koja je vaša prava osobnost u uzavreloj pustinji?

- Premda su njihove okolnosti materijalno znatno drugačije, osjećaj siromaštva je jednak - rekla je. 

Premda se psihologija smatra nepolitičkom disciplinom, zbog rezultata njezina i drugih sličnih istraživanja sve je više stručnjaka u tom polju koji smatraju da psiholozi moraju više javno govoriti i utjecati na političare u nastojanju da se smanje nejednakosti u društvu koje utječu na mentalno zdravlje. 

NEOBIČNA ODLUKA MEGHAN MARKLE: Sina će odvesti u Ameriku?

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message