Lifestyle

Komentari 23

Nikad gora godina za seks život - još nije kasno za popraviti to!

Nikad gora godina za seks život - još nije kasno za popraviti to!

Uz sav stres i neizvjesnost, ova godina baš i nije bila godina za intimnost. Ali to se može promijeniti ako ste spremni promijeniti neke 'loše' navike i izbaciti određene stresore

Melissa Petro je 40-godišnja spisateljica koja živi u New Yorku sa suprugom i dvoje djece. Prema gospođi Petro, uvijek prisutna roditeljska skrb nad 12-mjesečnim i 3-godišnjakom u pandemiji bila je 'neumoljiva i iscrpljujuća'. Njezin suprug još odnedavno spava na kauču u dnevnom boravku tako da je ova godina u seksualnom polju jako loša, piše New York Times.

POGLEDAJTE VIDEO:

- Nije da ja to ne želim. Samo toliko toga ima za radit, osim seksa s mojim partnerom, kojeg smatram privlačnim i s kojim teoretski želim imati spolni odnos. No naš seksualni život trenutno izgleda beznadno - rekla je Melissa.

No nije samo tako Melissi. Studija Instituta Kinsey o utjecaju Covid-19 na kvalitetu braka otkrila je da je 24 posto oženjenih izjavilo da imaju rjeđi spolni odnos nego prije pandemije, a 17 posto žena prijavilo je smanjenje i seksualnog i emocionalnog zadovoljstva otkad je počela pandemija. 

Ali ne brinite, nije sve izgubljeno, u seksualnom smislu. Još uvijek možete povratiti strasti.

1. Pomaknite svoju perspektivu

Samokritičnost i prosudba partnera klasični su načini prigušivanja seksualne želje. Više od polovice žena izvještava da stres, depresija i anksioznost smanjuju njihov interes za seks, kao i seksualno uzbuđenje i sposobnost orgazma. Normalno je osjećati manje želje tijekom krize, poput pandemije. Osjećate kao da cijeli svijet, doslovno zrak koji udišete, predstavlja potencijalnu prijetnju vama i vašoj obitelji. 

Prvi korak ka poboljšanju vašeg seksualnog života mogao bi biti promjena stava, a ne ponašanja. Ako imate spolne odnose jer morate ili se osjećate kao da trebate, nećete uživati u seksu. 

2. Napravite plan

Melissa je rekla da ona i njezin suprug još uvijek imaju vremena za seks, čak i ako je to recimo svake treće nedjelje. 

Ljudi spontano žele seks, ali posebno u žena, to je prilično rijetko. Otprilike 15 posto žena iskusi spontanu želju, dok većina doživljava reaktivnu želju - želju za seksom kada se nešto erotsko događa.

Sjajan seks, ne događa se samo spontano. Zahtijeva namjernost. Ne bojte se staviti ga u svoj kalendar ako morate. Jer iako ne možete planirati sjajan seks, možete, namjerno stvoriti uvjete u kojima bi se čarolija mogla dogoditi.

3. Slijedite trendove i novosti

Iako bi doživljavanje niske seksualne želje tijekom pandemije moglo biti normalno i razumljivo, postoje stvari koje možete učiniti kako biste povećali želju u vezi. Jedna stvar za koju znanost kaže da povećava uzbuđenje je novo iskustvo. 

Ovo bi moglo biti dobro vrijeme za ljude da otvoreno pričaju sa svojim partnerom o njihovoj vezi, kao i o njihovim osobnim željama, maštarijama, potrebama itd. Ako su vam ovi razgovori neugodni, angažirajte terapeuta specijaliziranog za seks.

4. Nemojte se stresirati

Kad vaš mozak osjeti prijetnju, vaše tijelo aktivira simpatički živčani sustav, koji šalje kemikalije poput adrenalina i kortizola kako bi vam pomogao da brže trčite ili se borite jače. Jednom kada prijetnja nestane, parasimpatički živčani sustav se uključuje, izvodeći vas iz načina borbe ili leta i vraćajući vaše tijelo u mirno stanje.

To mirno stanje koje aktivira parasimpatički živčani sustav također je odgovorno za seksualno uzbuđenje. Drugim riječima, vaš mozak zna da kad vas 'lav progoni', nećete željeti seks.

Kad ste gotovi s dugim i napornim radnim danom recite svom tijelu da je stres gotov, barem do sutra. Pa čak i ako se još uvijek ne osjećate dovoljno sigurno da biste iskusili želju, još uvijek možete dodirnuti partnera i blisko se povezati. 

Ležati u mraku gledajući film s partnerom, prošetati, vježbati - sve te stvari imaju svoje prednosti, čak i kad ne vode do seksa.

Najčitaniji članci