Obavijesti

Lifestyle

Komentari 3

Nožni palac mu je ogroman: Ne mogu više živjeti koliko to boli

Brian Mills zbog svoje deformacije ne može normalno hodati, a velik je broj zdravstvenih stanja koja se mogu dijagnosticirati prema promjenama na stopalima i nožnim prstima

VIDEO

Nije potrebno biti previše empatičan za zamisliti kako Brianu Millsu nije lako - gigantski nožni palac na lijevom stopalu otežava mu život svakodnevno. On je rođen s povećanim nožnim prstom, koji je narastao toliko da je nožni prst pored njega morao biti uklonjen kad je imao tek dvije godine.

- Nakon što su mi ga odrezali, moj palac je počeo rasti znatno više - rekao je u nadolazećoj epizodi TLC serijala 'Moje noge me ubijaju'. 

Mills je rekao podijatrici dr. Ebonie Vincent da mu je običan hod izazov, piše Huffington Post

- Osjećam se kao da hodam po brusnom papiru i puno puta počinjem hodati po strani stopala, što uzrokuje puno boli na drugom stopalu - rekao je prije nego što je skinuo cipelu i pokazao se njegov golemi nožni prst.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
TLC emisija Moja stopala me ubijaju

Mills je priznao da se boji da bi njegov nožni prst i ta deformacija mogla postati maligna, zbog čega još od djetinjstva nije bio kod liječnika.

- Posljednji put kad je doktor vidio moj palac je bilo kad sam imao devet ili deset godina i spominjali su mi odsijecanje velikog nožnog prsta. Moja se mama doista protivila toj mogućnosti, tako da više nisam išao liječniku - otkrio je.

Deformacije i skraćivanje prstiju u porastu

To je problem koji se sve češće rješava na kirurški način, osobito zbog tzv. hallux valgus deformacija, koja je relativno učestala. Najčešće se javlja u žena, u početku su prisutni bolovi stopala, a potom i deformacija palca koja predstavlja i zdravstveni i estetski problem.

Pretjerana dužina drugog ili trećeg, a ponekad i četvrtog prsta osjetno narušava kvalitetu života Veliki problem u takvim slučajevima predstavlja obuća, koja postaje premalena. Kao rezultat konflikta između obuće i prsta, javlja se bol, otok, crvenilo prsta sa čestim formiranjem bolnih natisaka s gornje strane prsta. Ako se takvo stanje ne korigira, može doći do stvaranja fiksne deformacije prsta.

Što naša noga voli: Idealna je peta 4 cm, a kupujte ih navečer
Što naša noga voli: Idealna je peta 4 cm, a kupujte ih navečer

Kod takvih promijenjenih biomehaničkih odnosa dolazi do mišićne neravnoteže, koja je pak uzrok nastanka 'skvrčenih' prstiju te tzv. čekičastih deformacija. Ovakavu delikatnu operaciju korekcije izvodi specijalist ortopedije.

Na nožnim prstima uočavaju se prve zdravstvene promjene

Bol u nogama nemojte automatski pripisivati visokim potpeticama ili neudobnim cipelama. On može biti znak miniloma kostiju koji povećava rizik od osteoporoze. Ako ste primijetili da vaš hod nije isti kao prije, to može biti znak polagana gubljenja osjećaja u nogama. Oko 30 posto takvih slučajeva povezano je s dijabetesom pa posjetite liječnika, savjetuju stručnjaci.

 Isto tako, ako u nogama osjećate peckanje, moguće je da imate dijabetes ili manjak vitamina B, ali i neke bolesti bubrega. Nokti upozoravaju na bolesti srca i pluća. Ako su nokti na nogama zaobljeni prema dolje, znak su problema s plućima, srcem ili jetrima. Žuti i zadebljali nokti obično su simptom gljivične infekcije, ali liječnici upozoravaju kako takvi nokti mogu biti i znak reume ili plućnih bolesti, a bijeli nokti upozoravaju na rizik od psorijaze. 

Kad prsti mijenjaju boju

Raynaudova bolest ili stezanje arteriola u prstima očituju su promjenom boje u prstima. Oni mogu biti plavi, bijeli ili crveni i onda se vratiti u prirodnu boju kože. Puno češće,  uzrok takvih promjena može biti stres ili nagla promjena temperature tijela.

Crne točke treba provjeriti

Crne točke na stopalima ne treba zanemariti jer mogu biti znak melanoma. Melanom se može pojaviti i ispod nokta te izgledati kao obična pigmentacija, upozoravaju stručnjaci. Iako stopala nisu mnogo izložena suncu, rak kože čest je na nožnim prstima, pa je uputno posavjetovati se s liječnikom. 

Bol u peti može biti znak skrivenog loma

Bol u peti, koji je obično najjači kada ujutro prvi put stanete na nogu, rjeđe može upozoravati na tumor, infekciju kosti ili lom. Češće je prouzročen pretjeranom tjelovježbom, artritisom ili neodgovarajućim cipelama (premalim, preuskim...).

Ženske boljke

Osam od deset žena pati od Mortonova neuroma - zadebljanja između trećeg i četvrtog prsta. Radi se o iznenadnoj boli u prednjem dijelu stopala, koja se obično javlja za vrijeme aktivnosti. Uzrok je neurološki, a nastaje zbog pritiska na živac koji prolazi kroz metatarzalni tunel. Zadebljanje živca je posljedica iritacije, traume ili pritiska, a normalno hodanje je otežano.

10 ključnih savjeta o obući: Za stopalo nije dobro mijenjati je
10 ključnih savjeta o obući: Za stopalo nije dobro mijenjati je

Moguć je i osjećaj utrnulosti prstiju i prednjeg dijela stopala te drugih neugodnih senzacija u nožnim prstima.  Napadaji boli mogu trajati od nekoliko minuta do sat vremena. U većini slučajeva se bol javlja kao odgovor na dugotrajno stajanje ili nakon opterećenja stopala.

Iznenadni grčevi u stopalima znak su slabe cirkulacije

Nenadani i oštri bolovi u stopalima ili prstima na stopalima najčešće su znak umora ili pretjerane fizičke aktivnosti.  Ipak, stručnjaci kažu da takvi grčevi mogu biti simptomi neravnoteže razina magnezija, kalcija i vitamina D u tijelu te znak dehidracije i vrlo slabe cirkulacije pa se preporučuje posjetiti liječnika.

Zbog stalnog oticanja dobro je posjetiti liječnika 

Natečena stopala posljedica su dugotrajna stajanja ili duga putovanja zrakoplovom, a najčešća su kod trudnica. Ipak, ostaju li stopala dulje natečena, mogu biti znak ozbiljnijih problema s bubrezima, krvlju...

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

13:25

 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati
ŠTO VAS DANAS OČEKUJE?

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati

Pročitajte dnevni horoskop za petak 29. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Danas je Veliki petak: Vjernici moraju poštovati post i nemrs
Hrvatski običaji

Danas je Veliki petak: Vjernici moraju poštovati post i nemrs

Veliki petak se u tradiciji različitih krajeva obilježava na različite načine, no svima je zajednička činjenica da je ovo jedini dan u godini kad nema svete mise
'Čuvam popis svih muškaraca s kojima sam spavala. To me naučilo važnu životnu lekciju'
IMA ISKUSTVA

'Čuvam popis svih muškaraca s kojima sam spavala. To me naučilo važnu životnu lekciju'

Britanka Almara Abgarian naišla je na popis koji je neko vrijeme radila. Otkriva listu muškaraca s kojima je spavala te se sjeća raznih iskustava i prilika na raznim putovanjima