Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Obiteljski biznis: 'Proizvedemo četiri tone ekoloških borovnica'

Obiteljski biznis: 'Proizvedemo četiri tone ekoloških borovnica'

Mlada obitelj dobila je poticaje iz Europskih fondova pa gradi pogon za preradu borovnica u pekmez, a želi proširiti i nasade. Borovnice prodaju privatnim kupcima diljem Hrvatske

VIDEO

Jasminka i Leo Lisjak iz Šenkovca kraj Čakovca prije osam godina pokrenuli su proizvodnju borovnica. Danas imaju 3500 grmova, a posljednjih nekoliko godina u sezoni uberu i do 4000 kilograma ekoloških borovnica. 

- Dvogodišnja sadnica puni rod može dati u šestoj ili sedmoj godini, ovisno o sorti. Berba počinje krajem lipnja i traje do početka ili čak sredine kolovoza. Imamo sorte duke, spartan, blue crob, toro, darrow, sierra... Neke rode ranije, neke kasnije. Imamo američke borovnice. Deblje su od divljih i meso im je iznutra bijelo - ispričao je Leo (36) i dodao kako su vrlo bogate antioksidansima, željezom, kalcijem i kalijem. Dobre su za želudac i za probavni trakt, na koji blagotvorno djeluje i čaj od mladog lišća. 

Ministarstvo pokrenulo portal o zaštiti potrošača: Ima 34 teme
Ministarstvo pokrenulo portal o zaštiti potrošača: Ima 34 teme

- Posla ima cijele godine. Zimi, ako treba, nasad tretiramo ekološkim preparatima, koji se uvijek baziraju na drugim biljkama - ispričao je Leo. Sa suprugom Jasminkom (35) već u veljači, katkad i u siječnju, ako je lijepo vrijeme, kreće s orezivanjem borovnica. Slijede plijevljenje, okopavanje, košnja trave pa ekološka gnojidba.

Poslije berbe ponovno treba plijeviti, dosaditi i zamijeniti stare sadnice mladima ako su se pojavile bolesti. Najviše problema im zadaju voluharice, a nasad su ogradili protugradnom mrežom, pa mu ne mogu naštetiti ni ptice, koje bi rado pojele plodove. 

- Borovnice prodajemo privatnim kupcima u cijeloj Hrvatskoj. Kupci dolaze sami po njih ili im ih mi dostavljamo. Kilogram prodajemo po 70 kuna, a pakiranje od pola kilograma po 35 kuna. Nemamo ih ništa na lageru. Štoviše, primamo narudžbe telefonom ili e-mailom, a od narudžbe do isporuke prođe oko dva tjedana. Kako sve borovnice ne dozrijevaju jednako, beremo samo one koje su zrele, pa iste grmove obiremo nekoliko puta. Na dan uberemo između 150 i 200 kilograma - kaže Leo Lisjak.

Mlada obitelj ima u ponudi i ekološke pekmeze od borovnica sa šećerom i bez njega, u pakiranju od 212 grama, koje prodaju po cijeni od 20 kuna. Nude i slatko-ljuti umak u pakiranju od 100 mililitara za 25 kuna. Umake i pekmeze uglavnom prodaju na sajmovima.

Ublažite opeklinu: Lavanda i med 'brišu' crvenilo od sunca
Ublažite opeklinu: Lavanda i med 'brišu' crvenilo od sunca

Iako se u Hrvatskoj, kažu Lisjakovi, iz godine u godinu povećava proizvodnja borovnica, tržišta za njih ima i mogli bi ih prodati i znatno više od sadašnje proizvodnje. Leo kaže da ni preprodavača ne nedostaje. Štoviše, više ih je nego proizvođača. I kod njih je bilo pokušaja ubacivanja, ali oni svoje proizvode uspijevaju sami prodati. Štoviše, mogli bi prodati i puno više borovnica nego što ih sad proizvedu.

Kažu da se prve borovnice u Hrvatsku uvoze većinom iz Španjolske i Maroka, ali u sezoni se u trgovačkim centrima, osim tih, prodaju domaće borovnice. Iako posla ima tijekom cijele godine, krajem kolovoza, kad završe s berbom, ima vremena i za odmor, koji obično provode na moru.

70 kuna kilogram 

Obitelj Lisjak ekološke borovnice prodaje u pakiranjima od 500 grama i od kilograma. 

60 kuna kilogram 

Borovnice drugih proizvođača, uzgojene na konvencionalan način, u Zagrebu se nađu za 60 kuna.

200 kilograma poberu na dan

U sezoni beru između 150 i 200 kilograma na dan. Dio prodaju kao svježe, a dio prerađuju.

20 kuna - pekmez 

To je cijena posudice s 212 grama pekmeza. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Čuvarkuću bi svi trebali imati kod kuće: Evo zašto je korisna
SVESTRANA BILJKA

Čuvarkuću bi svi trebali imati kod kuće: Evo zašto je korisna

Skromna čuvarkuća ima vrlo slična svojstva kao aloe vera, no njezino je djelovanje nešto blaže. Nisu zahtjevne za uzgoj i brzo će se razmnožiti na suhim mjestima, čak i krovovima

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'
VRTLARICA, PLESAČICA, NOVINARKA....

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'

Rođena Zagrepčanka Daisy Osmičević (34) s adresom u Vinkovcima osvojila je titulu najljepše mame Hrvatske, a oduševila je svojim nastupom
VIDEO Pogledajte znakove koji mogu upućivati na dijabetes
REAGIRAJTE NA VRIJEME

VIDEO Pogledajte znakove koji mogu upućivati na dijabetes

Od neobično napuhnutog trbuha do mrlja na vratu, niz je znakova koji upućuju na to da se tijelo može približavati stanju koje dovodi do bolesti dijabetesa