Obavijesti

Lifestyle

Komentari 14

Od ožujka u svim rodilištima u Hrvatskoj: Sve bebe će testirati na spinalnu mišićnu atrofiju

Od ožujka u svim rodilištima u Hrvatskoj: Sve bebe će testirati na spinalnu mišićnu atrofiju

Teška nasljedna bolest koja vodi do atrofije mišića, spinalna mišićna atrofija, posljedično uzrokuje teškoće s disanjem koje mogu završiti zatajenjem pluća te boravkom na respiratoru ili smrću

VIDEO

Postoje tri tipa bolesti i sva tri su teška, a među njima je najteži SMA tip 1. Obično se dijagnosticira tijekom prva tri do četiri mjeseca djetetova života, a na tijek bolesti može utjecati njezino rano otkrivanje i liječenje. U Hrvatskoj se svake godine rodi oko četvero djece koja imaju SMA, a od njih barem dvoje imaju najteži oblik bolesti - objašnjava dr.med. Ivan Lehman, pedijatar na Zavodu za pedijatrijsku neurologiju KBC Zagreb.

POGLEDAJTE VIDEO: Tei Matijević Spinraza je promijenila život

Pokretanje videa...

Tea Matijević boluje od SMA 01:16

Kako je riječ o progresivnoj neuromuskulaturnoj bolesti, stanje je s vremenom sve teže. Bebe već pri rođenju imaju oslabljenu mišićnu snagu i oskudne pokrete te jako zaostaju u motoričkom razvoju. Njih 50 do 60 posto nikad ne nauči sjediti, a u Hrvatskoj se trenutačno liječi oko 58 bolesnika s dijagnozom spinalne mišićne atrofije. 

Doktori u KBC-u Zagreb

- Kod djece koja imaju SMA tip 1 bolest toliko brzo napreduje da već sa šest mjeseci propadnu svi motoneuroni. Što se prije započne sa liječenjem, po mogućnosti prije razvoja prvih znakova bolesti, ono će biti uspješnije. U tome leži dobit novorođenačkog probira. Naime, time ćemo dijagnosticirati oboljelu djecu značajno ranije nego prije, a onda očekujemo i bolji uspjeh liječenja - kazao je dr. Lehman.

'Sanjamo da nam djeca jednog dana samostalno prohodaju...'
'Sanjamo da nam djeca jednog dana samostalno prohodaju...'

U KBC Zagreb koji je Referentni centar Ministarstva zdravstva RH za neuromuskularne bolesti i kliničku elektromioneurografiju među koje spada i SMA, pripremili su sve potrebne preduvjete za provođenje probira, pa tako od 1. ožujka započinju s tzv. skriningom.

-  Probir je dio obvezne zdravstvene zaštite novorođenčadi i već se provodi za svako novorođeno dijete u Hrvatskoj na osam različitih bolesti. Riječ je o uzimanju kapi krvi iz pete djeci u rodilištu tijekom trećeg ili četvrtog dana života, a koja se zatim nanosi na specijalni filter papir i osuši. Takvi uzorci se šalju k nama u Klinički zavod za laboratorijsku dijagnostiku, Odjel za laboratorijsku dijagnostiku nasljednih metaboličkih bolesti i novorođenački probir - opisala je postupak prof. dr. sc. Dunja Rogić, spec. med. biokemije, predstojnica Kliničkog zavoda za laboratorijsku dijagnostiku Kliničkog bolničkog centra Zagreb, pri Medicinskom fakultetu, Sveučilišta u Zagrebu.

Doktori u KBC-u Zagreb

Dodala je kako se već provodi probir za fenilketonuriju, konatalnu hipotireozu, nedostatak acil-CoA-dehidrogenaze srednjih lanaca, nedostatak 3-OH-acil-CoA-dehidrogenaze dugih lanaca (izoliran ili kao dio manjka trifunkcionalnog proteina), nedostatak acil-CoA-dehidrogenaze vrlo dugih lanaca, nedostatak karnitinskog nosača, izovaleričku aciduriju i glutarnu aciduriju tipa I.

Jedna doza košta 15 mil. kn: 'Ovaj lijek za nas znači život'
Jedna doza košta 15 mil. kn: 'Ovaj lijek za nas znači život'


 
- Probir se radi na bolesti čijim se ranim otkrivanjem može i mora odmah započeti s odgovarajućom terapijom te time značajno promijeniti prognozu bolesti i kvalitetu života. Sada postojećem probiru dodajemo još jednu novu pretragu, a to je probir na spinalnu mišićnu atrofiju - kazala je prof. Rogić objašnjavajući kako to znači da probir na SMA ne zahtijeva nikakav dodatni postupak ni vađenje krvi, nego da će se za skrining koristiti filter papir koji u KBC ionako dolazi radi ostalih vrsta probira.

Doktori u KBC-u Zagreb

- Riječ je o uvođenju pretrage koja spada u molekularnu dijagnostiku kojom se provjerava prisutnost tzv. SMN1 gena čiji izostanak u djece homozigota odnosno onih koji su nefunkcionalni gen naslijedili od oba roditelja, uzrokuje spinalnu mišićnu atrofiju. Nalaz je gotov istog dana. S obzirom na incidenciju ove bolesti, očekujemo da ćemo tijekom godine dana otkriti dva dio četiri nova bolesnika. Idealno je započeti terapiju odmah, u tzv. presimptomatskoj fazi, već unutar prvih mjesec dana života djeteta. Obradit će se sva novorođena djeca u RH, što godišnje iznosi oko 36.000-37.000 novorođenčadi - istaknula je prof. Rogić dodajući da za analizu nije potrebna uputnica te da su sve organizirali u suradnji sa rodilištima.

Spinrazom se liječi 31 dijete, od kojih je osam na respiratoru
Spinrazom se liječi 31 dijete, od kojih je osam na respiratoru

- Kad je rezultat probira za bilo koju od bolesti pozitivan, odmah se šalje obavijest nadležnim liječnicima ili izravno obitelji. Ako je rezultat novorođenačkog probira uredan, ne šalje se nikakva posebna obavijest jer je za veliku većinu djece, s obzirom da se radi o rijetkim bolestima, nalaz upravo takav - zaključila je prof. Rogić.

Doktori u KBC-u Zagreb

Dr. Lehman kaže kako su djeci u Hrvatskoj na raspolaganju svi oblici liječenja, a riječ je o tri zasebna lijeka. Iako su mehanizmi kojima djeluju drugačiji, rezultat je isti, a to je poticanje stvaranja proteina koji nedostaje.

Jan može micati samo 2 prsta: Bolest mi neće oduzeti pisanje
Jan može micati samo 2 prsta: Bolest mi neće oduzeti pisanje

- Za najteži oblik možemo primijeniti dva lijeka, od kojih se jedan daje intravenski jednokratno, a drugi lumbalnim punkcijama trajno. Za bebe starije od dva mjeseca života imamo i terapiju koja se daje na usta, također trajno. Uspjeh liječenja prije svega ovisi o vremenu početka terapije, kao i o stanju oboljelog u vrijeme početka liječenja - zaključio je dr. Lehman.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 14
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'