Kruh od banane jednostavan je kolač kao stvoren uz kavu i čaj ili doručak. Prvi su ga spravljali Indijci koji su pripravljen kruh osušili na suncu ili ga ispekli u pepelu
Od zrelih banana, meda i jogurta ispecite slatki kruh
Najstariji recept datira iz 1849. godine, a taj originalan recept nema dodataka poput čokolade ili oraha jer je i sam dovoljno “sočan” i vlažan, a cijeli dom od njega prekrasno miriše. U ovaj slatki kruhi stavlja se vrlo malo šećera jer banane koje se koriste moraju biti izrazito mekane i što zrelije, a takve banane su same po sebi slatkaste.
- Banana u receptu zapravo mijenja jaja i daje mu potrebnu sočnost, tako da u pravilu u smjesu ide jedno jaje, ali možete i posve izbaciti jaja - objašnjava Mateja Krvarić, naša poznata blogerica M’s Bakery. Banana kruhu možete dodati sve što volite, od nasjeckanih orašastih plodova (oraha, badema, lješnjaka) pa do komadića čokolade.
- Brašno možete mijenjati prema svojem ukusu, možete dodati i zobene pahuljice i brašno od zobenih pahuljica, suho voće, kokos, ma bezbroj je kombinacija. Možete dodati čak i nutellu u sredini i na vrh kolača prije pečenja - govori Mateja kojoj je kombinacija banane i čokolade - “slatko božanstvo”.
Od iste smjese možete praviti i ukusne muffine. Samo prilagodite vrijeme pečenja i pazite da ne prepunite košarice za muffine. Za tamni, čokoladni banana kruh smjesi dodajte dvije žlice kakaa i još jedno jaje. Pečeni slatki kruh izvadite iz kalupa, omotajte ga kuhinjskom krpom i ostavite da se potpuno ohladi.
Sočne kekse možete pripremiti i s čipsom od banane. U smjesu brašna, banane, praška za pecivo, maslaca, šećera, jaja i čokolade dodajte i sušene kriške banane. Smjesu žlicom rasporedite na lim za pečenje koji ste obložili masnim papirom pazeći da ostavite razmak među keksima. Pecite ih 15-ak minuta na 190°C.
Slatki kruh od banane i Nutelle
Sastojci: 280 g brašna, 100 g smeđeg šećera, žlica meda, žličica praška za pecivo, prstohvat soli, 3 zrele banane, 1 grčki jogurt, 2 jaja, pola šalice ulja, 1 burbon vanilin šećer, pola žličice cimeta, 4 žlice Nutelle
Priprema: Zagrijte pećnicu na 170°C. Kalup za kruh premažite maslacem pa obložite papirom za pečenje. U jednoj posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo, šećer, sol, burbon vanilin šećer i cimet. Banane zdrobite u pire pa ih miksajte s jogurtom, jajima i uljem. Dodajte suhe sastojke nekoliko puta i miješajte ručno sa spatulom dok se ne sjedini.
Zatim Nutellu zagrijte kratko u mikrovalnoj ili na laganoj vatri, samo da omekša. Ulijte polovicu smjese od banane u kalup, prošarajte polovicom Nutelle pa dodatno prožmite smjese tankim nožem. Dodajte ostatak smjese od banane i Nutellu te opet prožmite nožem. Pecite 50-60 minuta. Provjerite čačkalicom. Ostavite da se malo ohladi pa izvadite iz kalupa.