Obavijesti

Lifestyle

Komentari 13

Od zujanja u ušima do škljoca u vilici - što znače zvukovi u tijelu

Od zujanja u ušima do škljoca u vilici - što znače zvukovi u tijelu

Zujanje u ušima, krčenje u crijevima, lupanje u glavi - naša su tijela sposobna proizvoditi nevjerojatne zvukove koji su ponekad bezazleni pratitelji fizioloških procesa, no ponekad i simptomi upozorenja

VIDEO

Možda ponekad želite samo malo mira i tišine, no vaše tijelo ima drugačije ideje - klokotanje, škljocanje i zujanje baš kad se umirite. Ponekad ti zvukovi mogu biti znak osnovnog zdravstvenog problema, no u većini slučajeva oni su samo benigni znakovi 'rada', objašnjava dr. Angela Epstein za Daily Mail.

POGLEDAJTE VIDEO: Ojačajte imunitet

Pokretanje videa...

01:35

'Kruljenje' u trbuhu

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Najčešće je ovaj zvuk signal glad. Mozak šalje želucu signale da se pripremi za hranu i buka se može pojaviti dok se kiseli probavni sokovi - proizvedeni za razgradnju hrane - miješaju sa zrakom u praznom želucu. No ako niste gladni - riječ je o uobičajenom radu crijeva. Bilo koja hrana koju jedemo mora proći kroz osam metara crijeva. Da bi je potaknuli na putu, stijenke gastrointestinalnog trakta se stisnu. Tako je taj klokotavi zvuk koji čujete nakon jela  uzrokovan prolaskom hrane, tekućine i plinova kroz crijeva tijekom probavnog procesa.

- Posebno je bučno na spoju gdje se tanko crijevo pridružuje debelom crijevu - poznatom kao ileocekalni zalistak. Ovaj se ventil otvara kako bi probavljena hrana mogla proći - kaže Colin Rees, profesor gastroenterologije sa Sveučilišta Newcastle. 

Ipak, obratite se svom liječniku opće prakse ako imate druge simptome, poput nadutosti, bolova u trbuhu ili promjena u stolici, jer to može ukazivati ​​na sindrom iritabilnog crijeva.

Zvonjenje i zujanje

Službeni naziv ovog zvuka u ušima je tinitus te je on zapravo česta pojava. Sve je češći kako starimo, a iako u nekim slučajevima može biti uzrokovan gubitkom sluha (gdje se mozak prilagođava 'izmišljanjem' zvukova), u drugima možda ne postoji okidač te  je to stanje poznato kao idiopatsko zujanje u ušima, kaže Profesor Simon Lloyd, savjetnik za kirurgiju uha, nosa i grla u Manchester Royal Infirmary.

- To često nije uzrokovano strukturnim problemom, ali umjesto toga može biti poput statičkog šuma na televizoru. ispunjen je pozadinskom bukom koju stvara mozak  kaže on.

Općenito, tinitus - iako dosadan - nije razlog za zabrinutost. Međutim, tinitus koji ima oblik ritmičnog pulsirajućeg zvuka - poput otkucaja srca - treba shvatiti ozbiljnije. U ovom bi slučaju zvuk mogao biti pulsirajući zujanje u ušima, što ukazuje na problem s krvnim žilama, kaže profesor Lloyd.

- Zvuk je uzrokovan sužavanjem karotidne arterije koja u glavu nosi krv bogatu kisikom kao rezultat nakupljanja masnih naslaga. Zbog toga protok krvi postaje turbulentan dok se kreće kroz suženo područje, stvarajući buku na isti način kao što to čini rijeka koja glatko teče kad udari u niz brzaca ili vodopad - objašnjava.

Dakle, posjetite svog liječnika opće prakse ako imate pulsirajuće zvukove u jednom uhu. 

Masna jetra: Glavni uzročnici su genetika i prekomjerna težina
Masna jetra: Glavni uzročnici su genetika i prekomjerna težina

Zviždanje u nosu

Zviždanje u nosu često je posljedica nakupljanja sluzi, možda od prehlade, koja 'uzrokuje abnormalni protok zraka', kaže profesor Lloyd.

Također može nastati suženjem na pregradi  hrskavice i kosti koja razdvaja nosnice - što može biti uzrokovano ozljedom, operacijom, infekcijama ili prekomjernim korištenjem steroidnih sprejeva te kapi za nos. 

Fiziološki raspršivači ili ovlaživač zraka mogli bi vam pomoći zadržati vlažnost unutrašnjosti nosa. Liječnik vam također može preporučiti protezu za začepljenje rupe ili operativni zahvat.

Lupanje u glavi

Ako vas probudi snažan udarac u glavi, to može biti znak sindroma eksplozivne glave (EHS) - nenormalne percepcije buke. Postoji nekoliko teorija o njegovom uzroku, uključujući manje napadaje, migrenu, stres ili dijelove uha u pokretu.

- EHS je dio migrene - kaže dr. Andy Dowson, specijalist za glavobolju u bolnici King's College u Londonu.

To ne bi trebao biti razlog za zabrinutost, dodaje, osim ako to nije najgora glavobolja koju ste ikad imali i ako se ne smanji u roku od pola sata ili nakon uzimanja lijekova.

‘U tom slučaju, potražite hitnu medicinsku pomoć jer je to možda znak krvarenja u mozgu.

Škljocanje i pucanje

Pucanje u ramenu kad posegnete za nečim nije zabrinjavajuće. Zglobovi su poput traljavih šarki, kaže profesor Tony Kochhar, savjetnik ortopedski kirurg u privatnoj bolnici London Bridge.

Postoji prirodno podmazivanje oko zglobova, objašnjava, a promjene te tekućine tijekom kretanja uzrokuju stvaranje mjehurića, a zatim pucanje, što stvara zvuk pucanja ili pucanja. Najčešće se javlja u udovima, prstima i čeljusti.

Slično tome, zvuk pucanja u koljenima dok se savijate (poznat kao crepitus) obično je nevin. Zvuk također uzrokuju mjehurići zraka u sinovijalnoj tekućini - tekućini koja podmazuje zglobove.

- Ali ako se to dogodi svaki put kad se pomaknete ili postoji bol, posjetite svog liječnika opće prakse - dodaje.

Prikazi ljudi u krevetu

Škrgutanje zubima

Bruksizam ili brušenje zuba pogađa otprilike jednu od deset osoba, a buku proizvodi trljanje cakline zuba i najčešće se događa u snu. Može biti izazvan stresom, poremećenim spavanjem, nedostajanjem zuba ili abnormalnim zagrizom te može uzrokovati bol u čeljusti, glavobolju i trošenje zuba.

Vaš stomatolog može vam stvoriti štitnik za usta koji će vas zaustaviti pri škrgutanju, a može vam pomoći i izbacivanje nezdravih navika poput alkohola, pušenja i kofeina koji ometaju san.

Sindrom ubrzanog starenja: Ima 43 godine i najstarija je osoba koja je ikad živjela s tom bolesti
Sindrom ubrzanog starenja: Ima 43 godine i najstarija je osoba koja je ikad živjela s tom bolesti

Dahtanje

Ako se probudite s iznenadnim hrkanjem ili dahtanjem, to bi mogla biti apneja za vrijeme spavanja - gdje vam se dišni put sužava kao rezultat urušenih mišića oko dušnika, prekidajući disanje.

- Tijelo pokreće hitne reakcije, zbog čega ispuštate dah - kaže dr. Michael Oko.

Također, ono može biti znak slabe zasićenosti kisikom uslijed poremećaja kao što su kronična opstruktivna bolest pluća, astma ili pak kao simptom Covida 19.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 13
VIDEO

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati
ŠTO VAS DANAS OČEKUJE?

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati

Pročitajte dnevni horoskop za petak 29. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala
VRLO SU OPTIMISTIČNE

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala

Blizanke iz SAD-a su prihvatile svoj život takvim kakav je i redovito pronalaze razloge za smijeh. Završile su fakultet, putuju svijetom, voze se na mopedu, rado hodaju po prirodi...