Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Odlični recepti sa smokvama: Napravite finu pašticadu ili liker

Odlični recepti sa smokvama: Napravite finu pašticadu ili liker

Vrijeme je za prve smokve, a osim na sirnoj plati i u marmeladi, odličan su dodatak desertima i slanim jelima. Donosimo vam najbolje recepte i tajnu savršene marmelade

VIDEO

Zovu je još i rajskim voćem Mediterana zbog mnogih zdravstvenih prednosti. Bogata je brojnim fitonutrijentima, vitaminima i antioksidansima. Ljekovit je svaki dio smokve: plod, list, mliječni sok i kora drveta. Plodovi su odličan izvor kalcija, fosfora, bakra, kalija, magnezija, vitamina B, C, A i K. Sadrži i tekin, antioksidativni sastojak koji smanjuje razinu kolesterola u krvi. Kod uzgoja, smokvi je potrebna topla i blaga klima, a može podnijeti suha tla i hladnije vrijeme. Postoji više sorti smokava, a plodovi mogu biti zeleno-žućkasti, ljubičasti, tamnoljubičasti i crni. Tijekom berbe potrebno je dobro zaštititi kožu jer je list smokve može nadražiti i izazvati alergijske reakcije. Isto vrijedi za sok iz stabljike koji je bijele boje. Kad berete, pazite da je smokva mekana na dodir, puna mesa i da ima čvrstu peteljku. Svježi plod podložan je kvarenju pa se preporučuje pojesti ga unutar 24sata. U hladnjaku bi mogla ostati bez svojih aroma pa je radije pokrijte na tamnijem i hladnijemu mjestu. Sirove smokve sadrže do 80 posto vode i imaju veliki udio šećera. Obožavamo je u slanim i slatkim jelima, likerima i marmeladama. Nisu loše ni u salatama, a kod dodataka ne zaboravite na mediteranske namirnice i začine poput mozzarelle, maslinova ulja, bosiljka i drugih.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Recept za najbolji pire krumpir - cijeli život ga krivo radimo...
OTKRIO POZNATI CHEF

Recept za najbolji pire krumpir - cijeli život ga krivo radimo...

Ljudi najčešće pire krumpir pripremaju u vodi i naknadno dodaju začine. Poznati chef s Food Networka je rekao da je to krivi način pripreme i otkrio kako pripremiti savršeno kremasti pire krumpir

Varalice: 4 horoskopska znaka vole imati tajne ljubavne afere
DRŽITE IH NA OKU!

Varalice: 4 horoskopska znaka vole imati tajne ljubavne afere

Ovisno o karakteru i karakteristikama svakog znaka, astrologija otkriva razne sklonosti koje ponekad i nisu javne te ih je teže uočiti, naročito u ljubavnom odnosu
Zatvara se popularni Le Kolač: 'Dolazili su mi s tuđom hranom'
KONKURENCIJA JE PREVELIKA

Zatvara se popularni Le Kolač: 'Dolazili su mi s tuđom hranom'

Naime, u blizini Le Kolača je otvoren i Boogie Lab koji ima veliku pekarnicu i jela za brunch, što je i on osmislio u ponudi Le Kolača. Događalo se čak da gosti Boogie Laba s njihovim jelima dođu u Le Kolač