Obavijesti

Lifestyle

Komentari 75

Okidači anemije: Kava i šećer oduzimaju željezo organizmu

Okidači anemije: Kava i šećer oduzimaju željezo organizmu
1

Djeca u razvoju te trudnice, dojilje i žene nakon menopauze, češće pate od manjka željeza u krvi, koji prate simptomi poput lomljivih noktiju, umora, lošeg imuniteta

VIDEO

Manjak željeza u krvi uzrok je sideropenične anemije (najčešće vrste anemija), koja se očituje raznim simptomima - od umora, pada imuniteta, bljedila kože i sluznice do brzog zamaranja, a ponekad i osjećaja jakog lupanja srca. 

Od manjka željeza nokti postaju lomljivi i deformirani, kosa pojačano ispada te kod žena dolazi do poremećaja menstrualnog ciklusa. Imate li neke od ovih navedenih simptoma, važno je što prije napraviti analizu crvene krvne slike, na temelju koje liječnik postavlja dijagnozu. Uzroci manjka željeza u organizmu ovise o dobi i vrlo su različiti. Osjetljive skupine su djeca u fazama brzog razvoja, žene generativne dobi, trudnice i dojilje te osobe koje ne mogu unijeti dovoljno željeza prehranom.

- Kod djece se manjak željeza očituje čestim infekcijama, manjkom koncentracije, umorom, a manja djeca (do tri godine) u tom stanju izražavaju  pojačanu sklonost unošenju predmeta u usta koji nisu jestivi (taj fenomen se još naziva “pika”). Nekad dolazi i do manjka apetita - objašnjava dr. Ana Zelić Kerep. Oko devet posto žena pati od manjka željeza u krvi, a gotovo 40 posto djevojčica i mladih žena u dobi od 11 do 24 godine imaju problema s nedostatkom željeza u organizmu, utvrdila je studija britanskog Udruženja proizvođača hrane provedena na 10.000 ljudi.

Jedan od krivaca su i energetska pića bogata kofeinom, koji može spriječiti apsorpciju minerala i željeza u organizam. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Nedostatak se liječi pojačanim unosom željeza i nadomjescima. Tijekom liječenja potrebno je biti pod stalnim nadzorom liječnika, koji prati parametre crvene krvne slike. Rijetko je potrebno venskim putem liječiti anemiju. Tablete su vrlo učinkovite - govori dr. Ana Zelić Kerep. I dodaje da je kod žena generativne dobi pojava anemije češća nego u muškaraca iste dobi, zbog menstrualnih krvarenja, pa ponekad zahtijeva širu ginekološku obradu, no većinom se uspješno liječi nadomjescima željeza. Anemija je česta fiziološka pojava i u trudnoći (dio je promjena koje nastupaju kao prilagodba tijela na trudnoću). Terapija za trudnice je ista - pojačan unos željeza hranom ili pripravcima. U većini slučajeva pojačane potrebe organizma ne prati i pojačan unos željeza. Stručnjaci naglašavaju da se manjak željeza može i prevenirati prehranom bogatom željezom, koja uključuje crveno meso i zeleno lisnato povrće, kao i dovoljnim unosom vitamina C, koji pospješuje apsorpciju željeza, te smanjenom konzumacijom kave i čaja, koji onemogućuju resorpciju željeza.

- U organizmu se željezo taloži u vrlo malim ali vrlo bitnim količinama i, kad se pokaže potreba za željezom u stanjima poput rasta i razvoja ili trudnoće, ono se troši iz tih zaliha. Kad potrošimo sve zalihe, potrebno ih je nadomjestiti. Ako jedemo adekvatnu hranu, izgubljene zalihe možemo nadomjestiti - govori nutricionistica Sanja Ćosić iz Definicija hrane, edukativnog i savjetodavnog centra. Zato je važno u jelovnik uvrstiti namirnice bogate ovim važnim mineralom za naš organizam. Željezo se nalazi u iznutricama (teleća i kokošja jetrica), nemasnome mesu, peradi, ribi (srdele), jajima, žitaricama, orašastim plodovima i sjemenkama (bučine, sezam, chia), voću te zelenom lisnatom povrću (špinat, blitva, kelj, brokula, prokulica, kupus) i mahunarkama (grah, grašak).

Koliko često nemate energije za uobičajeni trening?

Niska razina željeza može biti razlog zašto ne možete do kraja odraditi uobičajen trening. Češće ćete ostajati bez daha, ne samo u vrijeme treninga nego i laganije šetnje. Bez dovoljno željeza u krvi organizam je “gladan” kisika.

Infekcije ili promjena mokraće  su mogući pokazatelj bolesti

Česte infekcije, osobito respiratornog sustava, još su jedan od simptoma nedostatka željeza. Popratna pojava anemije može biti i promjena boje mokraće, ali ne mora nužno, već može ukazivati na neku ozbiljniju “podležeću” bolest. 

Ako nema željeza - nema efikasne dostave kisika 

Kako tijelo željezo koristi za proizvodnju hemoglobina, koji se nalazi u crvenim krvnim zrncima i služi učinkovitijem prijenosu kisika, kada u organizmu nema dovoljno zdravih zrnaca, organizam će se osjećati - iscrpljeno. 

Zdravlje dolazi iz ribe, jaja i mahunarki

Najbolji izvori su iznutrice, crveno meso, jaja, lisnato povrće, mahunarke, riba i školjke. Dnevno se preporučuje unos 2 do 3 serviranja namirnica iz skupine mesa, ribe, jaja i mahunarki. Serviranje mesa ima 75 do 100 grama.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 75
VIDEO

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru