Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Online razgovor za posao: Evo kako da prođe što uspješnije

Online razgovor za posao: Evo kako da prođe što uspješnije

U pojedinim tvrtkama, osobito ako surađujete sa inozemnim poslodavcima, nije neuobičajeno intervjue sa kandidatima obavljati kroz online aplikacije

VIDEO

Kao da razgovor za posao sam po sebi već nije dovoljno stresan, neki poslodavci razgovore za posao prebacuju na internet i aplikacije popu Zooma. Iako je teško nadmašiti pogodnosti koje može donijeti razgovor sa budućim šefom iz udobnosti dnevnog boravka, može biti teško dati sve od sebe i pokazati se u najboljem izdanju.

POGLEDAJTE VIDEO: Na razgovoru za posao pripazite na govor tijela

Pokretanje videa...

posao 01:51

Za klasičan razgovor za posao morate pripremiti životopis i razmišljati o tome kako ćete se predstaviti, no za virtualni intervju također trebate razmišljati o rasvjeti, pozadini i eventualnim tehničkim problemima koji bi mogli otežati situaciju.

Certificirana savjetnica za karijere Alice Hanko Rush sa Sveučilišta u Phoenixu podijelila je za Hello Giggles najbolje savjete koji će vam pomoći da uspješno obavite virtualni intervju. Rush ima više od 25 godina iskustva u karijernom savjetovanju i zna što je potrebno da se izdvojite iz gomile te uspješno prođete kroz virtualni intervju.

1. Važno je što ste odjenuli

Iako se možda čini da je riječ o manje bitnom faktoru, viseće naušnice ili narukvice koje zveckaju dok razgovarate ili se krećete mogu privući pozornost sugovornika na ono što nosite, umjesto da zadrže fokus na onome što govorite. Isto vrijedi i za napadnu odjeću. Zato birajte jednobojne nijanse i odjeću bez logotipa ili natpisa. Provjerite je li vaša odjeća u skladu sa profesionalnim standardima tvrtke. Bez obzira na spol, nikad ne možete pogriješiti s košuljom ili klasičnim odijelom, dok donji dio kod virtualnih intervjua zapravo uopće nije bitan jer se ne vidi.

Kako se pripremiti i dobiti posao iz snova: Znate li da je prvih sedam sekundi ključno?
Kako se pripremiti i dobiti posao iz snova: Znate li da je prvih sedam sekundi ključno?

2. Pripazite na rasvjetu

Osvjetljenje i pozadina važni su za virtualni intervju. Više svjetla je bolje. Svjetlo je  uvijek bolje sprijeda, radije nego straga. Sjednite ispred velikog, osunčanog prozora ako ga imate. Ako vam treba malo poticaja, otvorite prazan dokument na zaslonu računala i dopustite da vam jarko bijelo svjetlo osvijetli lice ili uključite stolnu svjetiljku.

3. Koristite filtere

Ako imate Zoom intervju, koristite filter Touch Up My Appearance kako biste ublažili svoj izgled pred kamerom. I dalje ćete izgledati kao vi, samo što će sve djelovati kao najbolja verzija. Iako ovo nije za svakoga, neki ispitanici osjećaju se samouvjereno uz malo digitalnog poboljšanja, pa provjerite koje su vam funkcije dostupne u aplikaciji koju koristite za razgovor.

U potrazi ste za poslom? Ovih sedam grešaka trebate izbjeći
U potrazi ste za poslom? Ovih sedam grešaka trebate izbjeći

4. Pripazite na pozadinu

Ako u pozadini u svom domu imate takav nered da ga ne možete ili ne stignete pospremiti, sa stropa objesite običnu svijetloplavu ili prljavo bijelu pozadinu ispred koje ćete sjesti. To će vam omogućiti neutralnu pozadinu koja neće odvlačiti pogled i pažnju sugovornika. S druge strane, jednostavne pozadine s policom za knjige, biljkama ili uokvirenim diplomama dobar su izbor. Virtualne pozadine popularna su opcija, ali mogu djelovati lažno i smetati općem dojmu.

5. Provjerite da nema tehničkih smetnji

Nemojte pretpostavljati da će vaša tehnika raditi besprijekorno u vrijeme intervjua. Radije dvaput provjerite postavke računala prije intervjua, jeste li instalirali program koji vam treba i jeste li ga ažurirali. Zamolite prijatelja da zajedno iskušate radi li zvuk i jeste li se povezali web kamerom. Također, provjerite kako izgleda pripremljena pozadina i je li kamera u razini očiju kako biste mogli gledati u nju dok odgovarate na pitanja.

Nikad nemojte završiti razgovor za posao, a da ne napravite ove stvari s kojima ćete se istaknuti
Nikad nemojte završiti razgovor za posao, a da ne napravite ove stvari s kojima ćete se istaknuti

6. Pripremite glas

Kod intervjua koji teku u dobrom smjeru, očekuje se da će kandidat puno govoriti. Ako imate ranojutarnji intervju, budite budni najmanje dva sata prije intervjua kako biste zagrijali glasnice. Razmislite o tome da nakon jutarnje kave popijete biljni čaj s medom kako biste pripremili glasnice ili prije intervjua napravite kratku vježbu disanja. To će vam pomoći da smirite živce i glasnice kako biste mogli jasno i glasno govoriti.

Dreamstime

7. Smirite se

Pripazite da najmanje dva sata prije intervjua ne pijete napitke sa previše kofeina ili da ne vježbate. U suprotnom, trebat će vam puno vremena da se smirite i obuzdate nemir, a pred kamerom želite djelovati opušteno i staloženo. Ne želite učiniti ništa zbog čega biste se mogli znojiti, tresti ili vrpoljiti kad su sve oči uprte u vas. Nekoliko trenutaka prije intervjua razbistrite glavu tako što ćete zatvoriti oči i udahnuti mir te izdahnuti sve što vam ne pomaže kod razgovora. Činite to dvije minute i ponovite po potrebi. Zamislite da intervju ide dobro, sva vaša tehnologija radi dobro i uspjeli ste fascinirati sugovornika. To će vam pomoći da se osjećate smireno i samopouzdano.

Devet najtežih pitanja na razgovoru za posao: Evo kako se na njih spremiti i odgovoriti
Devet najtežih pitanja na razgovoru za posao: Evo kako se na njih spremiti i odgovoriti

8. Pripremite se

Saznajte što više o tvrtki unaprijed. Potražite intervjue ili informacije o tome kako je ondje raditi, što su im prioriteti, do kojih vrijednosti drže. Na taj način, imate spreman odgovor na vječito pitanje "Zašto želite raditi ovdje?" i izdvojit ćete se iz gomile. Dobro shvatite potrebe tvrtke kako biste mogli odrediti na koji način će im vaše vještine i iskustvo pomoći.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'