Lifestyle

Komentari 13

Liječe pretilost: U Varaždinu kreću operacije za mršavljenje

Liječe pretilost: U Varaždinu kreću operacije za mršavljenje

ZAHVAT POKRIVA HZZO Operacijom se mogu izgubiti suvišni kilogrami, poboljšati krvni tlak, pa čak i izliječiti dijabetes. Indeks tjelesne mase mora biti veći od 40 ili 35 s različitim bolestima

Varaždinska Opća bolnica odnedavno ima multidisciplinarni tim za liječenje pretilosti koji obuhvaća liječnike različitih specijalnosti. Svaki od njih sa svog područja rada pomaže pacijentima koji se bore s pretilošću. Tim obuhvaćaju liječnice endokrinologinje Vesnu Šimegi Đekić, Izidoru Osonjački, Tinu Slunjski i Janju Musulin, psihijatricu Maju Vincek, psihologa Ivora Hoića, nutricionistkinju Karmen Kokot, anesteziologinju Nina Novak - Fumić, te abdominalnog kirurga Alena Pajtaka, koji je posljednja karika u tom lancu.

POGLEDAJTE VIDEO:

 - To nije estetski kirurški zahvat, već operacijski zahvat koji mijenja anatomiju probavnog sustava i time omogućuje ljudima da smršave. Takvom operacijom odstranjuje se dio želuca ili se mijenja raspored tankog crijeva. Te operacije izvode se laparoskopski ili kako se popularno nazivaju: “operacije na rupice”. Te su operacije prilično efikasne i gubitak tjelesne težine prisutan je u gotovo svih operiranih a čak i do 80 % pacijenata ima poboljšanje ili izlječenje dijabetesa, krvnog tlaka i hiperlipidemije - rekao je dr. Pajtak koji je zadužen za operacije. 

Kandidate u varaždinskoj bolnici imaju, a za sad su njih četiri ozbiljna. Pripreme za operaciju su dugotrajne i mogu potrajati čak i do šest mjeseci. Operirani pacijenti neće vratiti kilograme natrag ukoliko se do kraja života drže liječničkih uputa, te moraju redovito dolaziti na kontrole. Kirurg Pajtak svoje je znanje i vještine u ovom dijelu kirurgije stekao za specijalizacije s pionirom barijatrijske kirurgije prof. dr. sc. Miroslavom Bekavcem Bešlinom, te edukacijama u Belgiji i Sloveniji pa je naučena znanja htio primijeniti i u varaždinskoj bolnici. 

Timski, multidisciplinarni pristup liječenju pretilosti koji je kompletiran i ponudom barijatrijske kirurgije u Hrvatskoj je za sada dostupan u Rijeci i Varaždinu. U Hrvatskoj to ne radi ni jedna privatna klinika, a u inozemstvu takav operativni zahvat stoji od 6-10 tisuća eura i naviše.

- Pacijenti koje ćemo operirati moraju imati indeks tjelesne mase iznad 40 ili indeks tjelesne mase iznad 35 s različitim komorbiditetom. Pacijenti ispod te razine koji također spadaju u kriterij prekomjerne tjelesne težine, nisu kandidati za barijatrijsku kirurgiju, ali su svakako kandidati za liječenje. Također pacijenti koji odgovaraju kriterijima za operaciju ne smiju biti pušači, a ni pretjerano konzumirati alkohol - objasnio je dr. Pajtak, dodajući da već prije operacije pacijenti moraju sami pokazati inicijativu, biti aktivni i na dijeti gdje će uz savjete nutricioniste iz tima izgubiti 10 posto svoje kilaže. Katkada treba od mjesec dana pa do nekoliko mjeseci da pacijent izgubi tih 10 posto svojih kilograma.

 Dr. Pajtak ističe da liječnički tim odlučuje koja će vrsta operacije odgovarati pojedinom pacijentu.

 - HZZO pokriva troškove operacije i liječenja, a najbolji kandidati su nam mlade osobe s prekomjernom težinom i dijabetesom. Uspjeli smo ishoditi od Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje odobrenje za rad u dvije ambulante. Jedna ambulanta za liječenje pretilosti djeluje u sklopu internističkog odjela, dok druga ambulanta za barijatrijsku i metaboličku kirurgiju djeluje u sklopu kirurške službe. Liječnici primarne zdravstvene zaštite mogu uputiti pacijente u naše ambulante, a članovi našeg tima će zajednički, te za svakog pacijenta ponaosob, odrediti tijek liječenja - kaže dr. Pajtak.

 Istaknuo je da su izrazito ponosni na varaždinsko Sveučilište Sjever, prvo Sveučilište u Hrvatskoj koje ima u sklopu studija sestrinstva, kao izborni predmet barijatrijsku kirurgiju. 

Službenim početkom rada ovog multidisciplinarnog tima smatra se Simpozij “Liječenje pretilosti” koji će se održati 25. rujna u Varaždinu, a kojeg zajednički organiziraju Opća bolnica Varaždin, Hrvatski liječnički zbor i Sveučilište Sjever. 

 

PROCURILE TAJNE FOTKE: Ovo je dečko najpopularnije balkanske pjevačice?

Najčitaniji članci