Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
6 komentara

Otkrivamo što nije dobro raditi na poslovnom računalu i zašto

Uvijek pretpostavite da vas poslodavac nadgleda i može ući u vaše poslovno računalo pa pazite dobro što na njemu radite, pišete i što u njega od osobnih podataka spremate

Pixabay
Foto: Pixabay
6 komentara

Ne spremajte osobne podatke

Izbjegavajte to i na poslovnom računalu i na mobitelu. Ukoliko dobijete ili date otkaz, računalo i mobitel morate vratiti, a ne želite da poslodavac pregledava vaše osobne stvari na njima. Čak i ako mislite da ste neke stvari obrisali, do njih je moguće doći ukoliko se netko zainati.

- Čak i ako se osjećate sigurno u vezi posla, možda vam podaci u uređaju neće biti sigurni, ovisno o sigurnosnim alatima koje vaša tvrtka koristi. Neki od ovih alata, ako otkriju napad, počet će brisati datoteke. Zarazi li se vaše računalo zlonamjernim softverom, poduzete sigurnosne mjere mogu ukloniti i vaše osobne podatke iz datoteke - objašnjava Isaac Blum, direktor aplikacija i sistemskih usluga u logističkoj tvrtki Prologis.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pazite koje alate koristite

Ne upotrebljavajte Google Docs, Slack ili slične alate na službenom računalu za pohranu osobnih podataka ako ne želite da ih vaš poslodavac vidi. Naime, radi se internetskim, a ne softverskim instalacijama.

Administrativni korisnici G Suite Enterprisea mogu potražiti određene izraze u e-porukama i dokumentima zaposlenika, baš kao što to vi možete na svojem računu. Poslodavci mogu tražiti da budu obaviješteni o sumnjivom ponašanju. Na primjer, poslodavac može namjestiti proces u kojemu se spremaju skice e-pošte, čak i ako nikada nisu poslane. Stoga pazite što pišete, posebno o šefu i samom poslu.

NE TRAČAJTE Božićni party: Što se sve smije, a što ne na 'poslovnoj' zabavi?

- Možemo vidjeti e-poštu zaposlenika. Zbog rizika dijeljenja insajderskih informacija, broj pojedinaca koji imaju pristup e-porukama zaposlenika obično je mali. Isto vrijedi i za softver za chat, uključujući i Slack. Administratori imaju pristup privatnim porukama, a Slack sprema poruke na svoje poslužitelje - kaže Isaac Blum.

Trebali biste izbjegavati prijavu u druge aplikacije za osobno slanje poruka, kao što su Apple Messages ili Google Hangouts. Ako već želite ogovarati suradnike ili tvrtku, to učinite preko aplikacije treće strane (poput Signal) na vašem osobnom telefonu. 

DPA/Pixsell | Autor: DPA/Pixsell Foto: DPA/Pixsell

Pretpostavite da se internetski promet nadgleda

Vaš poslodavac gotovo sigurno nadgleda vaš internetski promet, kaže Blum i dodaje da nije tako strašno jer se radi o samo 'osnovnom mrežnom prometu'. Na primjer, ukoliko ne radite svoj posao kako treba, nemojte se iznenaditi ako šef pokaže podatke o tome koliko vremena trošite na Facebook.

Ukoliko vam padne na um koristiti VPN da biste sakrili to što radite, razmislite ponovo. 

- Koristimo zaštitu krajnjih točaka. Čak i u slučaju da na prijenosno računalo instalirate lokalni VPN, još uvijek možemo vidjeti DNS promet - dodaje Blum.

Čak i ako vaš poslodavac nema naviku pratiti i provjeravati zaposlenike, bolje je neke privatne stvari ne raditi na službenom računalu i mobitelu.

Business. Office Business Woman and Business Man Leading Talks at the Light Office Sitting at the Table. Woman Dressed in Blue Blouse and Beige Skirt. Man Dressed in Blue Costume and White Shirt PRIPREMITE SE Što reći kad vas pitaju: Zašto želite promijeniti svoj posao?

Pazite na računalo u javnosti

Stručnjaci kažu kako je dobro zaključati službeno računalo kada ste u javnosti i znate da mu nećete biti uvijek skroz blizu. Ukoliko ste u kafiću, avionu ili vlaku, odjavite se ili isključite prijenosno računalo kada niste uz njega.

- Sjedila sam pored zaposlenika američke vlade u vlaku. Ostavio je svoj laptop otvoren i otključan dok nije bio na svojem mjestu. Bez da sam čak i dotaknula računalo, uspjela sam vidjeti puno informacija - ispričala je Tracy Maleeff, analitičarka informacijske sigurnosti u The New York Timesu koja savjetuje korištenje VPN-a za javni Wi-Fi, prenosi nytimes.com.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message