Obavijesti

Lifestyle

Komentari 6

Ove stvari ne držite u svojoj garaži: Boja, drva za ogrjev...

Ove stvari ne držite u svojoj garaži: Boja, drva za ogrjev...
6

Određene predmete nikada ne biste smjeli držati u garaži, jer vlaga, insekti i fluktuirajuće temperature mogu dovesti do oštećenja samih predmeta, ali izazvati i veće štete poput požara

VIDEO

Donosimo kojih popis od 15 stvari koje nikada ne biste smjeli držati u garaži. Kada je prostor u vašem domu pretrpan i tražite novo mjesto za odlaganje sportske opreme ili rijetko korištenih kućanskih predmeta, što vam prvo padne na pamet? Garaža, naravno! Mnogi dragocjeni predmeti mogu se oštetiti kada su pohranjeni u garaži, dok bi poneki predmeti zapravo mogli predstavljati i rizik za vaš dom ili obitelj.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

čišćenje 00:58

Držite ovu opremu izvan garaže:

Drva za ogrjev

Iako je primamljivo složiti drva za ogrjev u garažu radi lakšeg i bližeg pristupa, oduprite se toj navici - zajedno s drvom dolaze i štetnici koji se mogu infiltrirati u vašu garažu i na kraju migrirati u vaš dom. Bolji izbor je složiti drva za ogrjev na povišeni stalak dalje od vašeg doma i prekriti ih ceradom kako bi ostala suha.

Konzervirana hrana

Ako vam ponestane mjesta u kuhinjskim ormarićima ili smočnici, nemojte riskirati pohranjivanjem te dodatne konzervirane hrane u garažu. Preporučljivo je konzerviranu hranu čuvati na hladnom i suhom mjestu, a većina garaža ne ispunjava ni jedan od uvjeta. Vlažna garaža mogla bi prouzročiti hrđanje limenki, a konzervirana hrana pohranjena u garaži koja je toplija od otprilike 29 stupnjeva riskira kvarenje. Ako vam je ponestalo prostora za ovakve stvari, možda je dobar trenutak da reorganizirate svoje kuhinjske police.

Propan

 Ako imate dodatni spremnik plina uvijek ga odložite na otvorenom. Spremnici s propanom ne smiju se skladištiti u zatvorenim prostorima. Ako ventil propušta, plin može prodrijeti u garažu, stvarajući rizik i od gušenja i od požara. Ako propan napuni garažu, puka iskrica može dovesti do požara i zapaliti vašu kuću.

Drveni namještaj

Ako želite prenijeti komad starinskog drvenog namještaja svojoj djeci ili unucima, dogovorite se da im ga date odmah umjesto da ga pohranjujete u garaži. Fluktuacije temperature i vlažnosti izazivaju promjene na drvu, uzrokujući da naizmjenično bubri i skuplja se. To može dovesti do oštećenja u obliku raslojavanja i iskrivljenja. Boravak od samo nekoliko kratkih mjeseci u garaži neke drvene predmete može učiniti potpuno neupotrebljivim.

Evo zašto je minimalistički život dobar za naš um i raspoloženje
Evo zašto je minimalistički život dobar za naš um i raspoloženje

Elektronika

Ako više ne želite svoju staru igraću konzolu, pisač ili računalo, ali još uvijek su u dobrom stanju, razmislite o tome da ih prodate, date nekome u susjedstvu ili ih donirate umjesto da ih čuvate u garaži. Visoke razine vlažnosti mogu dovesti do uništenja elektronike, povećavajući rizik od oštećenja uređaja. Čak i ako vlaga ne ošteti vašu staru elektroniku, mogli bi postati plijen sićušnih insekata, koji se mogu nastaniti unutra i oštetiti komponente. Držite te gadgete u zatvorenom prostoru ili ih se što prije riješite.

Posteljina i odjeća

Toplina, vlaga i insekti prirodni su neprijatelji tkanine. Ova trostruka prijetnja, previše uobičajena u garažama, dovodi odjeću i posteljinu u opasnost od plijesni i raznih drugih oštećenja. Bilo da se radi o kutiji odjeće za bebe, prošloljetnoj odjeći ili vašoj vjenčanici, ako ih želite zaštititi, nemojte ih stavljati u garažu. To vrijedi i za rezervni madrac. Čak i ako je čvrsto zamotan, sitni kukci i pare od automobila i dalje mogu utjecati na njega.

Alkohol

Ne čuvajte pivo, vino i druga alkoholna pića u garaži. Čak i na zatvorene boce može utjecati intenzivna ljetna vrućina u neizoliranoj garaži, a posebice vino ne podnosi radikalne promjene temperature. Kako bi vaši napici imali svježi okus, čuvajte svoje vino kao i druge napitke na stabilnim unutarnjim temperaturama.

Rezervni hladnjak

Ako štedite energiju nemojte držati rezervni hladnjak u svojoj garaži. Hladnjaci najučinkovitije funkcioniraju na temperaturama između 18 i 25 stupnjeva. Ljeti, garaža koja nije kontrolirana klimom može doseći jako visoke temperature, što prisiljava aparat da radi više nego uobičajeno kako bi se ohladio - i pritom povećava vaše račune za režije. Hladnjak ne radi ništa bolje ni zimi.

Dragocjene fotografije

Najbolji način da osigurate da vaše dragocjene fotografije budu godinama sigurne za generacije koje dolaze jest da ih pohranite na hladnom, suhom i tamnom mjestu, kao što je ispod vašeg kreveta ili na stražnjoj strani unutarnjeg ormara. Čuvanje fotografija u garaži osuđuje ih na propast i možete vas ostaviti s neredom izblijedjelih i slijepljenih fotografija. To su drage uspomene - nemojte ih spremati pored automobila i stare opreme.

Proizvodi od papira

Ništa ne privlači miševe i insekte više od proizvoda od papira. Bilo da se radi o vašim važnim poreznim dokumentima, kolekciji stripova ili skupu enciklopedija koje ste naslijedili od svoje tete, ako ih želite zadržati, držite ih podalje od garaže. U slučaju da vaše knjige i dokumenti izbjegnu štetočine koje grickaju papir, fluktuirajuće temperature u garaži i dalje mogu uzrokovati njihovo uništenje i pucanje.

Boja

Kada se nepravilno skladišti boja se može uništiti. Čak i neotvorene limenke su u opasnosti od kvarenja na ekstremnim temperaturama. Ako je vrijeme optimalno, a vi ste u procesu bojanja kuće, u redu je staviti napola punu limenku boje u garažu preko noći. Međutim, ako ju ne namjeravate ponovno upotrijebiti nekoliko mjeseci, čvrsto zavrnite poklopac i sakrijte limenku u podrum ili pomoćni ormarić dok vam ne zatreba.

Detaljan raspored: Evo koliko često treba čistiti stvari u domu
Detaljan raspored: Evo koliko često treba čistiti stvari u domu

Hrana za kućne ljubimce i osnovne namirnice

Kada trebate pohraniti vrećice brašna koje su vam trenutno višak, dodatne vrećice riže i obiteljske kutije sa žitaricama, možete vrlo brzo ostati bez mjesta u smočnici. A gdje ćete tek spremiti vreću pseće hrane od 50 kilograma? Potražite prostor za pohranu negdje - samo ne u garaži. Hrana, bilo za ljude ili kućne ljubimce, privlači glodavce i kukce, a ekstremne promjene temperature u garaži mogu uzrokovati i kvarenje hrane.

Drage uspomene

Mnoge voljene uspomene i dragi predmeti - plišane igračke, CD-ovi s obiteljskim fotografijama, vinilne ploče i druge stvari sentimentalne ili čak stvarne vrijednosti - treba držati podalje od garaže. Miševi, vlaga, vrućina, hladnoća i insekti mogu utjecati na vaše pažljivo odabrane uspomene. Ove dragocjene predmete pohranite u zatvorenom prostoru u ormaru, na tavanu ili u podrumu, po mogućnosti dalje od poda i u plastičnim kantama s čvrstim poklopcima.

Benzin

Iako možete benzin skladištiti u garaži, ako to ne učinite kako treba, izlažete sebe i svoj dom riziku. Koristite samo posude odobrene za skladištenje benzina i postavite ih na komad šperploče, ne izravno na betonski pod, kako biste ih zaštitili od ekstremne hladnoće i rizika od kondenzacije. Pazite da posude budu izvan izravnog sunčevog svjetla i izvan dohvata djece.

Kako ne odustati od cilja: Uz ove savjete ostanite motivirani
Kako ne odustati od cilja: Uz ove savjete ostanite motivirani

Uljane krpe

Kada završite s nekom radnjom koja je uključivala proizvod na bazi ulja - nikada ne bacajte iskorištene krpe u kut svoje garaže - ili bilo gdje drugdje. Masne krpe su vrlo zapaljive, a jedna jedina iskra može izazvati požar. Čak i u nedostatku iskre, moguće je da se gomila zauljenih krpa samozapali. Umjesto toga, osušite krpe tako što ćete ih pojedinačno raširiti na nezapaljivu površinu. Kada se osuše, stavite ih u praznu metalnu limenku, napunite je vodom, vratite poklopac, a zatim odnesite limenku na lokalno odlagalište opasnog otpada, prenosi MSN.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Zvijezde ih vole: Horoskopski znakovi koji su lijepi i pametni
JESTE LI MEĐU NJIMA?

Zvijezde ih vole: Horoskopski znakovi koji su lijepi i pametni

Ponekad ljepota ne isključuje pamet, stoga neki horoskopski znakovi otkrivaju znakove karaktera koji upućuju na sklad svih tih pozitivnih karakteristika

Skrivaju novac po Hrvatskoj! Ako ga nađete, vaš je. Sretno!
NOVI INTERNETSKI TREND

Skrivaju novac po Hrvatskoj! Ako ga nađete, vaš je. Sretno!

Novac se može skrivati ispod kamena, u pukotini u zidu, u prometnom znaku... Ponekad se u potrazi za novčanicom odvija prava utrka, a katkad autori videa snimaju ljude koji ih traže i rugaju im se
Žena pokazala kako se obranila od krpelja: Ljepljiva traka je hit!
OBRANA OD OPASNIH NAPASTI

Žena pokazala kako se obranila od krpelja: Ljepljiva traka je hit!

Ne mogu ih gledati, užasni su, samo je jedan od komentara pratitelja na hrpu krpelja koji su se ulovili u 'klopku' oko ženinog gležnja. Pokazala je trik kako se zaštititi od ovih opasnih napasti - a evo i što ako ugrizu