Obavijesti

Lifestyle

Komentari 5

Ovih deset grešaka u kuhinji rade čak i najiskusniji kuhari

Ovih deset grešaka u kuhinji rade čak i najiskusniji kuhari
5

Uzimite u obzir ovih nekoliko pogrešaka koje rade i oni najvještiji u kuhinji te lako izbjegnite loše pripremljen obrok. Uz nekoliko korisnih savjeta pripremite jelo koje neće razočarati ničije nepce

VIDEO

Kuhanje je izazov, jer zahtijeva puno vještine, vremena i fokusa. Idealan cilj je pripremiti jelo koje oduševljava nepce, ne lijepi se za dno tave i ne zagori. Nažalost, ne snalazimo se svi dobro u kulinarstvu, čak i ako dajemo sve od sebe.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Suzy Josipović Redžepagić VIDEO

1. Kuhanje tjestenine u malo vode

Priprema tjestenine se čini jednostavnom, ali u stvarnosti nije. Morate uzeti u obzir neke čimbenike kako bi kuhanje doseglo pravu točku. Na primjer, potrebno je koristiti dovoljnu količinu vode, inače bi tjestenina mogla postati presuha, zapečena ili zalijepljena za lonac. Rješenje ovih potencijalnih problema je računanje otprilike četiri litre vode za pola kilograma suhe tjestenine. Ili, pazite da razina vode bude znatno iznad tjestenine čak i kada je kuhana.

2. Ne uzimanje u obzir vremena za kuhanje svakog sastojka

Prije dinstanja mnogi od nas počinju pirjati češnjak, zatim luk i druge začine. Potom dalje dodajemo hranu. No, češnjak se, primjerice, u sitnim komadićima, skuha pa čak i zagori prije nego dodamo ostale sastojke. Stoga je preporučljivo prvo pirjati luk, a zatim češnjak prije ostalih sastojaka.

Ovo je 10 najboljih namirnica koje možete dodati u kajganu
Ovo je 10 najboljih namirnica koje možete dodati u kajganu

3. Soljenje na kraju, i pretjerivanje

U nekim starim receptima možete pročitati da dodate soli po ukusu kad je gotovo. Međutim, kad bi se pridržavali ovog savjeta, vjerojatno bi hrana bila slanija na pojedinim područjima. Također treba paziti da se ne doda previše soli jer bi time mogli pokvariti jelo. Prava stvar koju treba učiniti je dodati ju dok dodajemo sastojke i kušati s vremena na vrijeme. Na taj način će se okus pojačati, ali i biti ujednačen.

Dreamstime

4. Razbijanje jaja u istu posudu

Vrlo je uobičajeno da u žurbi razbijate jaja jedno za drugim u istoj posudi. Ali to bi mogla biti skupa pogreška. Ako se jedno jaje pokaže pokvarenim, riskirate da pokvarite sva ostala ili komadići ljuske ostanu zarobljeni u gotovom jelu, a koje je kasnije teško izvući. Kako biste izbjegli te rizike, razbijte jaja u male zdjelice i stavite ih zajedno u veću zdjelu prije nego što ih upotrijebite za kuhanje.

Štedljivo kuhanje: Od mesa iz juhe napravite si finu paštetu
Štedljivo kuhanje: Od mesa iz juhe napravite si finu paštetu

5. Odvajanje mljevenog mesa žlicom

Uobičajeno je koristiti žlicu za miješanje bilo kojeg jela, međutim, kada je riječ o mljevenom mesu, proces postaje spor i zamoran. S druge strane, meso možda neće biti izdvojeno onako kako bismo željeli. Zato je za lomljenje mesa poželjno koristiti gnječilicu za krumpir. Zatim drvenom kuhačom možete ostrugati preostalo meso s gnječilice. Ovako će se meso i ravnomjerno ispeći.

6. Zaboraviti pripremiti i nasjeckati sastojke prije početka kuhanja

Mnogi često zagrijavaju tave dok sjeckaju sastojke koje će koristiti. Ali to vjerojatno nije najbolji način za obavljanje stvari. Na kraju možete zabrljati u receptu jer kad sastojci nisu izrezani pravim redoslijedom. Tava može biti toliko vruća da ne samo da ponešto može zagorjeti, već ćete možda jedva imati vremena dodati druge stvari kao što su začini ili još sastojaka. Ideja je da ne morate nasjeckati sve sastojke prije nego što stavite tavu na vatru, već da prvo pripremite one koje morate prve upotrijebiti, a zatim ostale dok se ovi kuhaju.

7. Korištenje tupog noža

Tupi nož mnogo je opasniji nego što se čini jer lako može skliznuti i oštetiti meso ili povrće. Ili ozlijediti prste. Najbolje je imati pri ruci alat za oštrenje.

8. Zanemarivanje ispravnog načina pohranjivanja polovica avokada 

Istina je da ne možemo spriječiti oksidaciju avokada. Ali jedan od načina da odgodite proces je namazati malo maslinovog ulja na dio koji nismo pojeli i pohraniti u hermetički zatvorenu posudu u hladnjaku. Na taj način ćete stvoriti barijeru koja sprječava oslobađanje određenih enzima u avokadu.

9. Pretrpavanje tave ili lonca

Iako se čini očiglednim, obično ne smatramo da je važno imati dovoljno prostora u loncu ili tavi. Njihovo preopterećenje može imati nekoliko posljedica. Na primjer, meso može postati zbijeno i puno vlage. Osim toga, kako temperatura pada, stvara se para; stoga se hrana kuha umjesto da se zapeče ili prži. S druge strane, teško je miješati za ravnomjerno kuhanje. Stoga se savjetuje manja količina hrane u tavi. Ako već nemamo posudu odgovarajuće veličine, najbolje je kuhati u dijelovima. 

10. Nepoznavanje količine okusa koju možete dobiti od češnjaka

Češnjak je začin snažnog mirisa i okusa, ali malo tko zna da se njegov okus može mijenjati ovisno o načinu pripreme. Na primjer, ako ga naribate, okus će biti prodorniji, nasjeckate li ga vrlo sitno, lakše ćete ga ispeći, ali ćete i bolje iskoristiti njegova svojstva. S druge strane, ako želite zadržati samo malu notu okusa češnjaka, samo dodajte nekoliko cijelih režnjeva češnjaka u recept, piše Bright Side.

Planirajte sve obroke unaprijed i ne kupujte previše namirnica
Planirajte sve obroke unaprijed i ne kupujte previše namirnica
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

'Grudi su mi toliko ogromne da me mnogi ljudi mrze zbog njih'
PROBLEMI S VELIČINOM

'Grudi su mi toliko ogromne da me mnogi ljudi mrze zbog njih'

Ukrajinka tvrdi da su joj njezine velike grudi broj 30 HH cijeli život stvarale probleme. U školi su ju maltretirali, ne može vježbati osnovne kardio vježbe, a umjesto da bude učiteljica radi putem interneta

'Sa oženjenim šefom spavala sam samo jednom i zatrudnjela, njegova reakcija me šokirala'
TO NIJE OČEKIVALA

'Sa oženjenim šefom spavala sam samo jednom i zatrudnjela, njegova reakcija me šokirala'

Buduća mama je u drami nakon što je njezina afera s oženjenim šefom završila trudnoćom. Iako je bila to romansa za jednu noć, stigli su problemi
Dnevni horoskop za petak 26. travnja: Ovan dobiva priliku sa simpatijom, Ribe trebaju odmor
KAKAV VAS DAN OČEKUJE?

Dnevni horoskop za petak 26. travnja: Ovan dobiva priliku sa simpatijom, Ribe trebaju odmor

Pročitajte dnevni horoskop za petak 26. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje