Lifestyle

Komentari 0

Ovo su dijelovi tijela koji imaju svoj jedinstveni otisak kao prst

Ovo su dijelovi tijela koji imaju svoj jedinstveni otisak kao prst

Svačije uši imaju drugačije linije i obline, od kojih je najposebniji rub uha. Otisci nožnih prstiju razvijaju se kad i oni na rukama pa su i oni posve jedinstveni

Svima je poznato da se otisci prstiju koriste u identifikaciji jer su drugačiji kod svakog pojedinca, no postoje i drugi dijelovi tijela koji su potpuno jedinstveni kod svakog čovjeka. 

Šarenica oka ili iris mišić je koji kontrolira veličinu zjenice i daje očima boju, ovisno o tome koliko je melatonina u njoj. Dok su boja i struktura irisa uvelike određene genetikom, detalji uzorka na njemu nisu. On se formira od membrana tkiva još u majčinoj utrobi i onda, netom prije rođenja, tvori mrežnicu. Istim se procesom stvara i jedinstveni uzorak šarenice, a ni dvije šarenice kod iste osobe nisu identične.

2. Uho

Svačije uši imaju drugačije linije i obline, od kojih je najposebniji rub uha. U jednom britanskom istraživanju istraživači su razvili algoritam koji je mogao identificirati pojedinca između 250 drugih s 99,6-postotnom preciznošću, i to tako što su analizirali kako se svjetlost odbija od - krivulja ušiju. Uho je tako poseban identifikator da Yahoo razvija tehnologiju za otključavanje pametnih telefona pomoću skenera za uho.

3. Otisak usana

Uzorak udubljenja na usnama jedinstven kao otisak prstiju, otkrila je studija objavljena u časopisu Forensic Dental Sciences. Postoji samo jedan problem: iako su otisci na usnama korišteni kao identifikacija na sudu u izoliranim slučajevima, kriminalci obično ne ljube mjesta zločina.

4. Jezik

Otisci zubala analiziraju se od 1970-ih godina, ali čini se kako je jedini poseban dio usne šupljine zapravo jezik, koji se za života možda malo promijeni tijekom vremena, jer je zaštićen u ustima. Danas se čak razvijaju i trodimenzionalne slike jezika za pomoć u prepoznavanju.

5. Hod

Neki hodaju pogrbljeno, neki poskakuju ili se vuku. Svatko se kreće na svoj način i to nije stvar samo pomicanja nogu, već cijeloga tijela, a istraživači su otkrili 24 komponente koje tvore nečiji hod i prema kojima se svakoga može prepoznati u masi. Njihov spoj čini svaki hod drugačijim od drugih.

6. Glas

Lako je prepoznati nečije glasovne karakteristike, poput frekvencije (visoke ili niske) i intenziteta (glasno ili tiho), no ostale je osobine, poput rezonancije ili nazalnosti, obično teže odrediti.

Glas je dijelom genetski određen, a bitnu ulogu u formiranju glasa igraju i duljina vrata i širina ždrijela, ali i naučene karakteristike poput zaokruživanja usnica i izgovora samoglasnika. Na temelju tih kombiniranih osobina, znanstvenici su već stvorili sustave za automatsko prepoznavanje nečijeg glasa ako je on prethodno snimljen u bazi podataka.

7. Otisak nožnih prstiju

Otisci na prstima ruku fetusa razvijaju se istodobno s otiscima prstiju na nogama - i jednako su jedinstveni. I premda FBI  ima nacionalnu bazu podataka koja povezuje 66 milijuna ljudi s njihovim otiscima prstiju, poznat je samo jedan slučaj kad je otisak nožnih prstiju upotrijebljen na sudu. Provalnik je provalio u škotsku pekaru i ostavio otisak na podu posutim brašnom. Iako je to bio jedini dokaz protiv njega, porota ga je osudila u roku od 15 minuta.

8. Zubi

Ne samo da otkrivaju DNA - zbog čega se stomatološki zapisi često koriste za identifikaciju tijela - već su posebni i zbog osobnih navika. Možda češće stišćete čeljust, svirate određeni instrument ili držite ključeve od automobila u ustima. Zbog takve istrošenosti čak i jednojajčani blizanci imaju različite zube.

9. Mrežnica

Retina ili mrežnica precizan je snimak živčanog sustava, jedinstven za svakog, a prikazuje i uzorak krvnih žila koje oftalmolog primjećuje kako bi otkrio prve znakove dijabetesa, visokog krvnog tlaka, pa čak i propadanja zdravlja mozga. Iako se ljudske mrežnice obično promatraju samo kod oftalmologa, identifikacija mrežnice se u životinjskom svijetu koristi dosta često, a najviše kod stoke i čistokrvnih konja, piše The Healthy.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Najčitaniji članci