Lifestyle

Komentari 0

Ovo su najčešće greške koje vas sprječavaju u hidrataciji tijela

Ovo su najčešće greške koje vas sprječavaju u hidrataciji tijela

Pravila oko dovoljne količine vode ne treba strogo slijediti, kako mnogi misle da trebaju unositi isključivo 8 čaša vode. Za neke će biti potrebna veća količina, a za druge manja

Naša se tijela sastoje od do 60% vode, a dovoljna količina tekućine tijekom dana neophodna je za sjajnu kožu, održavanje zdrave težine i izbacivanje toksina iz tijela. Utječe čak i na naše raspoloženje i sposobnost učenja.

POGLEDAJTE VIDEO:

Ovo su greške koje ljudi najčešće rade, a one vas sprječavaju u  pravilnoj hidrataciji, piše Bright Side.

1. Pijete vodu nakon treninga

Iako je istina da pijenje vode nakon odlaska u teretanu pomaže u hidrataciji, važno je i popiti dovoljno vode prije i za vrijeme vježbanja. Ako svoj trening započnete gotovo dehidrirano, izgubit ćete još više tekućine dok trenirate, a to može biti opasno za vaše mentalno i fizičko zdravlje. Ali ne morate se bazirati samo na vodu. Crni i zeleni čaj, pa čak i čokoladno mlijeko hidrirat će vas jednako dobro kao i voda.

2. Mislite da se kava i čaj ne računaju

Vaša jutarnja šalica kave ili čaja može poslužiti kao blago hidratantni napitak. Iako ova pića uglavnom sadrže kofein, ipak dodaju količinu tekućine koju dobivate svaki dan. 

3. Jedete premalo soli

Iako prehrana s visokim udjelom natrija može dehidrirati tijelo, natrij podržava ravnotežu tekućina u tijelu. Znojem prirodno gubimo natrij i druge elemente u tragovima, a i vodu i natrij moramo zamijeniti.

4. Pijete 8 čaša vode dnevno

Ovaj popularni savjet nije uvijek točan. Koliko nam vode treba ovisi o različitim čimbenicima životnog stila, kao što su fizička aktivnost, što jedemo, gdje živimo i još mnogo toga. Da biste izračunali količinu vode u litrama koju vaše tijelo treba svakodnevno, pomnožite svoju težinu u kilogramima s 0,033.

5. Ujutro prvo popijete čašu vode

Tijekom spavanja gubimo tjelesnu tekućinu, a čak i ako popijemo dovoljno prije odlaska u krevet, osjetit ćemo žeđ do sljedećeg jutra. No, pijenje obične vode natašte nije najučinkovitiji način hidratacije. Našim je tijelima lakše apsorbirati i zadržati vodu kad postoje druge hranjive tvari. Dakle, ako pokušavate održati ravnotežu tekućine, pijte vodu uz obrok ili umjesto toga popijte čašu soka od naranče ili mlijeka.

6. Štedite na vodi tijekom treninga

Kada vježbamo, naša tijela znojem i disanjem gube vodu. Ostati hidratiziran tijekom treninga važno je za regulaciju tjelesne temperature i krvnog tlaka.

7. Zaboravljate na hranu bogatu vodom

Mnogo voća i povrća ubraja se u vaš ukupni unos tekućine jer su oni većinom i sastavljeni od vode. One su također bogate kalijem koji pomaže vašem tijelu da duže ostane hidratizirano.

Najčitaniji članci