Obavijesti

Lifestyle

Komentari 48
Foto: Canva/Dreamstime
OLAKŠAJTE SI KOLIKO MOŽETE

Paklene vrućine: Top 10 savjeta kako preživjeti današnji dan i što napraviti ako vam je loše

Ukoliko vam je tijekom najtoplijeg dijela dana u kući nepodnošljivo vruće, zajedno s obitelji posjetite neki javni prostor koji ima sustav rashlađivanja, na primjer, šoping centar ili knjižnicu. Pijte dovoljno tekućine

- Na vrućini se krvne žile šire, čime se snizuje tlak. Mijenja se i zgrušavanje krvi pa zbog česte dehidracije dolazi do lokalne tromboze, a noge natiču jer tekućina zaostaje u donjim dijelovima tijela. Kod naglih promjena temperature može doći do infarkta, a UV zračenje može na koži prouzročiti opekline, rak kože i prebrzo starenje kože zbog njenog isušivanja te slabljenje imunosustava. Zbog prevelikog izlaganja očiju UV zračenju može se razviti mrena - upozoravaju u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ).

POGLEDAJTE VIDEO Savjeti kako preživjeti toplinski val:

Pokretanje videa...

Toplinski val 01:22

- Manjak tekućine može utjecati na funkciju bubrega i pojačano nakupljanje minerala iz urina i prouzročiti stvaranje bubrežnih kamenaca. Ako je temperatura tijela slična temperaturi zraka, ono se hladi isparavanjem, što može promijeniti srčani ritam i prouzročiti dehidraciju i grčeve - napomenuli su.

Stoga, suzdržite se od radova koji nisu nužni, a ako već morate po ovakvim vrućinama nešto raditi oko kuće ili na dvorištu, neka to bude vrlo rano ujutro. Mnogo ljudi je izgubilo život jer nisu slušali signale upozorenja koje im tijelo šalje. Prije nego krenete s nekim poslom, stanite i razmislite: 'Što je važnije? Moj život ili ta trava kojoj neće biti ništa ako se baš danas ne pokosi ili taj odlazak u trgovinu po namirnice bez kojih se može još dan, dva dok vrućina ne popusti?'

Čeka nas dan iz pakla: Živa ide do 38 °C, ne izlazite iz kuće ako ne morate i pijte puno vode
Čeka nas dan iz pakla: Živa ide do 38 °C, ne izlazite iz kuće ako ne morate i pijte puno vode

Rashladite dom koliko možete. Zatvorite sve prozore i vrata, spustite rolete i navucite debele zastore. Kada padne mrak sve rastvorite i napravite kvalitetan propuh. U isto vrijeme upalite sve ventilatore koje imate jer će dodatno potaknuti ulazak svježijeg zraka u dom, a izlazak toplog.

- Nastojte rashladiti prostor u kojem živite. Idealno bi bilo sobnu temperaturu održavati ispod 32°C danju, a 24°C noću. To je posebno važno za djecu, osobe starije od 60 godina ili osobe s kroničnim zdravstvenim problemima - preporuka je HZJZ-a.

Također, imajte na umu da je pogrešno tijekom velikih vrućina piti hladnu vodu ili sokove pune leda jer tada tekućini treba više vremena da se raširi tijelom i hidratizira ga. Bolji izbor su voda i prirodni sokovi sobne temperature.

- Pijte redovito negaziranu vodu te niskokalorične napitke bez kofeina, alkohola i šećera da njima ne izazovete jaču dehidraciju. Možete se samo osvježiti tako da u ustima rastopite kockicu, dvije leda. Dehidraciju od vrućina izbjegnite uzimanjem razrijeđenog soka kao što je limunada i to odrasli svakih 1 do 2 sata, a djeca svakih 15 do 20 minuta po 1 do 2 žlice ili gutljaj vode. Nemojte čekati osjećaj žeđi da biste povećali unos tekućine, pogotovo kod starijih osoba koje imaju slabiji osjećaj žeđi - savjetuju u HZJZ-u.

Ukoliko vam je tijekom najtoplijeg dijela dana u kući nepodnošljivo vruće, uzmite obitelj i posjetite neki javni prostor koji ima sustav rashlađivanja, na primjer, šoping centar, knjižnicu, kino... 

10 odličnih savjeta kako preživjeti ove paklene vrućine što bezbolnije

Foto: Dreamstime_/ILUSTRACIJA

1. Pripazite kako se odijevate

Nakratko zaboravite odijela i kravate, i sličnu odjeću, te posegnite za nečim udobnijim, prozračnijim i lepršavijim. Stopala neka vam budu u otvorenoj obući - tako će se cijelo tijelo bolje rashlađivati. Na glavi obavezno nosite šešir kada hodate po vani, a nije loše ni privremeno pretvoriti kišobran u suncobran, važno da vam je ugodnije.

Kod sebe uvijek imajte bočicu s vodom, a želite li se dodatno rashladiti, glavu omotajte mokrom maramom.

- Nosite laganu široku svijetlu odjeću od prirodnih materijala. Ako idete izvan doma stavite šešir širokog oboda ili kapu i sunčane naočale, a korisna su zaštita od direktnog sunca i kišobrani i lepeza za rashlađivanje zraka - kažu u HZJZ-u.

2. Pretvorite ventilator u 'klima uređaj'

Ukoliko nemate klima uređaj u domu, posegnite za nekoliko zgodnih trikova. Ispred ventilatora stavite široku plitku posudu i napunite je kockicama leda. Kako ventilator puše po ledu, tako će se prostorijom širiti hladniji zrak. To će potrajati sve dok se led ne otopi, a tada samo dodajte novi.

Postoji još jedan način - sa zaleđenom bocom vode. Umjesto kockica leda ispred ventilatora stavite plastične boce koje ste prethodno napunili vodom i zaledili. Ovaj način je čak i bolji jer se radi o velikim komadima leda koji će se sporije topiti od kockica.

Pomaže i ručnik pun leda. Kod ovog načina rashlađivanja prostorije možete koristiti ili kockice leda ili zaleđenu vodu u bocama. Jedno ili drugo zamotajte u ručnik, zavežite dva kraja špagom i objesite između dva stolca. To stavite ispred ventilatora. Ispod ručnika stavite posudu u koju će kapati rastopljen led.

3. Rashlađujte se maksimalno tijekom dana

Ukoliko imate balkon ili dvorište, mališanima napunite bazen vodom i smjestite ih u debeli hlad. Također, neka se zajedno s vama što češće polijevaju vodom - djeci je to zabavno, a ujedno će ih barem malo rashladiti.

Možete napuniti kantu hladnom vodom i gurnuti noge unutra. U rashlađivanju tijela pomoći će vam i mokri ručnici ili marame koje stavljate na glavu, ramena ili gdje vam odgovara. Dobra ideja je i napuniti vodom boce sa sustavom za prskanje pa tu i tamo poprskati lice i tijelo sitnim kapljicama.

- Tuširajte se ili kupajte u mlakoj vodi. Druga mogućnost je zamotati se u hladne mokre ručnike ili se rashladiti mokrom spužvom, kupkom za noge i sl. Djeci možete mokre ručnike stavljati na noge i ruke - savjetuju u HZJZ-u.

10 savjeta kako se rashladiti u domu čak i ako nemate klimu
10 savjeta kako se rashladiti u domu čak i ako nemate klimu

4. Jedite laganu hranu

- Jedite češće male i što tekućije obroke. Izbjegavajte hranu prebogatu bjelančevinama. Ako ste u mogućnosti, pripremite miješano svježe voće, tzv. 'smoothie' ili spravite laganu juhu, da organizmu vratite izgubljene minerale, vitamine i elektrolite - preporuka je HZJZ-a.

Izbjegavajte obilne obroke bogate ugljikohidratima jer mogu povećati metaboličku toplinu (nusproizvod metabolizma našeg organizma), a time i toplinu tijela.

Što god da jedete, neka to bude lagano, ne previše masno i rasporedite obrok u više manjih. Tako će vašem probavnom sustavu biti lakše to sve preraditi. Salate su najbolji izbor kada je vani ovako vruće, lagane su za probavu i opskrbljuju organizam hranjivim nutrijentima. 

Greek salad. Fresh vegetable salad with tomato, onion, cucumbers, basil, pepper, olives, lettuce and feta cheese. Greek salad on plate

Primjer dobrog obroka za vrućinu - salata s mozzarellom

U zdjelicu stavite malo zelene salate narezane na trake pa dodajte usitnjenu rajčicu, pola krastavca, nekoliko maslina i pola mozzarelle izrezane na kockice. Začinite maslinovim uljem, sokom od limuna i posolite.

Umjesto sira u salatu možete staviti kuhano jaje ili malo tune te dodati još povrća koje volite, na primjer, malo luka ili paprike. I lagane povrtne juhe su dobar izbor.

5. Pijte puno tekućine

Što se tiče pića, već znate da je bolje ne pretjerivati s kavom i alkoholom, a najbolje je pomalo pijuckati vodu sobne temperature cijeli dan. Naime, kada voda nije hladna brže se apsorbira i hidratizira tijelo, a pijenje pomalo osigurava vašem tijelu da svu tu tekućinu iskoristi kako treba.  

Napitak od lubenice

Sastojci (šalica od 2,4 dl): 2 šalice narezane lubenice, sok i korica od pola limete, 20 listova bosiljka ili 2 velike grančice, malo himalajske soli, 4 šalice vode.

Postupak: U staklenku slažite sve sastojke u slojevima počevši sa lubenicom, a potom je napunite vodom. Ostavite da odstoji u hladnjaku od 3 do 24 sata prije posluživanja. Nakon što ga smiksate i procijedite, ovaj fini napitak u hladnjaku može stajati dva dana.

I limunada je odličan izbor

Napraviti je možete tako da, osim klasičnih sastojaka - vode, soka od limuna i šećera, u nju ubacite malo narezanog krastavca i nekoliko listića svježe mente. Krastavci i menta limunadi daju nevjerojatno dobar i osvježavajuć okus.

Također, ne biste vjerovali, ali popiti topli čaj ljeti je dobra ideja, ali samo kada je zrak suh, ne vlažan. Čaj će potaknuti znojenje, a time i rashlađivanje tijela.

5. Napravite osvježavajući sladoled

Sladoled od voćnog jogurta

Ovaj sladoled ne može biti jednostavniji za napraviti, a djeca ga obožavaju. Uzmite voćni jogurt i ulijte ga u plastične kalupe za pripremu sladoleda na štapiću. Ostavite preko noći u dubokom zamrzavanju. I sladoled je spreman za lizanje.

Od voćnog soka

Priprema ovog sladoleda, također, ne može biti brža i jednostavnija. U kalupe ulijte bilo kakav voćni sok i zaledite. Dobit ćete osvježavajuću slasticu savršenu za ove vruće ljetne dane.

6. Rashladite se prije spavanja

Kao prvo, prije spavanja se suzdržite od obilnih obroka, pojedite nešto lagano poput jogurta ili banane. Također, želite li se rashladiti i bolje spavati, prije spavanja napunite kadu hladnijom vodom i lezite u njoj 10 do 15 minuta. Osjetit ćete kako vam se koža naježila od hladne vode i kako vam je lakše.

Nakon toga ćete se osjećati ugodnije satima, koža će vam biti hladnija, neće svrbjeti (kao što zna od znoja) i nećete se znojiti - puno lakše ćete zaspati i spavati kvalitetnije. Ukoliko kod kuće nemate kadu, stanite pod tuš.

Dobra ideja je i rashladiti posteljinu u hladnjaku, na primjer, jastučnice i plahtu kojom se pokrivate. I to će vam nakratko pružiti olakšanje.

- Koristite laganu posteljinu, po mogućnosti bez jastuka kako bi izbjegli akumulaciju topline od tijela - kažu u HZJZ-u.

7. Boravite više u prizemlju

Živite li u kući na kat, tijekom paklenih vrućina više boravite u prizemlju. Naime, poznato je da se topli zrak diže pa je na katu uvijek toplije nego u prizemlju. Idealno bi bilo boraviti u uređenom podrumu, tamo je najhladnije.

8. Isključite dodatne izvore topline

Žarulje sa žarnom niti isijavaju toplinu pa ih ne palite ako baš ne morate. Jednako je i s računalima i ostalim elektroničkim uređajima. Također, jedite svježu, laganu hranu koja ne zahtijeva kuhanje ili pečenje.

POGLEDAJTE VIDEO Koliko može biti vruće u vozilu:

Pokretanje videa...

Temperature u autu VIDEO

9. Dobro rashladite auto

Sjesti u pakleno vruć automobil može biti izuzetno opasno za zdravlje. Koliko god vam se žurilo, imajte na umu da nećete nikuda stići ako vam srce otkaže od vrućine, zato usporite, dobro rashladite vozilo i tek onda sjednite u njega. 

Ovaj trik pomoći će vam da automobil koji je stajao na suncu rashladite vrlo brzo, barem do temperature podnošljive za život. Oni koji su isprobali ovu metodu kažu da spušta temperaturu u vozilu za 10-tak stupnjeva.

Evo što trebate napraviti: Spustiti prozor na suvozačevoj strani i zatvoriti vrata. Vozačeva vrata otvarati i zatvarati kao da mašete lepezom, i to je to.

Osim toga, tijekom ljeta je dobro na sjedala staviti nekakav pamučni materijal (staru majicu, plahtu...). Na taj način će vam biti ugodnije sjediti u automobilu, osjećaj vrućine bit će vam manji. 

10. Ne zaboravite da je i ljubimcu jako vruće!

Mijenjajte životinjama vodu često jer se brzo ugrije, a ako imate psa ili mačku, ponudite im tijekom dana hladan jogurt. Dobro je i povremeno im zaliti cape hladnijom vodom, to će ih brzo rashladiti.

Ako imate vrt ili balkon, pripremite psu mali bazen (možete i od stare kadice za kupanje djece). Ukoliko živite u stanu i nemate dvorište sa dubokom hladovinom, namočite prostirku (stari ručnik) i stavite negdje na pločice (u kuhinju ili kupaonicu) - to će biti mjesto gdje životinja može leći i u isto vrijeme dobro se rashladiti. Postoje za kupiti posebni madraci za rashlađivanje pa i to nije loša ideja - pas i mačka će vam biti zahvalni.

Za svojeg psa možete napraviti i osvježavajuću poslasticu. Usitnite komad lubenice, pomiješajte s jogurtom, stavite u kalupe i zaledite. Dobit ćete sladoled koji psi obožavaju. I nikada, baš nikada djecu i ljubimce ljeti ne ostavljate u automobilu, niti na pet minuta!

Što napraviti ako se osjećate loše ili netko u vašoj blizini padne u nesvijest?

Foto: Dreamstime_/ILUSTRACIJA

- Ako imate vrtoglavicu, slabost, nemoć, tjeskobu ili ste izrazito žedni i imate jaku glavobolju, tražite pomoć, što prije otiđite u hladniji prostor i mjerite temperaturu. Popijte vodu ili nezaslađeni razrijeđeni voćni sok više puta po nekoliko gutljaja. Smirite se i lezite u rashlađenu prostoriju ako imate bolne grčeve, najčešće u nogama, rukama ili trbuhu, često nakon fizičkog rada ili vježbe u vrlo vrućem vremenu. Pijte tekućinu koja sadrži elektrolite (npr. juhu, 'smoothie' od povrća i dr.), a u slučaju da grčevi traju duže od jednog sata, zatražite medicinsku pomoć - kažu u HZJZ-u i dodaju da se svakako savjetujete s liječnikom u slučaju drugih tegoba ili ako opisane tegobe duže traju.

Liječnik: 'Važno je hidratizirati se i ne izlaziti kad je najtoplije'
Liječnik: 'Važno je hidratizirati se i ne izlaziti kad je najtoplije'

- Ako neki član vaše obitelji ili osobe kojima pomažete imaju vruću suhu kožu ili delirij (nerazumno razgovaraju i nemirni su), zujanje u ušima, probleme s vidom i malaksalost, grčeve i/ili su bez svijesti, odmah zovite liječnika ili hitnu pomoć. Dok čekate na liječnika ili hitnu pomoć, smjestite ugroženu osobu u hladnu prostoriju u vodoravan položaj, podignite joj noge i kukove, odstranite odjeću i počnite s vanjskim hlađenjem, kao što su hladni oblozi na vrat, pazuhe i prepone uz rad ventilatora, mahanje lepezom ili većom tkaninom i špricanje kože vodom temperature 25–30˚C. Mjerite temperaturu tijela i održavajte je ispod 39˚C. Nemojte toj osobi dati acetilsalicilnu kiselinu ili paracetamol. Osobe bez svijesti postavite u bočni ležeći položaj - napomenuli su.

Evo kako prepoznati simptome toplinskog udara

Morate biti u stanju na vrijeme prepoznati simptome bolesti povezanih s vrućinom, kao što je toplinski udar i na vrijeme pravilno reagirati.

- Toplinski udar stanje je povišene tjelesne temperature koje nastaje kada prirodni termoregulacijski mehanizmi tijela više nisu sposobni osloboditi višak topline u okolini. Najvažniji mehanizam oslobađanja viška topline je isparavanje znoja. Ako je vrlo toplo, a postotak vlage u zraku visok, znoj ne može isparavati. Toplinski udar je vrlo opasno stanje iz kojeg se organizam ne može izvući sam - objašnjavaju u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar.

Nabrojali su simptome toplinskog udara: osjećaj vrućine, glavobolja, vrtoglavica, smušenost, nemir; koža je suha i crvena, a u mlađih osoba može biti i znojna; gubitak svijesti; tjelesna temperatura izmjerena rektalno (debelo crijevo) iznosi 42ºC ili više.

- Bolesnika prenesite u hladnu prostoriju ili hladovinu. Skinite mu odjeću. Ako nije pri svijesti, okrenite ga u bočni položaj. Polijevajte ga hladnom (ali ne ledenom) vodom uz istodobno stvaranje umjetnog vjetra ventilatorom, lepezom ili novinama. Ne stavljajte mu led na kožu. Hlađenje treba trajati dok se temperatura ne spusti ispod 38°C - savjetuju u zavodu.

Komentari 48
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

'Grudi su mi toliko ogromne da me mnogi ljudi mrze zbog njih'
PROBLEMI S VELIČINOM

'Grudi su mi toliko ogromne da me mnogi ljudi mrze zbog njih'

Ukrajinka tvrdi da su joj njezine velike grudi broj 30 HH cijeli život stvarale probleme. U školi su ju maltretirali, ne može vježbati osnovne kardio vježbe, a umjesto da bude učiteljica radi putem interneta

Radio je u seks trgovini i vidio 'previše': Izvadila je čep iz stražnjice pred mojim očima...
ISPRIČAO NAJBIZARNIJA ISKUSTVA

Radio je u seks trgovini i vidio 'previše': Izvadila je čep iz stražnjice pred mojim očima...

Rad u trgovini seksualnih igračaka natjerao ga je da se susretne s vrlo 'ludim' situacijama i mušterijama, pa se tako susreo i s jednom vrlo riskantnom ponudom za brak
Jeste li ikad vidjeli nešto slično? Pokazala svoju novu manikuru i 'zgrozila' cijeli internet
ŠTO VI MISLITE?

Jeste li ikad vidjeli nešto slično? Pokazala svoju novu manikuru i 'zgrozila' cijeli internet

Umjesto lijepih uređenih varijanti sa sjajnim česticama ili nekom od proljetnih, pastelnih boja, ova se dama odlučila za mnogo 'opasniji' izgled noktiju