Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
20 komentara

Pamučne vrećice su najgora moguća zamjena za plastične

Plastične vrećice se ne razgrađuju i zagađuju oceane, život u morima i okoliš općenito. No za izradu organske pamučne vrećice troši se više vode, energije i drugih resursa stoga nisu dobra zamjena

Foto: Dreamstime
20 komentara

Ako pokušavate živjeti ekološki i spriječiti globalne katastrofe poput uništenja oceana ili klimatskih promjena, formula je jednostavna - koristite stvari više puta i rjeđe kupujte nove.

POGLEDAJTE VIDEO:

Najviše se priča o plastičnim vrećicama. No jesu li one bolje ili gore od papirnatih? Što je s pamučnim vrećicama? Stručnjaci kažu da nema jednostavnog odgovora.

Jasno je da se plastične vrećice ne razgrađuju i zagađuju oceane, život u morima i okoliš općenito. No neki tvrde kako niti pamučna i papirnata vrećica nisu dobro rješenje, piše Quartz. Točnije, oni tvrde da su ekološki prihvatljivije plastične polietilenske vrećice niske gustoće. Možete ih prepoznati po tome što su 'prozirnije' od klasičnih.

KAKO VI SPAŠAVATE PLANET? Smanjite otpad, recikliranje je zadnji korak jer troši energiju

Danski ekolozi tvrde kako se njihovim spaljivanjem radi manje štete nego s pamučnim vrećicama.

Pamučne vrećice trebale bi se ponovo upotrijebiti tisuću puta da bi bile ekološki prihvatljivije od navedenih, polietilenskih vrećica niske gustoće. Osim toga, smatraju da je organski pamuk gori od klasičnog kada je u pitanju ukupni utjecaj na okoliš. Njegova proizvodnja zagađuje okoliš više nego proizvodnja običnog  pamuka - troši se mnogo energije i vode, iako se upotrebljava manje gnojiva i pesticida.

Trebale bi se upotrijebiti oko 20 tisuća puta više od običnih pamučnih vrećica da bi bile korisnije od njih.

24sata MOGU BITI VRIJEDNI ILI OPASNI Kada reciklirate, nikad nemojte micati čepove s plastičnih boca

Osim toga, pamuk se ne može uspješno reciklirati jer za to postoji mala infrastruktura.

Izrada papirnatih vrećica također ima loš utjecaj na okoliš. Gore su od polietilenskih vrećica jer se zbog njih krče šume. Najbolje rješenje, prema danskim ekolozima je - kakve god vrećice trenutno imate kod kuće - nemojte ih bacati. Iskoristite ih dok se ne raspadnu i nemojte kupovati nove.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message