Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
2 komentara

Pekač peče slastan domaći kruh i štedi do 2000 kn

Uz kruh bez konzervansa, ta višenamjenska napravica uštedi do 1600 kuna jer se na godinu na kupovni kruh potroši 2500 kuna

Shutterstock
Foto: Shutterstock
2 komentara

Miris svježega kruha koji “putuje“ domom neprocjenjiv je doživljaj. Da biste se uz njega budili, dovoljno je između 600 i 1600 kuna, koliko stoje pekači kruha. Uz kruh bez konzervansa, ta višenamjenska napravica uštedi do 1600 kuna jer se na godinu na kupovni kruh potroši 2500 kuna, a cijena kruha spravljenoga kod kuće je samo 900 kuna. Pekač ima mnoštvo programa za pripremu domaćega kruha, kolača, tijesta za pizze, kolača i slasnih marmelada. Skuplji modeli čak imaju program za pečenje bez glutena i soli koji je pogodan za dijabetičare. Tijekom pripreme i miješanja tijesta savjetuje se provjeriti njegovu čvrstoću jer ponekad treba dodati još brašna ili vode. Poklopac pekača može se otvarati u bilo kojoj fazi miješanja, ali ne nakon što se tijesto počne dizati jer će kruh splasnuti. Ipak, prije zadnje faze dizanja tijesta, kako bi korica imala ljepši izgled, a i bila ukusnija, možete nakratko “zaviriti” i ugrijanim nožem premazati rastopljeni maslac i posuti sjemenkama. Za mekšu koru dovoljno ju je premazati mlijekom, a tamniju ćete postići tako da po njoj razmažete žumanjak i kratko zapečete u pećnici.

>>> Voćni sok daje kruhu bolji i intenzivniji okus
Upotrebljavajte samo suhi kvasac. Prije dodavanja napravite malo udubljenje u brašnu i u njega stavite kvasac kako se tijesto ne bi prije vremena dignulo. Pri odabiru brašna najbolje je “oštro”, koje je bogato glutenom, sastojkom koji daje pravilnu teksturu kruha. Hranjivost je veća ako se voda zamijeni mlijekom, a voćni sok pomaže pri dizanju tijesta te daje kruhu bolji okus i boju.

>>> Ocijedite voće kako kruh ne bi bio gnjecav
Previše šećera može ometati dizanje kvasca, pa je idealno u tekućinu dodati tekući med ili šećer u prahu. Osim zbog okusa, sol služi i za rast kvasca, pa zato ne bi trebalo mijenjati količinu unosa i doslovno se držati recepture. Ako kruhu dodajete konzervirano voće ili povrće, uvijek ga dobro ocijedite kako sredina kruha ne bi bila gnjecava.

>>> Kukuruzni pikantni kruh s rajčicama
SASTOJCI: ŽLIČICA I POL KVASCA, 150 G KUKURUZNOG BRAŠNA, 350 G POLUBIJELOG BRAŠNA TIP 850, JEDNA I POL ŽLIČICA SOLI, JEDNA I POL ŽLIČICA ŠEĆERA, 1/4 ŽLIČICE ČILI PAPRIKE U PRAHU, 50 G SITNO NAREZANE SUHE RAJČICE, 80 G KUKURUZA, 350 ML VODE, 40 ML MASLINOVA ULJA

U pekač stavite kvasac, brašno, sol, šećer i čili papriku. Dodajte rajčice, ocijeđeni kukuruz, vodu i maslinovo ulje. Poklopite i odaberite osnovni program, program za dizanje i veličinu kruha. Uključite start. Pečenje na ovom programu traje četiri sata.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message