Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Pobijedite kolesterol pravilnom prehranom u samo tri mjeseca

Pobijedite kolesterol pravilnom prehranom u samo tri mjeseca
1

U regulaciji povišenih masnoća u krvi preporučuje se mediteranska prehrana, bogata povrćem, voćem, ribom te cjelovitim žitaricama. Izbjegavajte hranu bogatu transmasnim kiselinama

VIDEO

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Kako se riješiti masnih naslaga na 'strateški bitnim' mjestima

Kolesterol je molekula lipida koja prirodno nastaje u organizmu ili se unosi hranom. Sastavni je dio svih stanica i bez nje nema života, kaže nutricionistica Vedrana Dučkić.

– Kolesterol sudjeluje u sintezi spolnih hormona, u prijenosu vitamina A, D, E i K koji su topivi u mastima te sudjeluje u stvaranju žučnih kiselina potrebnih za metaboliziranje masti. Mogu ga sintetizirati jetra, crijeva ili nadbubrežna žlijezda, ili ga unosimo hranom - pojasnila je.

Stručnjaci: Evo zašto hranu ne biste trebali prati sa sapunom
Stručnjaci: Evo zašto hranu ne biste trebali prati sa sapunom

Za povišene vrijednosti u krvi ‘okidači’ su naslijeđe, ali i stil života koji uključuje prehranu bogatu mastima.

- Kolesterol je netopiv u vodi i kako bi se prenosio tijelom treba proteine. On s proteinima stvara veze, tzv. liproteine koji u organizmu imaju različite gustoće. I tu sad govorimo o dobrom i lošem kolesterolu. Postoji HDL kolesterol ili lipoprotein visoke gustoće i ljudi ga često zovu dobrim kolesterolom koji na sebe veže suvišan kolesterol u krvi i prenosi ga u jetru gdje se eliminira. Djeluje poput čistača i pogoduje krvožilnom sustavu - kazala je Dučkić.

LDL je poznatiji kao loš kolesterol. Riječ je o lipoproteinu niske gustoće, a u visokim količinama šteti organizmu.

- Prenosi se i razlaže u tijelu u različita tkiva, pa i u stijenke krvnih žila gdje može prouzročiti nastanak plaka i ateroskleroze što vodi do oštećenja mozga i vida, oštećenja bubrega, te oštećenja krvožilnog sustava i time posljedično do srčanog i moždanog udara - kazala je.

Razine oba kolesterola svatko može doznati jednostavnom laboratorijskom pretragom iz krvi.

- Preporuka je da bi ukupna vrijednost kolesterola u krvi trebala biti manja od 5,0 mmol/L, a da je pitom LDL kolesterol najviše 3,0 mmol/L. HDL kolesterol trebao bi biti što viši, jer viša razina HDL kolesterola ukazuje na manji rizik od srčano-krvožilnih bolesti. Najniža preporučena vrijednost je 1,0 mmol/L - nastavila je.

Lošeg zadaha od luka riješite se uz pomoć ovih malih trikova
Lošeg zadaha od luka riješite se uz pomoć ovih malih trikova

Kad govorimo o kolesterolu, dodaje, nemamo novijih podataka jer nismo imali laboratorijskih ispitivanja i mjerenja, ali se zna s obzirom na to da je to problem i u drugim zemljama EU, a postoje i međunarodna istraživanja u koja je bila uključena Hrvatska, i sve te studije pokazuju da je u svijetu veliki problem s kolesterolom, kaže prim .dr.med. Verica Kralj iz HZJZ-a.

Medicinski naziv stanja u kojem čovjek ima povišen kolesterol zove se hiperkolesterolemija i ovisno o povišenim vrijednostima može biti u rasponu od blage do teške. Za liječenje se mogu koristiti tzv. statini, lijekovi koji koče sintezu kolesterola u jetri i povisuju aktivnost LDL receptora. No od presudne je važnosti i prehrana. Preporučuje se mediteranski tip prehrane obogaćen antioksidansima i hranom bogatom vitaminom C, a osobito treba izbjegavati hranu bogatu transmasnim kiselinama poput margarina ili konditorskih proizvoda, iznutrica poput jetre i mozga, svinjetine i crvenog mesa.

fotolia

- Regulacijom težine za samo 10 posto značajno se smanjuju vrijednosti kolesterola. U roku od tri mjeseca mediteranske prehrane moguće je sa visokog doći do normalnog kolesterola, no ima puno faktora i nekad su lijekovi nužni, a o tome se najbolje savjetovati sa svojim liječnikom - zaključila je.

Spas je u hladno prešanim uljima

Blaga hiperkolesterolemija je ako je ukupni kolesterol od 5,18 do 6,19, a LDL 3,36 do 4,11. Kod umjerenog oblika ukupni kolesterol je 6,21 do 7,76, a LDL 4,14 do 5,67. Nakon toga slijedi teški oblik za kojeg nemamo gornje granice. Preporučljivo je korištenje malomasnih mliječnih proizvoda s najviše do 1,5 posto mliječne masti. Prehrana bogata bijelom i plavom ribom je imperativ, osobito umjereni unos bijelog mesa peradi: Poželjno je koristiti hladno prešana biljna ulja poput maslinovog, bučinog, sezamovog i lanenog.

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Ljekoviti maslačak: Čisti jetru, snižava šećer, poboljšava vid ...

POGLEDAJTE VIDEO (Boris Banović) #ZAJEDNO24SATA:

Pokretanje videa...

00:24
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete
LIJEPE BOJE

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete

Izborna večer inspirirala je naše dame u politici da biraju boje, kako bi se istaknule u moru muškaraca koji su birali tamno odijelo i košulju. Donosimo zanimljive modne kombinacije političara
'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'