Obavijesti

Lifestyle

Komentari 5

Poboljšajte pamćenje hranom, jedite čokoladu i ribu, pijte vino

Poboljšajte pamćenje hranom, jedite čokoladu i ribu, pijte vino

Prehrana koja se bazira na povrću, voću i ribi smanjuje rizik od moždanog udara za 30 posto. Za isti učinak smanjenja rizika moždanog udara trebali biste jesti i više od pet ribljih obroka tjedno

VIDEO

Određene namirnice zbog svojih aktivnih sastojaka ne samo da hrane mozak i osnažuju pamćenje, nego mogu spriječiti nastanak oštećenja mozga te ga dugoročno održati “svježim” i vitalnim.

Fotolia

Takva zdrava i prirodna prehrana ne samo da blagotvorno djeluje na mozak, nego smanjuje rizik od moždanog udara.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:19

- Stručnjaci preporučuju zdrav način prehrane u kojemu dominiraju nezasićene masti - ulja, pogotovo maslinovo ulje, mnogo voća i povrća u hrani, prehrana bogata neprobavljivim biljnim vlaknima s mnogo ribe, pogotovo plave ribe i čašu crnog vina - uz obrok - objašnjava nam akademkinja Vida Demarin, autorica priručnika “Hrana za mozak”.

Idealno za ljeto: Najbolje zdrave kombinacije koje tope kilograme
Idealno za ljeto: Najbolje zdrave kombinacije koje tope kilograme

Po opisanim je smjernicama, naglašava, zato najzdraviji način prehrane - mediteranska prehrana. Ona blagotvorno djeluje na smanjenje rizika od srčanog i moždanog udara, a studija u kojoj je sudjelovalo 750.000 ispitanika pokazala je da konzumacija voća i povrća smanjuje rizik nastanka moždanog udara za 36 posto.

Za poboljšanje pamćenja i koncentracije posebno se naglašava važnost šumskog voća, orašastih plodova, tamne čokolade s više od 70 posto kakaa i zelenog čaja.

Fotolia

- Raznovrsne namirnice imaju vrlo značajan utjecaj na pamćenje, koncentraciju, proces razmišljanja i emocionalno stanje, ali mozgu su najpoželjnije one poput lososa, ekstra djevičanskog maslinova ulja, zelene salate, kelja, brokule, avokada, oraha, lješnjaka i badema, bobičastog i drugog voća, grahorica, integralnih žitarica. Pune su vitamina, minerala, vlakana i antioksidansa - objašnjava.

Schwarze Holunderbeeren im Körbchen

Borovnicu, primjerice, ako redovito jedete, pogotovo sad kad joj je sezona, ne samo da potičete pamćenje, nego može obnoviti sjećanja, a neka su istraživanja pokazala i da ove plave bobice potiču bolju koncentraciju. I riba je, dodaje, izuzetno vrijedna kao namirnica. Ima blagotvorni učinak na cerebrovaskularne i kardiovaskularne bolesti.

Riba se smatra jednim od najvrednijih izvora proteina koji sadrže nezasićene masne kiseline te vitamine, posebice D i B. Smanjenje ukupnog rizika za moždani udar može se očekivati ako se riba jede jedanput na tjedan. Više od pet ribljih obroka na tjedan umanjuje rizik od moždanog za 30 posto.

Neurologinja Vida Demarin savjetuje i neka vam se na tanjuru nađe što više namirnica različitih boja jer - “što je više boja, to mozak više uživa”.

- S jelovnika treba izbaciti hranu koja obiluje zasićenim mastima i šećerima jer vodi upalnim promjenama te posljedično do degeneracije i propadanja živčanih stanica (neurona). Svakako biste trebali izbjegavati i zasoljenu hranu te onu bogatu kolesterolom.

Mozgu je važno i da je stalno hidriran pa Demarin savjetuje da tijekom dana pazite da pijete dovoljno vode, barem 1,5 litara.

Thinkstock

Ako ste posebno mentalno opterećeni, poput studenata ili menadžera, i na pameti vam je “sto poslova”, Vida Demarin savjetuje kako da prehranom ojačate pamćenje:

- Za odličan uspjeh na ispitu obavezno jedite plavu ribu zbog omega-3 masnih kiselina. Orašasto voće grickajte kao međuobrok na poslu, baš kao i suhe marelice, smokve i brusnice. Bobičasto voće jedite i nakon obroka umjesto deserta, iako se za drugo voće smatra da ga je bolje jesti prije obroka. Obavezna je i jedna jabuka dnevno, a često neka vam se na tanjuru nađu i lisnato povrće, brokula, zelje, mrkva, rajčica...

Pokušajte kupovati i sezonske namirnice, a to će vam biti odlična vježba za mozak jer ćete razmišljati o tome što raste u tom dijelu godine. Što više novih zadataka dajemo mozgu, to će nas bolje služiti, bez obzira na godine. Važan je i pozitivan stav prema životu, sa što manje stresa, te redovita aktivnost.

9 razloga zašto biste ovo ljeto trebali jesti što više marelica
9 razloga zašto biste ovo ljeto trebali jesti što više  marelica

Hrana za mozak

MASLINOVO ULJE

Unos ekstra djevičanskog maslinova ulja povezan je s očuvanjem veza između neurona i smanjenjem rizika za upalne procese u mozgu, pokazale su studije.

Dreamstime

RIBA

Ima blagotvoran učinak na cerebrovaskularne bolesti, a uz to je smatraju jednim od najvrednijih izvora proteina i nezasićenih masnih kiselina te vitamina D i B.

Dreamstime

TAMNA ČOKOLADA

Jedući je aktivira se dio vašeg mozga koji izlučuje dopamin, važnu kemikaliju u mozgu. Taj dio mozga omogućuje učenje i pamćenje, a pomaže zadržati mozak u formi.

Fotolia

ZELENO LISNATO POVRĆE

Jednu porcija tamnozelenog lisnatog povrća na dan, kao što su špinat ili kelj, pruža bolje pamćenje i manji rizik od nastanka demencije. Tome pridonosi vitamin K, koji može pomoći u prevenciji slabljenja kognitivnih funkcija.

Fotolia

ČAŠA CRNOG VINA

Čaša vina poslije ručka, osim što štiti krvne žile, pojačava cirkulaciju i smanjuje stres, djeluje i na moždane stanice koje tako dobivaju više kisika. Tako se izoštrava sposobnost mišljenja te se poboljšava pamćenje.

Intensive red wine with sweet grapes on wooden barrel

MEDITERANSKA PREHRANA

Jedenje plave ribe, maslinova ulja, povrća i voća povezano je s nižom stopom smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti, moždanog udara te smanjenom pojavom Parkinsonove i Alzheimerove bolesti.

Savjeti i trikovi da izbjegnete neugodnu nadutost u trbuhu
Savjeti i trikovi da izbjegnete neugodnu nadutost u trbuhu

'Brain fitness': Okrećite očima 30 sekundi, a pod tuš zatvorenih očiju

RUTINA 'UBIJA'

Ne dopustite da se mozak opusti. Rutina ‘ubija’ svježinu moždanih funkcija. Zato mozgu treba stalno davati nove zadatke. Birajte ono u čemu uživate: križaljke, rebuse, učenje jezika, igranja šaha i slično.

POZITIVAN STAV

Važan je i pozitivan stav prema životu te što manje stresa jer hormoni koji se luče dok je tijelo pod stresom onemogućuju stvaranje novih veza između moždanih stanica. A to u konačnici utječe na pamćenje i učenje.

ISTE RADNJE, NOV NAČIN

Upotrijebite slabiju ruku u izvođenju radnji pri kojima se koristite jačom. Slabijom rukom se češljajte, perite zube, odijevajte, hranite, telefonirajte i birajte programe na daljinskom upravljaču.

Fotolia

IZAZOV

Odijevajte se, navucite majicu, zakopčajte se, umivajte i perite zube, prstima potražite sapun, šampon, pastu, četkicu i ručicu slavine, sve zatvorenih očiju.

NOVI PUT

Na posao, u školu, na faks ili plesnu radionicu pođite drugim putem. Ako ništa, hodajte drugom stranom ulice ili siđite stanicu prije s autobusa.

UPAMTI ME

Odaberite pjesmu koja vam se sviđa, a čije stihove ne znate. Zapišite stihove pa ih naučite pjevati uz pjesmu.

OKREĆITE OČIMA

Kako biste nešto lakše zapamtili, pomičite oči u dva suprotna smjera (gore-dolje ili lijevo-desno) 30 sekundi. Ova mala vježba pomaže združiti dvije polutke mozga. Kad obje polutke dobro komuniciraju, bolje i lakše primate informacije.

ČITAJTE KNJIGU NAGLAS

Aktivirat ćete drugi dio mozga u odnosu na onaj kad čitate u tišini i drukčije se angažirati kako biste razumjeli radnju.

NAJGORI HOROSKOPSKI PAROVI: Ovi znakovi nikako ne idu skupa

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje
DETALJAN VODIČ

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje

Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom: trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini. Trgovci odlučuju koje nedjelje su radne, a vodič s radnim vremenom svih dućana pogledajte ovdje

Vrijeme idealno za roštiljanje: 12 recepata, ideje za marinade i top trikovi roštilj majstora
JEDITE KAO KRALJ

Vrijeme idealno za roštiljanje: 12 recepata, ideje za marinade i top trikovi roštilj majstora

Ne okrećite meso svakih nekoliko minuta. Svaki puta kada odrezak okrenete na roštilju, s njega kapaju sokovi koji ga čine sočnim, a odlučite li se za pripremu ribe, napunite je ružmarinom, origanom i kaduljom
Tajna dobrog vođenja ljubavi ne krije se u mnoštvu centimetara
VIŠE UŽITKA

Tajna dobrog vođenja ljubavi ne krije se u mnoštvu centimetara

Malo je muškaraca koji u erekciji ne mogu doseći veličinu dovoljnu da zadovolji svaku ženu, dok oni koji sumnjaju u veličinu svog alata mogu razvijati druge prednosti i vještine, kažu stručnjaci