Obavijesti

Lifestyle

Komentari 4

Podesite svoje vrijeme spavanja - oni koji se ranije bude imaju manji rizik za razvoj depresije

Podesite svoje vrijeme spavanja - oni koji se ranije bude imaju manji rizik za razvoj depresije

Brojna ispitivanja potvrdila su kako 'noćne ptice' imaju dvostruko veću vjerojatnost da pate od depresije za razliku od onih koji rano ustaju, neovisno o tome koliko sati spavaju

VIDEO

Već ste sigurno čuli za pogodnosti ranog buđenja i to sve zvuči sjajno u teoriji, ali realno gledano, nemoguće je napraviti drastične promjene u navikama spavanja i prisiliti se da budete nešto što niste. No čak i ako se ne smatrate ranoraniocem, imajte na umu da nova istraživanja sugeriraju da bi bilo dobro prilagoditi raspored spavanja i podesiti budilicu malo ranije ujutro kako biste smanjili rizik od razvoja depresije i održali vedrije raspoloženje.

POGLEDAJTE VIDEO: Biljke za stres i tjeskobu

Pokretanje videa...

stres 01:23

Sve što trebate učiniti je probuditi se sat vremena ranije kako bi se smanjio rizik od razvoja depresije, sugerira opsežna genetska studija koju su proveli istraživači sa Sveučilišta Colorado Boulder i Broad Institute s MIT-a i Harvarda, a objavljena je u časopisu JAMA Psychiatry. Znanstvenici su uspjeli steći uvid u konkretne načine na koje pojedinci mogu aktivno mijenjati svoje navike spavanja - ili bolje rečeno, navike buđenja - kako bi pozitivno utjecali na vlastito mentalno zdravlje. Drugim riječima: svi mi imamo više snage nego što mislimo.

10 domaćih recepata za pizzu: Za uvijek odlično tijesto i super nadjeve - od klasične do ljute
10 domaćih recepata za pizzu:  Za uvijek odlično tijesto i super nadjeve - od klasične do ljute

Istraživanje je donijelo upečatljive dokaze o tome kako kronotip osobe - njezina individualna sklonost spavanju u određeno vrijeme - utječe na njezino mentalno zdravlje. Mnoštvo prethodnih istraživanja potvrđuje mišljenje da su spavanje i mentalno zdravlje čvrsto povezani. Primjerice, promatračka ispitivanja prethodno su otkrila 'da noćne ptice imaju dvostruko veću vjerojatnost da pate od depresije od onih koji rano ustaju, neovisno o tome koliko dugo spavaju', prema Science Dailyju. No,znanstvenici CU Boulder željeli su dodatno istražiti koliki je točno pomak vremena spavanja potreban da se to preokrene.

- Već neko vrijeme znamo da postoji veza između vremena spavanja i raspoloženja, ali pitanje koje često čujemo od liječnika glasi: 'Koliko ranije ljudi moraju otići na spavanje kako bi vidjeli korist?'. Otkrili smo da je čak i sat vremena ranije buđenje povezano sa znatno manjim rizikom od depresije - objasnila je viša autorica studije Celine Vetter, docentica integrativne fiziologije na CU Boulder.

Poznato je da genetika objašnjava 12 do 42 posto nečijeg raspoloženja ili kronotipa. Također, poznato je i da preko 340 uobičajenih genetskih varijanti (promjene u sekvenciranju DNA gena), uključujući gen koji igra središnju ulogu u određivanju cirkadijskog ritma, utječe na kronotip. Tako je vodeći autor studije i liječnik Iyas Daghlas, analizirao genetske podatke povezane sa spavanjem od preko 840.000 anonimnih osoba. Oko 85.000 ispitanika nosilo je uređaje za praćenje spavanja sedam dana, a 250.000 ispitanika odgovorilo je na upitnike o preferencijama kod spavanja. Prosječna središnja točka spavanja (sredina između odlaska na spavanje i vremena buđenja) među ispitanicima bila je 3 ujutro, što znači da je prosječni ispitanik otišao u krevet u 23 sata i ustao u 6 ujutro.

Bizaran način za mir u braku - za sitnice krive izmišljenu osobu
Bizaran način za mir u braku - za sitnice krive izmišljenu osobu

Zatim su istraživači procjenjivali anonimne medicinske zapise, podatke i ankete o dijagnozama depresivnog poremećaja. Sve to s nadom da će dobiti odgovor na pitanje: 'Imaju li genetske varijante koje predodređuju hoće li netko biti 'jutarnji tip' ujedno i manji rizik od razvoja depresije?'. Svi znakovi upućuju na to da imaju.

Cute blonde in her bed in blue pajamas and sleep mask, top view

Prema statističkoj analizi dr. Daghlasa, svatko kome se 'srednja točka spavanja pomaknula za sat vremena ranije imao je 23 posto manji rizik za razvoj depresivnog poremećaja'. Dakle, ako je vaše uobičajeno vrijeme za spavanje ponoć, potencijalno biste mogli smanjiti rizik od depresije za 23 posto ako krenete u krevet u 23 sata (i spavate isti broj sati). Što je još nevjerojatnije: ako vrijeme spavanja pomaknete za dva sata ranije (dakle idete spavati u 22 sata prema gornjem scenariju), rizik od depresije smanjuje se za gotovo dvostruko: oko 40 posto.

Ljeto je pred vratima: Otopite višak kilograma i ubrzajte svoj metabolizam
Ljeto je pred vratima: Otopite višak kilograma i ubrzajte svoj metabolizam

Istraživači primjećuju da još nije potpuno jasno nudi li ranije buđenje značajne koristi ljudima koji već jesu ranoranioci. Ali za ljude koji spadaju u 'noćne ptice', buđenje sat (ili dva) ranije zaista bi moglo biti korisno za smanjivanje rizika od razvoja depresije.

Stručnjaci 'noćnim pticama' preporučuju da prvo započnu s ranijim buđenjem u malim koracima - 10 ili 15 minuta ranije je dovoljno za početak. Bitno je da postepeno dođete tih do sat vremena, piše Real Simple.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Super trik kako ukloniti korov - jednostavan i prirodan recept
POMAŽE

Super trik kako ukloniti korov - jednostavan i prirodan recept

Ovaj trik pomaže kod korova koji izbija između pločica u dvorištu, ali i onog koji vam raste po vrtu. Kako se radi o prirodnom pripravku, postupak je potrebno ponoviti nekoliko puta

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 23. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Recept za domaći pelinkovac
PRIPREMA JE JEDNOSTAVNA

Recept za domaći pelinkovac

Tri žlice listova pelina i cvjetnih vrhova dobro usitnite i stavite u staklenu bocu. Prelijte jednom litrom crnog ili bijelog vina te umiješajte od 150 do 200 grama meda i dobro zatvorite