Obavijesti

Lifestyle

Komentari 3

Pomaže da mudro ulažete svoj novac i ne vraćate EU sredstva

Pomaže da mudro ulažete svoj novac i ne vraćate EU sredstva

Poduzetnica Ivana Živković Abraham malim i srednjim poduzetnicima nudi mogućnost ugovaranja usluga praćenja i kontrole financija nekoliko sati tjedno, povremeno, ili tijekom trajanja nekih projekata

VIDEO

Kad je nakon 20-ak godina rada u odjelima planiranja i analize te vođenja financija velikih tvrtki odlučila krenuti u privatne vode, Ivana Živković Abraham (46), vlasnica i direktorica tvrtke CFO Management za financijski management, procijenila je da malim i srednjim tvrtkama često treba pomoć u upravljanju financijama te da, s obzirom na stečeno iskustvo, na tu potrebu može odgovoriti. Kako sve tvrtke imaju računovodstvo i  ponekad nemaju potrebe za zapošljavanjem financijskog direktora na puno radno vrijeme, nametnula se ideja da tržištu ponudi fleksibilnu suradnju. Oko 2,5 godine nakon što se otisnula u poduzetništvo, danas surađuje s više tvrtki iz različitih sektora, s nekima izvan Zagreba, pri čemu su modeli suradnje različiti. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

03:13

-  Sve ovisi o potrebama tvrtke. Ima onih sa kojima radim dva do tri dana u tjednu  ili u mjesecu. Za potrebe planiranja ili financijskih izvještaja suradnja je nekad i rjeđa, na kvartalnoj ili godišnjoj razini kad se pojavi potreba za izvještavanjem, planiranjem, komunikacijom sa bankama, revizijom ili odvjetnicima. S nekim tvrtkama je suradnja dugoročna, dok neke tvrtke zatraže pomoć privremeno, da bi unaprijedile poslovne procese, ili dok traje priprema za neki projekt, ulaganje i slično. Kao takva, usluga financijskog direktora na određeno vrijeme jeftinija je za tvrtke, a kako se prilagođavam potrebama poslovanja, mogu računati na pomoć ili savjet onda kada su im potrebni - dodaje.

Motorom se vratili iz Kanade, a sad u Zabrđu uzgajaju lješnjake
Motorom se vratili iz Kanade, a sad u Zabrđu uzgajaju lješnjake

- Kad dogovorimo suradnju i potpišemo ugovor, nastojim upoznati sve segmente poslovanja, te u suradnji s direktorima tvrtki  i odjelima iznutra procijeniti kako upravljanjem financijama možemo unaprijediti poslovanje. Naime, kako se promjene i trendovi mijenjaju u svim djelatnostima, isto je i u financijama. Financije više nisu samo brojke i izvještaji. Kvalitetno upravljanje financijama tvrtkama daje snagu za promjene što je danas neophodno za rast i razvoj, da ne kažem za opstanak na tržištu. Suradnja najčešće krene s analizom financijskih izvještaja, rješavanjem problema profitabilnosti ili naplate, međutim često se pokaže da organizacija i procesi zahtijevaju i promjenu softvera da bi se prilagodio ili unaprijedio neki proces poslovanja, a sve u cilju da tvrtka bude uspješnija i da se kvalitetnije prilagodi promjenama i zahtjevima tržišta. Vrlo često  predlažem takve promjene i pratim ih - kaže sugovornica. 

Mali raj u srcu Istre: Ujedinili su staro i novo u 300 kvadrata
Mali raj u srcu Istre: Ujedinili su staro i novo u 300 kvadrata

- Financije su bitna podrška za promjene u poslovanju i razvoj, pa mnogi shvate da takva usluga managementu tvrtke značajno može olakšati posao. Prije svega zato jer im ostavlja više vremena da se bave temeljnim businessom i povećava sigurnost poslovanja - ističe sugovornica.

Također, financijski direktor značajno može pomoći da se kvalitetno i bez problema realiziraju investicije, posebno ako je riječ o projektima kod kojih se koriste bespovratna sredstva, poticaji ili fondovi EU, što je vrlo važno jer se ponekad i zbog vrlo malih grešaka moraju vraćati sredstva. 

iako su u mnogim tvrtkama uvjereni da je dovoljno to što imaju računovodstvo, često se pokaže da nije tako.

- Nerijetko su i računovodstva vanjske tvrtke, pa se zbog nedostatne komunikacije između računovodstva i managementa, ponekad i zato što računovodstvo nema sve informacije o poslovanju, dogodi da se problemi uoče tek kad se pripreme godišnji financijski izvještaji - kaže sugovornica.

Splitski bračni par: Naše torbe od drveta su hit za đir po rivi
Splitski bračni par: Naše torbe od drveta su hit za đir po rivi

Tako se dogodi da potraživanja od kupaca završe u zastari, da se zbog neplaniranja ili zbog neusklađenosti plana neke stavke prihoda i troškova pogrešno knjiže, a imala sam i primjer tvrtke koja je zakasnila s prijavom potraživanja prema drugoj tvrtki koja je završila u stečaju. Šteta je u tom slučaju dvostruka, jer ne samo da će potraživanja biti teško ili nemoguće naplatiti, nego je moguće da je otpis potraživanja bude i porezno nepriznat rashod pa je tu još i dodatna obveza poreza na dobit. Važno je pratiti financije i redovito komunicirati sa računovodstvom jer uz pravodobnu reakciju takvi  se problemi mogu izbjeći - zaključuje sugovornica.

Odlazak u privatne vode donio više slobode

- Često kažem da su planiranje i organizacija jednako važni i u poslu i privatno. Odluka da odem u 'privatne vode' ima puno prednosti, prije svega u slobodi i fleksibilnosti radnog vremena, a zatim u stjecanju novih znanja i novih kontakata i to je veliko bogatstvo.  Izuzetno mi je važno da uvijek učim i napredujem - kaže sugovornica.

Dodaje kako danas ima i puno više slobode u tome da poslovne obaveze prilagodi privatnima, odnosno da izdvoji više vremena za sebe, obitelj i prijatelje, pa ni u jednom trenutku nije požalila zbog odluke da postane poduzetnica. 

KRALJEVSKA BEBA STIŽE? Ljudi su zbog ovoga uvjereni da Meghan upravo rađa

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Čuvarkuću bi svi trebali imati kod kuće: Evo zašto je korisna
SVESTRANA BILJKA

Čuvarkuću bi svi trebali imati kod kuće: Evo zašto je korisna

Skromna čuvarkuća ima vrlo slična svojstva kao aloe vera, no njezino je djelovanje nešto blaže. Nisu zahtjevne za uzgoj i brzo će se razmnožiti na suhim mjestima, čak i krovovima

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'
VRTLARICA, PLESAČICA, NOVINARKA....

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'

Rođena Zagrepčanka Daisy Osmičević (34) s adresom u Vinkovcima osvojila je titulu najljepše mame Hrvatske, a oduševila je svojim nastupom
VIDEO Pogledajte znakove koji mogu upućivati na dijabetes
REAGIRAJTE NA VRIJEME

VIDEO Pogledajte znakove koji mogu upućivati na dijabetes

Od neobično napuhnutog trbuha do mrlja na vratu, niz je znakova koji upućuju na to da se tijelo može približavati stanju koje dovodi do bolesti dijabetesa