Obavijesti

Lifestyle

Komentari 23

Popodnevni san je koristan, ali ako traje kraće od 90 minuta

Popodnevni san je koristan, ali ako traje kraće od 90 minuta

Znate li kakav je osjećaj probuditi se popodne i osjećati se dezorijentirano i živčano? Taj je osjećaj jedan od pokazatelja da ste zapravo završili s drijemanjem i upali u dubok san

Osjećate li kako vam energija pada sredinom popodneva? Iza toga naime stoji biološki razlog. Čovjek je biološki 'programiran' da duži dio noći spava i da u sredini dana jednom kratko odmori. Naime, tjelesna nam temperatura najviše opada između 13 i 15 h, kad počinje rasti razina melatonina u tijelu. I premda moderan stil života danas baš i ne podržava dnevno spavanje, naša se tijela do popodne već poprilično 'isprazne' pa nam drijemanje koristi.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa ...

Većina ljudi ima percepciju da je drijemanje znak lijenosti, no ono je upravo suprotno tome. Oni koji popodne odmaraju dokazano su visoko motivirani i željni napredovanja u onome što rade, a znaju i da san igra veliku ulogu u u svakodnevnim postignućima - na poslu, u međuljudskim odnosima, te u rješavanju fizičkih i mentalnih izazova i ciljeva.

Evo kako nam sve drijemanje koristi:

1. Povećava budnost

Čak i kratko popodnevno drijemanje podiže energiju i budnost, pokazalo je nedavno istraživanje.

2. Poboljšava koncentraciju i točnost

Drijemanje može izoštriti fokus i koncentraciju, a studija iz 2009. utvrdila je da je ispitanicima koji su često drijemali koncentracija popodne bila jaka kao i ujutro, dok kod onih koji ne drijemaju ona je popodne opadala.

3. Pomaže da bolje odlučujemo

Drijemanje poboljšava kognitivnu fleksibilnost tj. sposobnost da se istovremeno fokusiramo na različite koncepte i prilagodimo brojnim novim informacijama. Takvo je fleksibilno razmišljanje od presudne važnosti za prosuđivanje i odlučivanje.

Položaj spavanja otkriva puno, pa čak i da li vas partner vara
Položaj spavanja otkriva puno, pa čak i da li vas partner vara

4. Poboljšava pamćenje i učenje

San je presudan za sposobnost učenja i mozga da obradi naučeno. Drijemanje može pomoći da se nova saznanja ukorijene u mozgu i da se pamćenje općenito poboljša. Drijemanje od svega 60 do 90 minuta dnevno može pomoći kod učenja koliko i cijela noć spavanja, pokazala su istraživanja. 

Insomnia, sleep apnea or stress concept. Sleepless woman awake a

5. Podiže raspoloženje

Popodnevni odmor poboljšava način na koji se nosimo s emocijama te povećava našu sposobnost da toleriramo frustrirajuće situacije. Također, kad se odmorim,o rijeđe reagiramo impulzivno. 

6. Potiče kreativnost

Kratko drijemanje može povećati aktivnost u desnoj hemisferi mozga - području mozga koje upravlja kreativnošću. Također, ono potiče veću komunikaciju između desne i lijeve hemisfere mozga - potičući tako unakrsni "razgovor" između kreativnog i analitičkog dijela. 

7. Smanjuje stres

Kratki odmor tijekom dana daje nam fizičku snagu i energiju, pa se tijelo lakše  nosi sa stresnim situacijama, pogotovo ako općenito ne spavate dovoljno. Najnovija istraživanja pokazuju da i popodnevno spavanje smanjuje stres i jača imunološki sustav, opet najviše kod onih koje inače ne spavaju dovoljno. Isto tako, drijemanje može pomoći da krvni tlak ostane pod kontrolom, koji raste kao odgovor na stres.

Orgazmi tijekom sna: Dovoljne su nam 'vruće' slike, ne i dodiri
Orgazmi tijekom sna: Dovoljne su nam 'vruće' slike, ne i dodiri

8. Pomaže u očuvanju fizičkog izgleda

Spavanje je kao prirodni botoks, a istraživanja su pokazala da zbog nedostatka sna možemo izgledati umorno, nezdravo i  manje privlačno. Onima koji drijemaju preko dana bez da im to ometa noćni san, taj popodnevni odmor može pomoći da izgledaju mlađe, zdravije i energičnije.

9. Fizički smo sposobniji

Profesionalni sportaši i sportski timovi sve više uviđaju koliku ulogu spavanje ima u svim fizičkim mogućnostima. Drijemanje tako može biti veliki plus sportašima, ali i svakome tko želi poboljšati svoje fizičke sposobnosti.

Dokazano je da odmor poboljšava motoriku, brzinu, snagu i vrijeme reakcije. S druge strane, kada je drijemanje loše tempirano ili pretjerano dugo traje, može naravno štetiti organizmu.  

Kako nam pretjerivanje u drijemanju može štetiti:

  • ometa noćni san izazivajući simptome nesanice
  • usporava zdravi ritam srca, koji je presudan za prepoznavanje kad nam je vrijeme za spavanje, a kad je vrijeme za budnost
  • ometa raspoloženje i smanjuje učinkovitost općenito.

Koliko bi popodnevno drijemanje trebalo trajati?

Znate li kakav je osjećaj probuditi se popodne i osjećati se dezorijentirano i živčano? Taj je osjećaj jedan od pokazatelja da ste zapravo završili s drijemanjem i upali u dubok san, a buđenje iz dubokog sna ne povećava fokus, budnost i energiju. Upravo suprotno - ono može pogoršati vaše kognitivne sposobnosti, i to na duži period.

Da biste izbjegli taj osjećaj, trebate ograničiti drijemanje na trajanje od 20 do 90 minuta te se tako iz sna probudili svježi i spremni nastaviti dan.

Drijemanje kraće od 20 minuta:

  • nas probudi prije nego što uđemo u duboki san takozvanog sporog vala
  • izbjeći ćemo  pospanost i mentalnu tromost
  • podići će nam se energija i biti ćemo budniji sljedećih nekoliko sati
Četiri razloga zašto bismo svi trebali spavati bez ičeg na sebi
Četiri razloga zašto bismo svi trebali spavati bez ičeg na sebi

Drijemanje od 90 minuta:

  • u to vrijeme prođemo kroz kompletan ciklus spavanja, od laganog spavanja do dubokog sna i REM sna, te se vraćamo u lagani san
  • osvježit će vas, energizirati i fokusirati 

Ipak, redovito drijemanje od 90-minutna svaki dan mnogima nije praktično što je u redu jer ljudima koji nisu fizički radnici i koji se uglavnom drže uobičajenog dnevnog rasporeda, ni ne treba svakodnevni 90-minutni odmor, kažu na portalu Psychology Today.

Pokretanje videa ...