Obavijesti

Lifestyle

Komentari 8

Poznati kuhari otkrivaju tajne još ukusnijih blagdanskih jela

Poznati kuhari otkrivaju tajne još ukusnijih blagdanskih jela
1

Formula za pečenje: Perad je sočnija ako se peče dulje i naopačke, a janjetina će biti još ukusnija ako odstoji barem 15 minuta nakon što je izvadite iz pećnice

VIDEO

Ako za blagdane spremate puricu, pecite je dulje nego inače, savjetuje slavni kuhar Heston Blumenthal. 

- Kako bi purica bila zlatno-smeđe boje izvana, a da pritom iznutra ne bude suha, pecite je na 60°C dulje vremena. Za puricu tešku četiri kilograma bit će potrebno između šest i osam sati. Zatim izvadite puricu iz pećnice, pojačajte temperaturu na 250°C i vratite je nakon što se pećnica zagrije. Dobro pazite na pečenje jer će jako brzo kožica postati hrskava - upozorava Blumenthal. Nemate li toliko vremena, a htjeli biste ukusno pečenje od puretine ili piletine, Nigella Lawson savjetuje da perad pečete tako da prsa okrenete prema dolje. 

- Masnoća će se slijevati prema prsima te meso neće biti suho. Posljednjih pola sata pecite meso okrenuto na uobičajen način - savjetuje Lawson. Ako niste sigurni koliko vam vremena treba da se ispeče savršena janjetina, poslužite se formulom - za svakih 500 grama mesa potrebno vam je 20 minuta vremena. Meso će biti lijepo ružičasto, ali ne i slabo pečeno. Ako više volite jače pečenu janjetinu, na vrijeme pečenja dodajte još 20 minuta.

- Kako bi meso bilo što sočnije, pustite ga da odstoji barem 15 minuta nakon što pečenje izvadite iz pećnice. Tako ćete ga ujedno i lakše rezati - ističe Lawson.

Krumpiri sa šafranom u pećnicu idu 15 minuta prije obroka

Neka krumpiri budu savršen prilog vašem božićnom ručku. Nakon što ih stavite u lim za pečenje, pospite ih s malo šafrana i soli, a potom prelijte maslinovim uljem, savjetuje Gordon Ramsay. Kako bi krumpiri bili gotovi u pravom trenutku, Ramsay savjetuje da ih u pećnicu stavite 15-ak minuta prije nego što se svi okupe za stolom.

Đumbir i cimet za drukčiji okus svinjetine

Ako je vaš izbor mesa za blagdanski ručak svinjetina, iskoristite začine kako biste upotpunili okuse. Ja obično u svinjetinu utrljam ribani đumbir i prstohvat cimeta, kaže Nigella Lawson. Osim što će, zahvaljujući cimetu, cijela kuća mirisati po Božiću, imat ćete jelo u novom ruhu.

Tajna uspješnog obroka je u organizaciji

Često čujem kako ljudi tek na kraju pripreme shvate da im lim nije dovoljno velik za pečenje ili da im uopće ne stane u pećnicu. Planirajte unaprijed - napravite popis stvari koje možete pripremiti ranije i sve što ste odradili, označite kvačicom, savjetuje slavni Jamie Oliver. Osigurajte si sav potreban kuhinjski pribor.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Kuhar kraljice Elizabete radio je kajganu s dva tajna sastojka
POSEBAN RECEPT

Kuhar kraljice Elizabete radio je kajganu s dva tajna sastojka

Kraljica je vrlo rijetko mijenjala način prehrane te je kajgana postala jedno od njezinih omiljenih jela za doručak. Njezin je kuhar otkrio da je za Kraljicu radio kajganu s muškatnim oraščićem i limunom

Dnevni horoskop za ponedjeljak 20. svibnja: Vaga će zavoditi, a Ovna će netko ogovarati
ŠTO ZVIJEZDE PREDVIĐAJU

Dnevni horoskop za ponedjeljak 20. svibnja: Vaga će zavoditi, a Ovna će netko ogovarati

Pročitajte dnevni horoskop za ponedjeljak 20. svibnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Jednostavan trik kako da ruže cvjetaju kao lude cijelo ljeto
NEOBIČAN DODATAK

Jednostavan trik kako da ruže cvjetaju kao lude cijelo ljeto

Iako se i magnezij i sumpor prirodno pojavljuju u tlu, oni mogu biti iscrpljeni iz tla zbog različitih razloga. Primjerice, zbog prekomjerne sadnje i sjetve, čime se tlo iscrpljuje