Prednosti hodanja | 24sata
Obavijesti

Lifestyle

Komentari 5

Prakticirajte jutarnje šetnje! Ovo su sve prednosti za zdravlje

Prakticirajte jutarnje šetnje! Ovo su sve prednosti za zdravlje

Hodanje može pomoći srcu da ostane zdravo sprječavajući stanja poput srčanih bolesti i moždanog udara. Osim toga, može čak pomoći određenim pojedincima da smršave

VIDEO

Hodanje nije dobro samo za um, već i za tijelo. Gotovo svatko na bilo kojoj razini fizičke vještine ili dobi može to učiniti bez treninga ili prethodnog iskustva. Budući da je tijelu lako, mnogi se ljudi osjećaju kao da uopće ne vježbaju kada šetaju, ali istina je upravo suprotno.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:10

Prema klinici Mayo, hodanje može pomoći srcu da ostane zdravo sprječavajući stanja poput srčanih bolesti i moždanog udara. Osim toga, može čak pomoći određenim pojedincima da smršave.

Jutarnje šetnje mogu poboljšati kardiovaskularno zdravlje i cirkulaciju

- Sat ili dva prije nego što se probudite, vaše se tijelo počinje pripremati za taj dan. Krvni tlak počinje rasti kao i vaš puls, a  endokrine žlijezde počinju izlučivati veće količine hormona kako bi tijelo pripremilo, uključujući hormon štitnjače (koji se naziva i tiroksin). Hodajući svako jutro smanjujete povećanje krvnog tlaka, čime poboljšavate svoje kardiovaskularno zdravlje -  kaže dr. Manuel Flores.

Zdrave namirnice koje mogu ublažiti glavobolju: Evo što bi trebali jesti za manje migrena
Zdrave namirnice koje mogu ublažiti glavobolju: Evo što bi trebali jesti za manje migrena

Hodanje može poboljšati sposobnost tijela da koristi kisik i diše

Jutarnja šetnja može biti dobra i za vaša pluća.

- Sve dok imate odobrenje liječnika, jutarnje šetnje od velike su koristi za one s plućnom bolestima, poput kronične opstruktivne plućne bolesti (KOPB) - kaže Sheri Tooley, predsjednica i izvršna direktorica Američkog udruženja za respiratornu njegu.

Ilustracije hodanja i šetnje

- Hodanje je aktivnost koja može poboljšati sposobnost tijela da koristi kisik - dodaje ona. Zapravo, prema studiji iz 2016. objavljenoj u časopisu Journal of COPD Foundation, pacijenti koji su hodali najmanje 60 minuta dnevno smanjili su stopu ponovne hospitalizacije za 50 posto.

Hodanje pozitivno utječe na dugoročno zdravlje

Dr. Flores preporučuje hodanje najmanje 150 minuta tjedno, a Tooley se slaže, sugerirajući 30 minuta dnevno.

- Svakodnevne šetnje pomažu spriječiti ili upravljati raznim zdravstvenim stanjima, poboljšati kardiovaskularnu kondiciju, poboljšati raspoloženje, smanjiti stres i još mnogo toga, uključujući poboljšanje metabolizma - kaže Tooley.

Sve ove prednosti mogu podržati i zdravlje dišnog sustava.

Jutarnje šetnje mogu smanjiti stres i poboljšati raspoloženje

I dr. Flores i Tooley slažu se da hodanje može razbistriti um i poboljšati raspoloženje. Prema studiji iz 2020. objavljenoj u International Journal of Environmental Research and Public Health, ispitanici koji su redovito šetali ili se bavili drugim oblicima tjelesne vježbe bili su boljeg emocionalnog zdravlja od onih koji nisu redovito vježbali.

Može smanjiti rizik od Alzheimerove bolesti

Jutarnje šetnje također jačaju mišiće, bistre um, poboljšavaju mentalno zdravlje i smanjuju rizik od razvoja Alzheimerove bolesti, kaže dr. Flores.

Zeleno povrće može pomoći kod mnogih zdravstvenih stanja: Evo koje je najbolje konzumirati
Zeleno povrće može pomoći kod mnogih zdravstvenih stanja: Evo koje je najbolje konzumirati

Hodanje može sniziti krvni tlak

Budući da vam se broj otkucaja srca povećava tijekom hodanja to može  pomoći u snižavanju krvnog tlaka, prema dr. Flores, prenosi Your Tango.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 5

VIDEO

Dnevni horoskop za ponedjeljak 15. srpnja: Ribe će otići frizeru, a Škorpion će imati ugodan dan
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za ponedjeljak 15. srpnja: Ribe će otići frizeru, a Škorpion će imati ugodan dan

Pročitajte dnevni horoskop za ponedjeljak 15. srpnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Dr. Penezić otkriva tko ima predispozicije za rak prostate
SVE O MUŠKIM BOLESTIMA

Dr. Penezić otkriva tko ima predispozicije za rak prostate

Mlađi muškarci su u većem riziku od raka testisa, rizik opada oko 40. godine. Rak prostate se sve češće otkriva, ali i sve uspješnije liječi. Odgovorno seksualno ponašanje također igra ulogu