Kombinacija soli i šećera smanjuje gorčinu, preljev od vrhnja se odlično slaže s endivijom i radičem, a umjesto octa u pripremi salate možete koristiti i limun
Pravi omjer ulja i octa pretvorit će svaku salatu u poslasticu
Prije pripreme zelenu salatu treba dobro očistiti tako da svaki list otrgnete od stabljike, pregledate ima li insekata i operete u hladnoj vodi. Nakon toga je važno pogoditi pravi omjer začina kako ne bi "ugušili" aromatične sastojke. Najbolje je koristiti ulje i ocat u omjeru 3:1, a ocat možete po želji zamijeniti limunom. Dodajte prstohvat soli, malo papra i vaša salate je spremna za posluživanje. Najbolje je koristiti maslinovo ulje, no možete ga zamijeniti biljnim ili bučinim.
Ublažavanje gorčine
Kombinacija soli i šećera salati daje posebnu aromu i ublažava gorčinu. Tako uz ulje i ocat, salatu možete začiniti žličicom soli i s malo više od pola žličice šećera. Osim toga, salati možete dati intenzivniji okus tako da dno zdjele u kojoj ćete poslužiti salatu premažete češnjakom.
Preljev od vrhnja
Preljev od vrhnja odlično se slaže s endivijom i radičem. Za preljev je dovoljno zgnječiti češanj češnjaka, posoliti, dodati tri žlice kiselog vrhnja, tri žlice majoneze i žlicu vinskog octa. Promiješajte i dodajte pola šalice sirutke te prelijte preko salate.