Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Pravila upoznavanja djece s novim partnerom: Trebate imati ležeran i prijateljski pristup

Pravila upoznavanja djece s novim partnerom: Trebate imati ležeran i prijateljski pristup

Ako partner želi ostvariti dobar odnos s vašom djecom pomognite mu da vidi stvari iz dječje perspektive. Možda djeca osjećaju odanost prema vašem bivšem ili proživljavaju emocionalno teško razdoblje

VIDEO

Za roditelje koji nakon razvoda upoznaju nekoga te se viđaju s novim partnerom, odluka kad predstaviti novog partnera svojoj djeci može biti velika nedoumica. Koliko mjeseci trebate čekati? Je li veza dovoljno stabilna i sigurna za taj korak? Je li vaše dijete emocionalno spremno upoznati nekoga novog otkako ste se rastali od njegovog drugog roditelja? Što će reći vaš bivši?

POGLEDAJTE VIDEO: Što poza u kojoj vi i partner spavate govori o vašoj vezi?

Pokretanje videa...

00:59

Obiteljska terapeutkinja iz Los Angelesa specijalizirana za razvode s visokim stupnjem sukoba Virginia Gilbert smatra da netko tko je trenutno u procesu razvoda ili se rastao ili razvela od drugog roditelja u proteklih šest mjeseci u većini slučajeva nije spreman za upoznavanje novog partnera s djecom. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Mislim da je šest mjeseci prerano da novi partner upozna djecu, pogotovo nakon burnog razvoda - objasnila je.

Kurt Smith, obiteljski terapeut iz Rosevillea u Kaliforniji, koji uglavnom radi s muškarcima, rekao je da je razumljiva želja za dubljim povezivanjem sa svojim partnerom pokazivanjem interesa za njegovu djecu. 

Ipak, u konačnici, novi partneri moraju shvatiti da je to delikatan ples – ples koji obično zahtijeva zdravu distancu.

Obiteljski terapeuti i drugi stručnjaci za miješane obitelji su podijeli savjete koje bi dali roditeljima koji su tek počeli novu vezu nakon razvoda. Evo što su rekli.

Kao prvo, kada se treba predstaviti?

Za razvedene roditelje, kada uvesti i uključiti novog partnera u dječje živote, složeno je pitanje, gdje ne postoji 'općeniti' odgovor. 

- Nekima je dovoljno šest mjeseci, za druge bi mogao biti potreban sporiji pristup - rekla je Dawn O. Braithwaite, profesorica komunikacijskih studija na Sveučilištu Nebraska-Lincoln.

Braithwaite je svoju karijeru provela proučavajući kako obitelji u interakciji stvaraju, upravljaju i mijenjaju odnose, rutine i tradicije, posebno u obiteljima gdje nisu oba roditelja biološki povezani s djecom.

Maćeha nudistkinja: Stalno sam gola ispred djece svojeg dečka, za mene je to normalna stvar...
Maćeha nudistkinja: Stalno sam gola ispred djece svojeg dečka, za mene je to normalna stvar...

Prema njezinim riječima, roditelji prije upoznavanja trebaju razmotriti sljedećih šest stvari:

  • Ono u što vjeruju da će biti budućnost njihove nove veze
  • Dob djece
  • Koliko je prošlo od rastave ili razvoda
  • Koliko su se djeca dobro prilagodila promjenama u novoj obiteljskoj situaciji
  • Odnos sa suroditeljem
  • Interes novog partnera za upoznavanje djece

- Iako postoje iznimke, većina znanstvenika je otkrila da novi partneri mogu igrati pozitivnu ulogu u životima djece, ali da bi trebali polako ostvarivati odnos s partnerovom djecom i ponašati se kao prijatelj djeci, a ne ponašati se kao nadređeni prema njima i ponašajući se na načine koji su zbunjujući ili neprikladni za djecu - rekla je profesorica Braithwraite.

Susreti bi u početku trebali biti ležerni

Kako biste izbjegli prekoračenje granica kod djece, u početku je potreban ležeran i prijateljski pristup. Dogovorite sudar u parku ili se nađite na Marvelovom filmu i pizzi, savjetuje.

- Teret kod upoznavanja djece mora biti na novom partneru. on se mora prilagoditi njima, stoga je najbolje te prve susrete organizirati na mjestima koja su im poznata i na kojima im je ugodno. To znači da morate sudjelovati u stvarima koje oni vole raditi - rekla je Gilbert. 

Djeca otkrila što misle o očuhu i maćehi: 'Špijunira me po noći'
Djeca otkrila što misle o očuhu i maćehi: 'Špijunira me po noći'

- Također bih predložio odgađanje spavanja partnera u vašem domu dok se djeca ne počnu ugodno osjećati u njegovoj blizini - dodaje. 

Zapamtite da vaša veza nije s djecom vašeg partnera - već s vašim partnerom

- Ako ste roditelj, potrudite se pokazati kao individua, pojedinac. Vi niste u paketu s djecom, pogotovo ne u početku. Veza vašeg partnera je prvenstveno s vama - kaže Smith. 

Jesam li u krivu? Želim da me na vjenčanju do oltara vodi očuh, a ne moj biološki tata
Jesam li u krivu? Želim da me na vjenčanju do oltara vodi očuh, a ne moj biološki tata

- Održavanje ove granice važno je za oba partnera, zdravlje nove veze i, što je najvažnije, za zdravlje djece - dodaje Braithwraite. 

Ako se zaletavate u vezu brzo biste mogli navući na sebe obveze koje se tiču djece, a i potencijalnu ljutnju drugog roditelja.

- Savjetovao sam oca koji je bio u procesu razvoda. Njegova nova djevojka je na društvenim mrežama objavila slike njegove djece na rođendanskoj zabavi na kojima je izgledalo kao da su njezina i vjerujte mi, majka je imala itekakav problem s time - rekao je Smith.

- Dovoljno je teško dovoditi nove partnere i spajati obitelji, stoga treba izbjegavati sve što bi moglo uzrokovati napetost ili sukob - objasnio je.

U početku se pomirite s ulogom outsidera

- Djeca u ovakvim situacijama obično se bore s konkurentnim, zbunjujućim brigama - rekla je Amy Begel, obiteljska terapeutkinja s privatnom praksom u New Yorku i autorica bloga Most Human.

- Hoće li izdati oca ako se druže s maminim novim dečkom? Hoće li izdati svoju majku ako su odani ocu i žele zaštititi njegove osjećaje? - kaže da su to sve pitanja koja djecu muče i o kojima bi svaki roditelj treba promisliti prije nego dijete dovede u situacija u kojoj preispituje svoje osjećaje. 

Ispovijest: Sedam grešaka koje sam napravila kao maćeha...
Ispovijest: Sedam grešaka koje sam napravila kao maćeha...

- Iako bi se mogli loše osjećati u vezi samih sebe zbog toga što vas se drži na marginama, ili još gore, da imate osjećaj kao da ste uljez, strpljenje tijekom ovog procesa je ključno - rekao je Begel.

Kao što je Jenna Korf, maćeha i osnivačica StepmomHelp.com izjavila 'vi ste autsajder koji se pridružuje već formiranoj obitelji čak i ako se vaš partner i njihova djeca na kraju usele u vaš dom'.

- Mnogo toga je nenamjerno, ali djeca automatski idu k svojim roditeljima. Sjedite tik do svog partnera, a dijete vam se neće obratiti, često će vas i potpuno izostaviti iz razgovora - ispričala je o svojim teških početcima.

Ako ste novi partner, prihvatite pristup novog prijatelja ili susjeda, a ne automatski - očuha ili maćehe.

- Novi partneri bi se trebali pokušati sprijateljiti s djecom, ali se kretati tempom koji određuju djeca - rekao je Ron Deal, osnivač SmartStepfamilies.com i autor niza popularnih knjiga o miješanim obiteljima.

- Zajedno gradimo ljubav u miješanim obiteljima.  Često govorim muškarcima da je to kao sprijateljiti se s novim susjedom - rekao je Deal i dodao 'nemojte ulaziti u njihov dom govoreći da ste njihov prijatelj. Tako ćete si stvoriti neprijatelje.' 

Umjesto toga, savjetovao je očuh i autor, vi trebate pokucati na njihova vrata i strpljivo čekati da vas puste unutra. 

- Možda ćete morati neko vrijeme razgovarati s njima sa 'zatvorenim vratima' dok ne pronađete zajednički jezik. Tek kad ih otvore, možete se početi povezivati ​​licem u lice - rekao je Deal za Huff Post.

Ako ste novi partner ne pokušavajte ući u cipele njihovih roditelja 

Prema Dealu, pretjerane geste upućene djeci šalju pogrešnu poruku. Cilj za nove partnere je da se doimaju kao dodatak, a ne zamjena: djeca bi se trebala osjećati kao da dobivaju dodatak obitelji, a ne zamjenskog tatu ili mamu.

- Odanost djeteta leži, razumljivo, u njegovom biološkom roditelju, a ne novom očuhu ili maćehi. Takva poruka prijeti njihovom odnosu s ocem - rekao je Deal.

- Evo mog pravila: novi partner koji pokuša izbrisati i zamijeniti biološkog roditelja bit će izbrisan i sam će biti zamijenjen - rekao je.

Većina djece s tek razvedenim roditeljima suočava se s problemima napuštanja, nemojte im vi još pogoršavati situaciju.

Ako vaš partner želi ostvariti dobar odnos s vašom djecom pokušajte ga potaknuti da vide stvari iz dječje perspektive: između ostalog, vaša djeca se možda osjećaju pojačanu odanost vašem bivšem ili možda proživljavaju emocionalno teško razdoblje jer njihovi roditelji više nisu zajedno. Možda vas ne žele dijeliti s nekim novim, a možda ne žele da netko ima kontrolu nad promjenama u njihovim životima.

Nije svaka maćeha kao iz priče: Ova je malenom poručila da će on biti njena 'zauvijek obitelj'
Nije svaka maćeha kao iz priče: Ova je malenom poručila da će on biti njena 'zauvijek obitelj'

- Vaš novi partner mora razumjeti koliko vaša veza ima ogroman utjecaj na djecu i da njihova ambivalentnost nije vezana za direktno za njih, nego za cijelu situaciju - rekao je Gilbert. 

Ipak, glavna stvar je da idete polako.

- U pravilu, potrebno je najmanje dvije godine prije nego što novi partner može preuzeti bilo kakvu roditeljsku ulogu - zaključio je Gilbert.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje
DETALJAN VODIČ

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje

Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom: trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini. Trgovci odlučuju koje nedjelje su radne, a vodič s radnim vremenom svih dućana pogledajte ovdje

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi
Dnevni horoskop za subotu 20. travnja: Bik radi čistku među prijateljima, Vaga šarmira...
ŠTO DONOSI VIKEND

Dnevni horoskop za subotu 20. travnja: Bik radi čistku među prijateljima, Vaga šarmira...

Pročitajte dnevni horoskop za subotu 20. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje