Obavijesti

Lifestyle

Komentari 24

Pravilno čišćenje spužvica za pranje suđa - pune su mikroba

Pravilno čišćenje spužvica za pranje suđa - pune su mikroba
1

Ukoliko nemate ni perilicu posuđa ni mikrovalnu, posegnite za metodom naših baka - prokuhajte ih nakratko u vodi na štednjaku. Vrućina će uništiti mikroorganizme

VIDEO

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Četiri predmeta u kućanstvu koja imaju zanimljivu povijest

- Ukoliko su prljave, spužvice za pranje posuđa i brisanje mogu proširiti mikrobe na sve što dodirnu, od posuđa i pribora za jelo do kuhinjske radne plohe i uređaja - kaže Janilyn Hutchings, certificirana stručnjakinja za sigurnost hrane i znanstvenica za hranu u StateFoodSafety.

POGLEDAJTE VIDEO - napravite dezinficijens sami, evo kako:

Pokretanje videa...

Domaći dezinficijensi 01:26

Napominje kako se na njima mogu naći kvasci, plijesan, bakterije... Razne vrste mikroba razlog su zašto spužve ponekad imaju neugodan miris, a znaju biti i izvor bolesti.

S njom se slaže Philip Tierno, mikrobiolog i patolog iz New Yorka koji upozorava kako su spužvice za suđe zapravo vrlo prljave i opasne po zdravlje jer u sebi sadrže sitne čestice ostataka povrća, mesa i ostale hrane koja se nađe na tanjuru. To vodi razmnožavanju bakterija u spužvici jer je okruženje savršeno za to - imaju dovoljno hrane, a toplo im je i vlažno, baš kako vole.

Slavine, kvake - evo što treba sada redovito čistiti u domu
Slavine, kvake - evo  što treba sada redovito čistiti u domu

Zbog toga su rasadnici neugodnih bakterija, kao što su salmonela, ešerihija, listeria i ostale koje mogu izazvati crijevne i kožne infekcije, od blagih do ozbiljnih. Mikrobiolog kaže kako to što spužvicu na kraju isperemo vrućom vodom i sredstvom za pranje posuđa nije dovoljno.

Studija provedena 2017. godine u Japanu otkrila je da se fekalne koliformne bakterije mogu pronaći u 44 posto kuhinja, često u spužvama i na posudama. Bakterija E. Coli može biti bezopasna, ali određeni sojevi znaju izazvati proljev, grčeve i povraćanje. Studija je pokazala kako kuhinjske spužve, nakon odvoda, sadrže najveću razinu mikroba u cijelom kućanstvu. 

U takvoj spužvi lako se mogu naći i druge bakterije, osim E. Coli, poput Staphylococcus aureus ili Campylobacter, koje također izazivaju proljev.

Jennifer Quinlan, doktorica znanosti i profesorica na Odjelu za prehrambene znanosti na Sveučilištu Drexel, kaže da kuhinjske spužvice treba dobro oprati svaki dan.

Posudite li masku to je kao da ste stavili tuđi donji veš na lice
Posudite li masku to je kao da ste stavili tuđi donji veš na lice

Najbolje metode dezinfekcije

Američki USDA ARS laboratorij za prehrambenu tehnologiju i sigurnost otkrio je dvije najbolje metode dezinfekcije kuhinjskih spužvi, kako bi ponovno bile sigurne za upotrebu. Prema Ministarstvu poljoprivrede SAD-a, ove dvije metode su 99 posto učinkovite u uništavanju bakterija prisutnih u spužvama. 

U PERILICI POSUĐA 

Palite li svaku večer perilicu posuđa, samo ubacite i kuhinjske spužve u nju. Toplina istovremeno dezinficira i spužvice i posuđe.

U MIKROVALNOJ PEĆNICI

- Pazite da je spužvica mokra. Stavite je u mikrovalnu na minutu i vidjet ćete kako iz nje izlazi para. Opet će vrućina ovdje napraviti svoje - kaže Jennifer Quinlan.

Ali, pazite da spužvica nema metalnu žicu za ribanje na sebi i svakako imajte na umu da spužvica mora biti mokra prije stavljanja u mikrovalnu kako se ne bi zapalila. Preporuka stručnjaka je staviti je na najjaču temperaturu, i to na jednu do dvije minute.

Ukoliko nemate ni perilicu posuđa, niti mikrovalnu, posegnite za metodom naših baka - prokuhajte ih nakratko u vodi na štednjaku. Vrućina će uništiti mikroorganizme.

Kada baciti spužvicu?

Preporuka Janilyn Hutchings je zamijeniti staru spužvicu novom svaka dva tjedna.

- Ukoliko je zamijenite najmanje svaka dva tjedna, spriječit ćete širenje i razmnožavanje bakterija, što bi vas inače moglo učiniti bolesnima. Također, trebali biste ih zamijeniti novima ako imaju čudan miris i ne možete ga se riješiti ili kao vidite da su se počele raspadati - rekla je, a prenosi Insider.

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Moj sin (5) ima koronu i pitao me: 'Mamice, hoću li umrijeti?'

POGLEDAJTE VIDEO: #ZAJEDNO24SATA sa Robertom Knjazom:

Pokretanje videa...

00:25
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 24
VIDEO

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje
DETALJAN VODIČ

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje

Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom: trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini. Trgovci odlučuju koje nedjelje su radne, a vodič s radnim vremenom svih dućana pogledajte ovdje

Dr. Josip Paladino: 'Kod kuće sam papučar, ne jedem ništa cijeli dan i odlično sam'
VELIKI INTERVJU

Dr. Josip Paladino: 'Kod kuće sam papučar, ne jedem ništa cijeli dan i odlično sam'

Naš najbolji neurokirurg, prof.dr. Josip Paladino iza sebe ima 46 godina rada u struci, i nema namjeru stati. Iako stručnjak za mozak, njega kroz život vodi srce, kaže nam
Dnevni horoskop za subotu 4. svibnja: Lavu prijeti depresija, a Ribe su pune mudrih savjeta
ŠTO DONOSI POČETAK VIKENDA

Dnevni horoskop za subotu 4. svibnja: Lavu prijeti depresija, a Ribe su pune mudrih savjeta

Pročitajte dnevni horoskop za subotu 4. svibnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje