Lifestyle

Komentari 2

Prejedanje zbog rokova: Zbog stresa jedemo puno više šećera

Prejedanje zbog rokova: Zbog stresa jedemo puno više šećera

Uslijed stresa se povećava hormon kortizol koji povisuje šećer u krvi. To rezultira time da tijelo traži više šećera pa nije ni čudno da mnogi lakše posegnu za slatkišima

U današnje vrijeme sve se teže nositi sa stresom i obavezama svakodnevnog života. Zbog pritiska rokova mnogi često posežu za kaloričnom i nezdravom hranom. Kada ljudi shvate da im ponestaje vremena , prejedanjem nesvjesno nadoknađuju energiju koju bi mogli izgubiti prilikom odrađivanja poslova u zadnji tren. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Uslijed stresa se povećava hormon kortizol koji povisuje šećer u krvi. To rezultira time da tijelo traži više šećera pa nije ni čudno da mnogi lakše posegnu za slatkišima i hranom koja je kalorična, masna ili puna ugljikohidrata. Takva hrana na duge staze može dovesti do pretilosti što može uzrokovati može dijabetes i srčane bolesti, piše Ordinacija.hr. 

Psiholozi Indijskog instituta za upravljanje u Udaipuru proveli su istraživanje na dvije skupine dobrovoljaca koji su za zadatak imali u jednom tekstu precrtati slova 'e' u roku od 60 sekundi. Jednoj skupini vrijeme je odbrojavano od 60 prema nuli, a drugoj od nule do 60 sekundi. 

Kasnije su pitani je li bi radije kupili voćnu salatu ili čokoladni kolač. Skupina kojoj je vrijeme odbrojavano prema nuli svoju želju za čokoladnim kolačem ocijenili su od osam do deset. Suprotno tome, volonteri u drugoj skupini svoju su žudnju za čokoladom ocijenili su od sedam do deset te su imali nešto više afiniteta prema voćnoj salati, piše Daily Mail. 

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Najčitaniji članci