Obavijesti

Lifestyle

Komentari 5

Pripremite sami likere i biljna vina za najluđu noć u godini

Pripremite sami likere i biljna vina za najluđu noć u godini

Limuni, naranče, aromatični začini i malo bobičastog voća iz zamrzivača mogu poslužiti kao osnova maštovitih likera i ljekovitih vina. Neka od njih mogu se pripremiti za dan-dva, pa ih poslužite i u novogodišnjoj noći

VIDEO

Važno je imati na umu da s alkoholnim pićima, pogotovo onima koja sadrže mnogo šećera, ne treba pretjerivati, nego ih piti u umjerenim količinama - odnosno čašicu do dvije na dan. Ako ste tijekom godine uzgajali ili sakupljali ljekovito bilje, vjerojatno poznajete i osnove pripreme alkoholnih tinktura. Iza njihove popularnosti stoji činjenica da neke aktivne tvari biljaka nisu topive u vodi nego u alkoholu. Stoga se u narodnoj medicini od davnina rade alkoholne iscrpine s domaćom rakijom.

Christmas cocktail  prosecco sangria

Ipak, miris rakije nije svima ugodan pa se danas češće koristi 70-postotni alkohol ili votka. Tretirani etilni alkohol i medicinski alkohol nisu pogodni za izradu biljnih pripravaka. Za pripremu tinkture koristimo suho ili svježe bilje. U većini slučajeva stavlja se 10 g suhog bilja na 100 ml alkohola. Tinktura potom stoji 2-3 tjedna na sobnoj temperaturi, u dobro zatvorenoj posudi.

Više puta na dan trebamo je dobro protresti kako bismo potaknuli izlučivanje sastojaka. Dobivenu tinkturu možemo čuvati i nekoliko godina u dobro zatvorenim tamnim staklenkama. Gotovo svaku tinkturu (a tu mogu poslužiti i one koje su dugim stajanjem izgubile ljekovita svojstva) moguće je pretvoriti u slatki liker dodatkom meda ili šećera rastopljenog u vodi, a dobro je dodati i malo aromatičnih začina koji su dostupni tijekom čitave godine, poput anisa, cimeta ili vanilije. Od kasnih sorta jabuka (primjerice, popularnih “božićnica”) također možete pripremiti aromatične napitke, kao i od citrusnog voća koje je na vrhuncu uzgojne sezone upravo u ovo doba godine.

Pritom imajte u vidu da je za jelo i piće pogodna samo korica neprskanih, organski uzgojenih plodova. Nasreću, stabalca limuna sve češće zamjenjuju sobne biljke, tako da su dostupna i vrtlarima u kontinentalnim krajevima.
Od ljekovitog bilja, za pripremu gorkih likera često se koristi kičica. Kičica (Centaurium erythraea) jednogodišnja je ili dvogodišnja biljka vrlo rasprostranjena kod nas. U narodnoj medicini kičica je omiljeno sredstvo protiv želučanih tegoba jer gorke tvari kičice potiču izlučivanje sline i želučanih sokova.

Fall and winter hot red sangria

Kičica potiče apetit, jača želudac, pospješuje probavu i pomaže protiv nadutosti te lijenosti želuca i crijeva. Izvrsno je sredstvo protiv upale sluznice želuca izazvane nedovoljnim izlučivanjem želučane kiseline, ali zato se ne preporučuje kod upale izazvane prekomjernim izlučivanjem želučane kiseline. Kičica pospješuje bolji rad jetre i izlučivanje žuči pa tako pomaže kod žutice, žučnih kamenaca i masne jetre. Kičica se koristi protiv povišene temperature i groznice, smanjuje razinu mokraćne kiseline u krvi i pomaže protiv gihta. Omiljeno je sredstvo protiv kožnih tegoba, ponajprije osipa, crvenila i upale kože te nečiste i ljuskave kože, a može se koristiti i za čišćenje rana. Najčešće se koristi kao čaj, vino ili tinktura.

1. Gorki liker za probavu

Pomiješajte 60 g kičice, 40 g kamilice i 40 g narančine kore. Prelijte s 1,5 l bijelog vina. Po želji dodajte malo šećera. Ovaj liker pijte u manjim čašicama, prije jela. 

2. Protiv kašlja

U jednoj litri suhog bijelog vina prokuhamo 15 g komorača, 15 g kopra i 5 g marulje te pustimo da lagano kuha deset minuta, a nakon toga procijedimo. Od toga vina odrasli mogu triput na dan popiti po čašicu, a djeca triput dnevno po žlicu.

Cooking muled wine concept

3. Vino za opuštanje

Stavite 30 g suhog mažurana u staklenku, prelijte sa 700 ml bijelog vina, zatvorite i pustite da odstoji sedam dana. Procijedite kroz gazu i čuvajte na hladnome. Pijte jednu do dvije likerske čašice na dan, poslije ručka i prije spavanja.

4. Stolisnik u vinu

Žlicu stolisnika kuhajte deset minuta u 250 ml vina. Procijedite. Popijte dvije šalice ovog pripravka na dan kao sredstvo protiv krvave stolice, slabog apetita, kao i protiv bubrežnih, žučnih te mokraćnih kamenaca.

20 recepata od stolisnika koji ublažavaju bol i smiruju živce
20 recepata od stolisnika koji ublažavaju bol i smiruju živce

5. Vino od kičice

Pripremite 40 g kičice, litru bijelog vina, jednu mahunu vanilije i jedan limun. Usitnjenu suhu kičicu stavite u staklenku i prelijte vinom. Dodajte nasjeckanu mahunu vanilije i limun narezan na tanke ploške. Ostavite na toplome mjestu 8-10 dana. Procijedite i uzimajte 2-3 puta na dan po čašicu vina prije obroka. Korisno je protiv reume i gihta.

6. Protiv kašlja

Potrebno vam je 60 g listova matičnjaka i litra bijelog vina. Suhe listove matičnjaka usitnite, stavite u staklenku, prelijte vinom zatvorite i ostavite da odstoji 80 dana. Procijedite kroz gazu. Ujutro i navečer popijte po likersku čašicu vina. Regulira tegobe sa živcima te pomaže protiv oslabljenog pamćenja i koncentracije.

Mulled wine in glass mug with fruit and spices.

7. Za jačanje

Med (350 g) rastopite nad parom. Dodajte 3 žlice usitnjenog suhog vrijesa te po pola žličice mljevenog cimeta i klinčića. Dobro promiješajte i lagano zagrijavajte od 5 do 10 minuta, maknite s vatre, malo ohladite i umiješajte litru rakije. Nakon što odstoji tijekom noći, rakiju procijedite u staklenku i uzimajte po jednu likersku čašicu na dan.

8. Za bolji san

Dvije jušne žlice ružmarinova lišća i cvijeta močiti šest dana u jednoj litri dobrog domaćeg bijelog vina, a zatim procijediti. Pije se po jedna rakijska čašica (0,3 dl) ujutro.

Ružmarin i majčina dušica su prirodne tablete protiv bolova
Ružmarin i majčina dušica su prirodne tablete protiv bolova

9. Lemoncello

Potrebno vam je 7 dl votke, 6 neprskanih limuna, 2,5 dl vode i 250 g šećera. Skuhati vodu i šećer (pustiti samo da prokuha). Ohladiti. Oguliti što tanje koru limunima. U plastičnu bocu (1, 5 l) uliti votku, ohlađeni sirup od vode i šećera te koricu limuna. Promućkati. Čuvati 2-4 tjedana na tamnom i suhom mjestu te svaki dan promućkati. Procijediti, uliti u staklene boce i čuvati u hladnjaku. Koricu limuna možete samljeti, osušiti i koristiti u kolačima.

Traditional italian alcoho drink limoncello

10. Citrusni miks

Pripremiti 1 l 90%-alkohola, 1 kg šećera, 1 l vode, 4 naranče, 4 limuna, 4 mandarine i 2 klinčića. Voće dobro operemo i očistimo. Ogulimo pazeći da bude bez bijele kožice. U veću staklenku sa širim grlom na dno stavimo kore citrusa, nalijemo alkohol i dodamo klinčiće. Pustimo neka odstoji sedam dana. Procijedimo. Šećer rastopimo u vodi i dodamo alkoholnu mješavinu. Ulijemo u zatvorenu bocu i ostavimo da odstoji oko mjesec dana u tamnom prostoru.

11. Smokvica

U litru lozovače stavimo 200 g prepolovljenih suhih smokava. Ostavimo ih da se moče uz miješanje svakih 5 dana. Nakon dva mjeseca smokve izvadimo da ne upiju sav alkohol iz rakije. Liker poslužujemo rashlađen ili sobne temperature.

12. Crni liker

Potrebna vam je litra dobrog crnog vina, 30-40 dag šećera, 40 dkg borovnica (može i zaleđenih), 1,5 dl ruma, 1 naranča, 1 limun, štapić cimeta i 3-4 kom klinčića. Limun i naranču narežite zajedno s korom na kolutove. Sve sastojke (osim ruma) zakuhajte i neka kuha 10-15 minuta. Pustite preko noći da se dobro ohladi, procijedite, dodajte rum i dobro promiješajte te je liker spreman za piće.

Šaka zdravlja: Borovnica bolje čuva mozak i vid od goji bobica
Šaka zdravlja: Borovnica bolje čuva mozak i vid od goji bobica

13. Liker od kima

Potrebno vam je 250 ml vode, 500 g šećera, 250 ml alkohola i 30 g mljevenog kima. Šećer i voda kuhaju se dok ne nastane sirup. Kad se ohladi, dodaju se alkohol i kim pa se ostavi da tri tjedna odleži. Nakon toga se procijedi i može se piti.

14. Slatki badem

Pripremite 400 ml votke, 100 g sjeckanih badema, 90 g šećera, žličicu ekstrakta badema i 1/4 žličice cimeta. Staviti sastojke u staklenku, temeljito protresti. Pustiti da odstoji 2 tjedna.Procijediti, po želji dodati još šećera i pustiti da odstoji još 2 tjedna.

15. Zimska čarolija

Potrebno je 125 g suhih smokava, 50 g datulja (bez koštica), 125 g suhih šljiva (bez koštica), 25 g grožđica, 1 štapić vanilije, 1 komadić cimetove kore, 3 klinčića, 3 zrna papra, prstohvat kardamoma, 1 žlicu meda, 125 g šećera i 7 dl vinjaka. Suho voće prelijemo s pola količine vinjaka i ostavimo stajati 24 sata kako bi voće pustilo aromu. Zatim dodamo ostale začine, med i šećer te dodamo preostalu polovicu vinjaka. Promiješamo i ostavimo da stoji 4 tjedna. Uklonimo voće, procijedimo i pustimo još nekoliko dana te još jednom procijedimo. Šećer rastopimo u vodi te dodamo alkoholnu mješavinu, sve ulijemo u staklenu bocu i dobro zatvorimo. Prije upotrebe pustimo da odstoji oko mjesec dana na tamnome mjestu.

Christmas mulled wine

16. Alchemres

Za izradu ovog talijanskog likera potrebno je 1 l 90%-alkohola, 1 kg šećera, pola mahune vanilije, 15 g cimeta, 10 g korijandera, 10 g kardamoma, 2 klinčića, 5 g anisa, 1 dl ružine vodice i 2 dl vode. Mahunu vanilije, cimet, korijander, klinčiće, kardamom i anis zajedno usitnimo i stavimo u staklenku te dodamo alkohol. Dva puta dnevno promiješamo, i to ponavljamo 2 tjedna. Šećer rastopimo u 2 dl hladne vode i dodamo u staklenku, dobro promiješamo i pustimo stajati 2 dana. Procijedimo i dodamo ružinu vodicu te ostavimo da odleži još mjesec-dva.

17. Liker od jabuka

Potrebno vam je 1 kg jabuka, 5 dl votke, 5 dl brandyja, 20 dag šećera i 2 dl vode. Jabuke narežemo na komade i stavimo u staklenku. Dolijemo votku i brandy tako da sve jabuke budu prekrivene. Čuvamo na hladnome mjestu mjesec dana. Napravimo šećerni sirup (kuhamo šećer i vodu dok dobijemo gust sirup), dodamo u staklenku i čuvamo još mjesec dana. Procijedimo i spremimo u čiste boce. Može se napraviti i uz dodatak 3 štapića cimeta, 10 klinčića i korice limuna.

18. Đumbirovac

U staklenku stavimo 6 dl vodke, 15 dkg šećera i 15 dkg kristaliziranog đumbira te pustimo stajati 2 tjedna. Po želji razrijedimo s 2 dl vode, procijedimo i stavimo u čiste boce.

Tajne đumbira: Rješava bol u želucu, snižava temperaturu...
Tajne đumbira: Rješava bol u želucu, snižava temperaturu...

19. Liker od rogača

Pripremiti 12 komada rogača, 1 litru domaće lozovače, 1 limun, 15 dkg šećera i vrećicu vanilin šećera. Rogače oprati i svaki odrezati na nekoliko dijelova te ubaciti u staklenku. Dodati limun izrezan na kriške, šećer i vanilin šećer. Na kraju uliti domaću lozovaču.

20. Liker od naranče

Pripremite 1 l rakije ili alkohola, 500 g šećera, 1 kg domaćih naranči i 1 čašu vode. Ogulite naranče nožem za guljenje krumpira. Otopite šećer s jednom čašom vode, na laganoj vatri (pazite da ne promijeni boju), dodajte sok od 4 naranče i njihove kore. Stavite sve u čistu staklenku, ulijte rakiju, zatvorite i ostavite sedam dana. Procijedite i ulijte u boce.

VIDI OVO! Horoskop: Svaki znak zodijaka ima svoju seksi osobinu, koja je Vaša?

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

'Grudi su mi toliko ogromne da me mnogi ljudi mrze zbog njih'
PROBLEMI S VELIČINOM

'Grudi su mi toliko ogromne da me mnogi ljudi mrze zbog njih'

Ukrajinka tvrdi da su joj njezine velike grudi broj 30 HH cijeli život stvarale probleme. U školi su ju maltretirali, ne može vježbati osnovne kardio vježbe, a umjesto da bude učiteljica radi putem interneta

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'
'Sa oženjenim šefom spavala sam samo jednom i zatrudnjela, njegova reakcija me šokirala'
TO NIJE OČEKIVALA

'Sa oženjenim šefom spavala sam samo jednom i zatrudnjela, njegova reakcija me šokirala'

Buduća mama je u drami nakon što je njezina afera s oženjenim šefom završila trudnoćom. Iako je bila to romansa za jednu noć, stigli su problemi