Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Prljave stvari u kući koje mogu izazvati teške bolesti, a na koje se mnogi uopće ne obaziru

Prljave stvari u kući koje mogu izazvati teške bolesti, a na koje se mnogi uopće ne obaziru

Iako mnogi svoj dom smatraju sigurnim okruženjem, valja osvijestiti važnosti higijene i pripaziti na skrivene opasnosti koje vrebaju iz naizgled bezazlenih mjesta poput usisavača ili posteljine

VIDEO

Opasni mikroorganizmi, grinje i drugi napasnici nisu vidljivi golim okom, no žive u suživotu sa nama i u svakom su kućanstvu. U povoljnim uvjetima će se razmnožiti do te mjere da mogu ugroziti ljudsko zdravlje, čak i u okruženju koje smatramo potpuno sigurnim, poput doma. Stoga je ključna redovita higijena, a pritom posebnu pozornost valja posvetiti kritičnim mjestima koja su kao stvorena za razvoj patogena.

POGLEDAJTE VIDEO: Trikovi za organizaciju hladnjaka

Pokretanje videa...

Organizacija hladnjaka 02:01

1. Prljava posteljina

Na plahtama ležimo i one, kao i odjeća, upijaju tekućine od ostataka znoja, iscjedaka iz tijela do dlaka i kože... Prema jednom istraživanju, u tjedan dana s čovjeka padne oko 14 grama sitnih čestica kože, a to se sve uvuče u posteljinu i pogodno je tlo za hranjenje, a time i razmnožavanje grinja.

Ilustracija posteljine i pranja

Fekalije i ostali otpad koje te sićušne životinjice ostavljaju za sobom mogu rezultirati pogoršanjem ekcema, pojavom sezonskih alergija, iritacija kože i drugih ozbiljnih stanja. Također, prašina i grinje u krevetu mogu biti okidači za pojavu astme. Zato, mijenjajte posteljinu svaki tjedan i operite je na minimalno 60 stupnjeva, prenosi Reader's digest.

Očistite klima uređaj! Iz njega prijeti smrtonosna bakterija
Očistite klima uređaj! Iz njega prijeti smrtonosna bakterija

2. Neodržavani sustavi grijanja i hlađenja

U sustavima za grijanje i hlađenje, ako se ne čiste redovito, mogu se nagomilati plijesan, bakterije, gljivice i drugi mikroorganizmi štetni za zdravlje. Udisanje tih čestica može rezultirati alergijom, a u ozbiljnijim situacijama i pojavom legionarske bolesti tj. legionelom. Uzročnik je opasna bakterija koja u ljudsko tijelo ulazi respiratornim sustavom i u nekim slučajevima je smrtonosna.

- Legionarska bolest se može javiti kao blagi oblik, pa sve do teške upale pluća s visokom stopom smrtnosti. Inkubacija iznosi od 2 do 10 dana. Ova multisistemska bolest, osim pluća zahvaća jetru, bubrege, probavni trakt i središnji živčani sustav. Prvi simptomi su vrlo visoka tjelesna temperatura (iznad 39°C) koja je praćena zimicom i tresavicom. Javljaju se i drugi simptomi poput glavobolje, bolova u mišićima, opće slabosti, mučnine, povraćanja i sl. U početku bolesnik ne kašlje. Nakon dva do pet dana javlja se suhi, nadražujući kašalj koji postupno postaje produktivan, te drugi respiratorni simptomi. Legionarska bolest se liječi antibioticima i simptomatski. Oporavak je dug, te su promjene na plućima vidljive i mjesec dana nakon početka bolesti - objasnili su u Zavodu za javno zdravstvo Koprivničko - križevačke županije.

Zaštitu za madrac također treba prati, evo kako će biti savršeno čista i uvijek mirišljava
Zaštitu za madrac također treba prati, evo kako će biti savršeno čista i uvijek mirišljava

3. Stari usisavači

U studiji objavljenoj u časopisu "Environmental Science & Technology" testirali su više od 20 vrsta usisavača različitih robnih marki, cijena i starosti. Otkrili su da je svaki od njih ispuštao prašinu, bakterije i alergene u zrak, a mi ih potom udišemo.

Međutim, kod starijih modela i onih s neadekvatnim filterom, zagađenje zraka je bilo puno ozbiljnije nego kod ostalih vrsta usisavača. Najbolji izbor su usisavači s visokoučinkovitim filterom za hvatanje sitnih čestica (HEPA) koji treba redovito čistiti.

Pomoću sastojaka koje imate kod kuće otjerajte nametnike
Pomoću sastojaka koje imate kod kuće otjerajte nametnike

4. Dlake kućnih ljubimaca

Nagomilane dlake kućnih ljubimaca i sve ostalo što ispada s njih, uključujući mikroskopske komadiće mrtve kože, mogu izazvati kihanje i šmrcanje kod ukućana. Prema američkoj Udruzi za pluća, najbolji način zaštite od alergijskih reakcija je držanje dlakavih ljubimaca što dalje od namještaja tapeciranog tkaninom i tepiha.

Također, potrebno je češće čistiti i usisavati kuću. Ako ste alergični na pelud, morate četkati i prati kućne ljubimce češće jer skupljaju pelud koja se hvata na dlaku dok trče po prirodi.

Problem vlage i plijesi u domovima? Postoji trajno rješenje! Evo iskustvo Tomislava
Problem vlage i plijesi u domovima? Postoji trajno rješenje! Evo iskustvo Tomislava

5. Sredstva za čišćenje

Većina proizvoda za čišćenje kućanstva prepuna je potencijalno opasnih kemikalija koje u tijelo mogu ući udisanjem te kroz kožu i ugroziti zdravlje. Bolji izbor su prirodna sredstva za čišćenje kao što su limun, ocat i soda bikarbona. Donosimo nekoliko prijedloga kako očistiti ključna mjesta u stanu prirodnim sredstvima za čišćenje.

storyeditor/2023-04-16/dreamstime_m_66159535.jpg

Čišćenje kupaonice i zahoda

Osim što dezinficira površine, ocat ima svojstvo izbjeljivanja pa je odličan izbor za čišćenje kupaonice i zahoda. Stavite u bočicu sa sprejem ocat i vodu u omjeru 1:2 i nanesite na površinu koju čistite.

Uklanjanje mrlja s poda i tepiha

Kod mrlja na podu pomiješajte dvije litre vruće vode sa čašom octa i time operite pod. Ako se radi o mrljama na tepihu, izlijte malo octa izravno na mrlju pa preko toga stavite malo deterdženta. Ostavite da se osuši pa istrljajte četkom.

Savjeti kako brzo osušiti dom nakon poplave te kakvu je vodu i hranu sad važno izbjegavati
Savjeti kako brzo osušiti dom nakon poplave te kakvu je vodu i hranu sad važno izbjegavati

Čišćenje naslaga u pećnici

Napravite smjesu od šalice sode bikarbone i trećine šalice vode pa je nanesite na cijelu unutrašnjost pećnice, uključujući i unutarnje staklo. Ostavite da odstoji 12 sati pa pošpricajte octom. Zatim istrljajte cijelu pećnicu krpom i toplom vodom. Tvrdokornije naslage ostružite. Za to vam može poslužiti špatula ili stari nož.

6. Plijesan na zidovima, kadi...

Ružne crne mrlje na zidovima, rubovima kade, umivaonika ili sudopera nakupine su plijesni kojima vlažno okruženje savršeno odgovara za razmnožavanje. Plijesan u domu nikako nije dobra za zdravlje, posebno ako nastaje u vlažnim zidovima te oko prozora.

Udisanje njezinih vrlo sitnih čestica može iritirati oči, nos i grlo te uzrokovati poteškoće s disanjem, kašalj, alergijske reakcije. Može izazivati mučninu i glavobolju, ali i pogoršati simptome astme. Plijesan može biti skrivena iza namještaja, pločica, drvenih oplata na zidovima, ispod gumenih podložaka u kadi, unutar gumenih dječjih igračaka i drugih manje vidljivih mjesta, pa obratite pažnju i na to.

Dobro je znati da postoje biljke koje filtriraju zrak u domu te pomažu smanjivanju količine plijesni. Među njima je bršljan, a do tog zaključka došli su stručnjaci u NASA-i nakon proučavanja kućnih biljaka. Kažu kako bršljan uklanja 60 posto plijesni iz zraka i 58 posto čestica od fekalija, i to za samo šest sati od stavljanja biljke u prostor.

7. Boja na bazi olova

Kada se boja na bazi olova počne ljuštiti sa zidova, nastaje olovna prašina. Izloženost tim sitnim česticama može dovesti do oštećenja mozga, živčanog sustava, bubrega i drugih organa. Iako je danas u kućanstvima zabranjeno koristiti boje od olova, još ih se može pronaći na starim zidovima pojedinih kuća.

U par klikova saznajte je li proizvod kojeg kupujete štetan i smije li biti na policama dućana
U par klikova saznajte je li proizvod kojeg kupujete štetan i smije li biti na policama dućana

Zidovi zgrada izgrađenih prije 1978. godine u SAD-u najvjerojatnije su obojeni takvim bojama. Boje na bazi olova mogu biti skrivene ispod slojeva novih, bezolovnih boja. Lako je moguće da se razgrade zbog starosti, a olovne čestice rasprostrane domom tijekom radova na uređenju ili bušenja zidova.

8. Ladice hladnjaka

Cijeli hladnjak, pa i ladice, trebalo bi često čistiti, odnosno držati ih sterilnima koliko je moguće. Ondje se mogu skrivati brojni mikroorganizmi, uključujući E.coli i salmonelu... Ove bakterije uzročnik su trovanja hranom, ali i težih stanja koja mogu voditi do zatajenja bubrega. Sredstvo za dezinfekciju napravite sami od tri neškodljiva sastojka.

Za čišćenje hladnjaka treba vam:

  • pola litre vode
  • 50 ml medicinskog alkohola
  • par kapi eteričnog ulja s antibakterijskim svojstvima, kao što su od limuna, lavande ili čajevca.

Sve stavite u bocu s prskalicom, promućkajte, i nanesite po površini koju dezinficirate, a zatim obrišite.

Čišćenje hladnjaka trebali bi obaviti barem 4 puta godišnje
Čišćenje hladnjaka trebali bi obaviti barem 4 puta godišnje
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Radio je u seks trgovini i vidio 'previše': Izvadila je čep iz stražnjice pred mojim očima...
ISPRIČAO NAJBIZARNIJA ISKUSTVA

Radio je u seks trgovini i vidio 'previše': Izvadila je čep iz stražnjice pred mojim očima...

Rad u trgovini seksualnih igračaka natjerao ga je da se susretne s vrlo 'ludim' situacijama i mušterijama, pa se tako susreo i s jednom vrlo riskantnom ponudom za brak

Dnevni horoskop za subotu 27. travnja: Blizance čeka ljubavni početak, Biku sve ide od ruke
ASTRO PROGNOZA ZA SUBOTU

Dnevni horoskop za subotu 27. travnja: Blizance čeka ljubavni početak, Biku sve ide od ruke

Pročitajte dnevni horoskop za subotu 27. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Usvojite ove navike i imat ćete puno manji rizik za depresiju
NIJE TEŠKO

Usvojite ove navike i imat ćete puno manji rizik za depresiju

Iako u obzir dolaze brojni elementi, ipak postoje neki zdravi koraci koje je lako poduzeti kako bismo smanjili rizik od ulaska u taj začarani krug tuge, koji s vremenom može postati sve dublji