Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Prokuhani listovi koprive fritaju pretvaraju u pravi specijalitet

Prokuhani listovi koprive fritaju pretvaraju u pravi specijalitet
3

Koprive se može pripremati kao špinat, a odlična je u krem-juhama od krumpira, pitama, kruhu i jelima od piletine. Bere se u proljeće, a najbolje je brati samo vrhove

VIDEO

Bogata vitaminima i mineralima, osobito željezom, kopriva je jedna od najzdravijih namirnica i odlična je protiv proljetnog umora. Može se pripremati kao špinat, a odlična je u krem-juhama od krumpira, pitama, kruhu i jelima od piletine. Bere se u proljeće, daleko od zagađenih prometnica, a katkad se može kupiti u trgovinama zdrave hrane. Najbolje je brati samo vrhove (pet-šest gornjih listova), i to prije nego što kopriva procvjeta. Da vas ne bi opekla, nosite rukavice. Prokuhajte je minutu u kipućoj vodi, ocijedite, nasjeckajte i odmah upotrijebite u fritatama, omletima, rižotima, popečcima... Ili je ohladite, stavite u plastične vrećice pa zamrznite. 

Pesto od koprive

SASTOJCI: pola vrećice vrhova koprive, 6 listova svježe metvice, češanj češnjaka, 75 g pinjola ili badema, 100 g parmezana, oko 75 ml maslinova ulja, sol, papar

Gumenim rukavicama maknite listove s peteljki kopriva te ih isperite u cjedilu. Prokuhajte ih minutu u vrućoj vodi, dobro ocijedite i istisnite suvišnu tekućinu. U mikseru usitnite suhe sastojke pa polagano dodajte ulje dok ne dobijete željenu gustoću. Kušajte i začinite prema ukusu. Možete upotrijebiti odmah ili čuvati do mjesec dana u hladnjaku. Upotrijebite kao dodatak tjestenini, mesu i ribljim filetima ili kao namaz na domaćem kruhu. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Savijača od kopriva

SASTOJCI: kg mlade koprive, 1/2 kg krumpira, 8 tankih listova za savijaču, 2 dl vrhnja za kuhanje, 100 ml vrhnja, sol

Očistite i operite koprive pa ih prokuhajte u što manje slane vode. Ocijedite, istisnite suvišnu tekućinu te narežite. Skuhajte krumpir i izgnječite ga kao za pire. Pomiješajte krumpir, koprive i vrhnje pa začinite prema ukusu. Stavite dva lista za savijaču jedan na drugi. Po njima rasporedite smjesu od povrća i zarolajte u savijaču. Ponovite s preostalim listovima. Pecite na 180°C. Nakon 15 minuta izvadite, prelijte vrhnjem i pecite još deset minuta.

Francuska pita na domaći način

SASTOJCI: Tijesto: 150 g glatkog brašna, 150 g oštrog brašna, 1/2 žličice praška za pecivo, 1/2 žličice soli, 125 g maslaca, 15 g naribanog parmezana, 200 g vrhnja; 200 g svježeg sira, 100 g kiselog vrhnja, 150 g mlade koprive, glavica luka, 3 jaja, sol, papar

Pomiješajte suhe sastojke za tijesto. Dodajte maslac i utrljajte ga u brašno. Dodajte vrhnje, zamijesite tijesto pa ga ostavite u hladnjaku pola sata. Razvaljajte tijesto, utisnite ga u namašćeni kalup i izbockajte vilicom. Pecite 15-20 minuta na 180°C pa izvadite. Operite koprive i uzmite samo listove. Nasjeckajte luk pa kratko popržite. Dodajte koprive te pustite da uvenu i da tekućina ispari. Posolite i popaprite. Pomiješajte sir s vrhnjem, dodajte jaja i posolite. Pomiješajte koprive sa sirom te rasporedite po tijestu. Pecite 20-25 minuta na 180°C.

Krepka juha od kopriva, slanutka i prosa

Na maslacu popržite pola glavice luka i dodajte žličicu brašna. Ulijte malo vode pa, miješajući, napravite laganu zapršku. Dolijte litru vode, dodajte pola šalice prokuhane i nasjeckane koprive, soli prema ukusu, šalicu kuhanog slanutka i šaku prosa. Kuhajte oko pet minuta, odnosno dok proso ne omekša. 

Domaći sirup od kopriva za sok ili palačinke

Zakuhajte tri litre vode, tri kilograma šećera i 100 g limunske kiseline. Ohladite i dodajte 50-ak vrhova koprive. Možete dodati malo listova svježe metvice. Ostavite da odstoji 24 sata i procijedite u sterilizirane boce. Pijte razrijeđeno vodom ili upotrijebite kao preljev za slatka jela - primjerice, palačinke.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Talijanku Ines optužili da nije stvarna: 'Toliko sam lijepa da ljudi misle da me stvorio AI'
FRUSTRIRANA JE

Talijanku Ines optužili da nije stvarna: 'Toliko sam lijepa da ljudi misle da me stvorio AI'

Umjetna inteligencija sve je prisutnija u svijetu ljepote, a nemoguće lijepe ikone gledaju nas s Instagrama te se uistinu čine stvarnima. Čak se s time 'bore' i one koje uistinu postoje

Danas je Velika srijeda, evo zašto je vjernicima to važan dan
ZAVIRITE U SEBE

Danas je Velika srijeda, evo zašto je vjernicima to važan dan

Na Veliku srijedu u mnogim se crkvama održavaju mise, a naglasak se stavlja na analiziranje vlastitih postupaka, na odnose s drugim ljudima i učenje iz vlastitih pogrešaka
Evo kako ukloniti kamenac sa slavina, iz kuhala za vodu...
SASTOJKE IMATE DOMA

Evo kako ukloniti kamenac sa slavina, iz kuhala za vodu...

Aparat za kavu najlakše se od kamenca čisti mješavinom sode bikarbone i vode. Nakon što mješavinu stavite u aparat, ostavite da odradi jedan ciklus, kao da kuhate kavu, i na kraju dobro isperite vodom