Obavijesti

Lifestyle

Komentari 3

Prolili ste vino sinoć? Trikovi kako se riješiti mrlja sa tkanina

Prolili ste vino sinoć? Trikovi kako se riješiti mrlja sa tkanina
4

Mrlje od vina su najčešće nakon blagdanskih slavlja, a mrlje od crnog vina možete riješiti uz pomoć parnog čistača i WD 40. Ako nemate to pri ruci, isprobajte sodu bikarbonu ili ocat

VIDEO

Blagdanska slavlja su prošla, Nova godina dočekana, a sada za mnoge slijedi onaj manje ugodan dio nakon obiteljskih druženja: čišćenje kuće, ako ste slavili doma, ili čišćenje mrlja od vina, nakon što je netko od nespretnih ukućana prevrnuo čašu. Bez obzira što smo svi nebrojeno puta čuli drugačije, fleke od crnog vina mogu se ukloniti i brzo i jednostavno.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:36

Sa sastojcima koje uvijek imate doma brzo možete napraviti učinkovito sredstvo koje će fleke od crnog vina ukloniti s odjeće, sa stolnjaka ili tepiha. No ključno je da ih skinete što je prije moguće.

Uklonite crno vino sa bijele odjeće

Treba vam čista pamučna krpa, mineralna, gazirana voda, velika zdjela, sol i čajnik.

Bluzu ili stolnjak raširite preko zdjele tako da mrlja bude po sredini, Na mrlju (a u zdjelu) polako izlijevajte mineralnu vodu, a onda s vlažnom (najbolje pamučnom) krpom više puta prijeđite preko mrlje, ali bez trljanja, da ju ne proširite. Krpu povlačite od krajeva prema sredini mrlje, da izbjegnete njeno širenje.

Pretjerali ste s pićem? Vidite pročitati ova slova? Ima nade. Ovako ćete izliječiti mamurluk
Pretjerali ste s pićem? Vidite pročitati ova slova? Ima nade. Ovako ćete izliječiti mamurluk

Ovo će često biti dovoljno da, nakon što tkaninu još operete u veš mašini, potpuno uklonite tragove od crnog vina. No ponekad su mrlje 'upornije' pa će nakon pranja još ostati izblijedjela fleka. Teže se skidaju ako ste mrlju počeli tretirati par sati ili par dana kasnije. 

Stavite vodu u čajnik i kuhajte da uzavre. Tkaninu opet raširite preko zdjele i po njoj ravnomjerno pospite sol. Sol će početi 'upijati' mrlju', a onda polako preko mrlje prelijte otprilike jednu čašu kipuće vode.
Nakon toga opet operite tkaninu u perilici rublja.

Savjet: Ne stavljajte u sušilicu dok mrlja od crvenog vina nije potpuno nestala jer vrućina sušilice može pogoršati stvar.

Pogledajte video objašnjenje: 

Sastojci za tkanine u boji: 1 žlica tekućeg sapuna, 1 čajna žlica sode bikarbone, 4 šalice hladne vode 

Pomiješajte sve sastojke u malu zdjelu. Smjesu prstima utrljajte izravno na mrlju te ju nježno zagrebite noktima. Radite to samo na području zahvaćenom mrljom kako bi izbjegli daljnje širenje. Nastavite dok se mrlja ne pretvori u plavo/sivu boju ili svjetliju. Možda ćete morati ponavljati nekoliko puta, osobito ako pokušavate ukloniti već osušenu mrlju.

Napunite srednju posudu hladnom vodom. Namočite umrljani dio tkanine u vodu i trljajte mrlju dok ju u potpunosti ne uklonite.  Temeljito isperite tkaninu kako bi izbacila svu sapunicu, a zatim operite na uobičajen način. 

Mrlje od bijelog vina

Tepih: Za mrlje od bijelog vina ili prošeka prvenstveno je važno da odmah kad vam nešto od toga padne na tepih pokušate pokupiti što više tekućine suhom krpom ili papirnatim ubrusom. Za čišćenje pomiješajte dvije čaše vode i žlicu bijelog octa te dodajte žlicu tekućine za pranje tepiha. Čistom krpom nanesite pomalo na tepih, te ribajte dok mrlja ne nestane. 

Ogulite krumpir za čas: Kora će s ovim trikom samo skliznuti
Ogulite krumpir za čas: Kora će s ovim trikom samo skliznuti

Vinilni, drveni ili laminatni pod: Iako bijelo vino ne ostavlja mrlje na drvenom podu, nastojte što prije pokupiti vino suhom krpom ili papirnatim ubrusom. Ostatak prebrišite krpom koju ste namočili u vodu i malo deterdženta, te dobro iscijedili.

Crveno / kuhano vino

Mrlje od crvenog vina teško je ukloniti, no ne paničarite, jer nije nemoguće.  Postoji više provjerenih načina za to.

Tepih: Najpopularniji način rješavanja mrlja od crvenog vina s tepiha podrazumijeva nanošenje spreja  WD-40 na tepih, koji treba obrisati, odnosno upiti suhom krpom. Nakon toga očistite WD-40 s tepiha parnim čistačem. 

WD-40 djeluje kao otapalo - obično se koristi za otapanje hrđe - koje razbija čestice vina. Može se koristiti na svemu, od voska za svijeće do boje. Ako nemate pri ruci parni čistač ili WD-40, prvo započnite s bočicom s raspršivačem tako da navlažite područje, prije nego što ga obrišete vlažnom krpom.

Pazite da ne trljate, već krpom upijete sada razrijeđeno vino. Ako to ne uspije, napravite pastu od soli i vode i stavite je na mrlju (trebala bi biti konzistencija paste za zube). Izbjegavajte trljanje ili dodirivanje i ostavite pet minuta prije brisanja.

Pripremite se za dolazak bebe: 14 važnih tema o kojima valja promisliti prije trudnoće
Pripremite se za dolazak bebe: 14 važnih tema o kojima valja promisliti prije trudnoće

Čišćenje sodom bikarbonom

  • 1. Pripremite pastu od sode bikarbone. Pomiješajte omjer vode i sode 3:1 i nanesite na mrlju.
  • 2. Stavite izdašnu količinu paste na mrlju.
  • 3. Prekrijte mrlju čistom krpom i pustite da odstoji tijekom noći. Stavite težak predmet na krpu da biste osigurali pritisak. Soda bikarbona na taj će način prodrijeti u mrlju i dublje je očistiti.
  • 4. Usišite sodu bikarbonu kada se osuši. Sada će mrlja u potpunosti nestati ili će biti znatno manje vidljiva.

Čišćenje octom

Sol i soda za pečenje su lužnati sastojci, za razliku od octa koji je kiseo. Dakle, ako ni sol ni soda bikarbona ne uspiju ukloniti mrlju od crnog vina, pokušajte ovu metodu:

  • 1. Pripremite otopinu vode, bijelog (alkoholnog) octa i tekućine za pranje posuđa. Pomiješajte dvije šalice tople vode s jednom žlicom bijelog octa i jednom žlicom tekućine za pranje posuđa.
  • 2. Umočite spužvu u otopinu i nanesite izravno na mrlju od vina. Smjesa će ući u vlakna tepiha i omekšati mrlju. Istrljajte čistom krpom i posušite.
  • 3. Namočite cijelu mrlju hladnom vodom. Izlijte malo vode izravno na mrlju ili namočite čistu krpu hladnom vodom i iscijedite po mrlji da razrijedite crno vino. Upijte vodu s tepiha čistom, suhom krpom.
  • 4. Ponavljajte postupak sve dok mrlja ne nestane. 

Vinilni, drveni ili laminatni pod: Ako ste prolili crno vino na parket od tvrdog drva, počnite s brisanjem područja vlažnom krpom. Ako ostane mrlja, uzmite malo sapun na bazi eteričnih od ulja i pomiješajte ga s vodom te umočite krpu u smjesu. Pređite krpom i izribajte područje. Tu metodu možete koristiti na laminatu i vinilnim podovima, samo pazite da voda nije prevruća jer to  može stvoriti mrlje.

Jamie Oliver otkrio 7 odličnih recepata kako od blagdanske pečene purice dobiti finu večeru
Jamie Oliver otkrio 7 odličnih recepata kako od blagdanske pečene purice dobiti finu večeru

Lako uklanjanje mrlja od vina:

Mineralna voda: Tkaninu umočite s obrnute strane, a zatim upijajte papirnatim ručnicima. Mnogo se puta pokazalo kao vrlo djelotvorno rješenje.

Jaka alkoholna pića: Mnogi će vam preporučiti votku kao sredstvo koje će ukloniti mrlje od crnog vina. Jaka alkoholna pića otapaju pigmente boje i tako sprečavaju da se zadrže na tepihu ili ostalim tkaninama.

Deterdžent za suđe i hidrogen peroksid: Jedan od načina je i deterdžent za pranje posuđa u kombinaciji s hidrogen peroksidom. Natopite mrlju jednakom količinom deterdženta za suđe i hidrogen peroksida, a zatim pokušajte sve upiti papirnatim ručnicima.

Sol, kipuća voda i ocat: Natopite mrlju hladnom vodom, posolite (pričekajte dok ne poprimi rozu boju), zatim prelijte kipućom vodom pa onda natopite octom (i na kraju isperite). Ova metoda je efektivna ako imate dovoljno vremena.

Pjena za brijanje: Pjena za brijanje trebala bi spriječiti da se mrlja od vina upije u tkaninu. Lagano utrljajte pjenu, a zatim obrišite toplom vodom.

Deterdžent za suđe i hidrogen peroksid: Natopite mrlju jednakom količinom deterdženta za suđe i hidrogen peroksida, a zatim pokušajte sve upiti papirnatim ručnicima.

 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Čuvarkuću bi svi trebali imati kod kuće: Evo zašto je korisna
SVESTRANA BILJKA

Čuvarkuću bi svi trebali imati kod kuće: Evo zašto je korisna

Skromna čuvarkuća ima vrlo slična svojstva kao aloe vera, no njezino je djelovanje nešto blaže. Nisu zahtjevne za uzgoj i brzo će se razmnožiti na suhim mjestima, čak i krovovima

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'
VRTLARICA, PLESAČICA, NOVINARKA....

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'

Rođena Zagrepčanka Daisy Osmičević (34) s adresom u Vinkovcima osvojila je titulu najljepše mame Hrvatske, a oduševila je svojim nastupom
VIDEO Pogledajte znakove koji mogu upućivati na dijabetes
REAGIRAJTE NA VRIJEME

VIDEO Pogledajte znakove koji mogu upućivati na dijabetes

Od neobično napuhnutog trbuha do mrlja na vratu, niz je znakova koji upućuju na to da se tijelo može približavati stanju koje dovodi do bolesti dijabetesa