Lifestyle

Komentari 0

Maslinovo ulje: Evo kako miriše i kakvog je okusa pokvareno ulje

Provjerite kako prepoznati da se maslinovo ulje - 'pokvarilo'

Ako je pravilno skladišteno, maslinovo ulje može se koristiti i nakon isteka roka trajanja, jer i takvo ima prednosti u odnosu na životinjske masti. Pripazite na okus i miris koji ukazuju da je ulje užeglo

Ako u smočnici držite zalihu više litara maslinovog ulja, morate znati da se i ono može pokvariti, odnosno izgubiti hranjivu vrijednost zbog dugog stajanja, pogotovo nakon što ste ga otvorili, upozoravaju stručnjaci. Masline inače spadaju u voće, a njihovo prešano ulje može biti kvarljivo. 

POGLEDAJTE VIDEO: Koje prednosti za zdravlje imaju pojedine namirnice 

- Ako se pravilno skladišti, njegov je rok trajanja otprilike 18 mjeseci - kaže Jim Savage iz tvrtke Organic Roots, koja je kalifornijski proizvođač organskog ekstra djevičanskog maslinovog ulja. Ipak, to naziva smjernicom, a ne pravilom. Naime, djevičansko maslinovo ulje, koje ima veći sadržaj kiselina, može trajati i do 24 mjeseca od prešanja.

Pritom je ekstra djevičansko maslinovo ulje najbolji izbor, budući da je najmanje obrađeno i tako je zadržalo većinu zdravstvenih blagodati, odnosno mononezasićenih masnih kiselina, antioksidansa i protuupalnih svojstava. Međutim, nakon što otvorite bocu ulja, ubrzava se proces oksidacije. Ulje će se početi razgrađivati ​​relativno brzo, pa bi bilo idealno da ga iskoristite u roku od dva mjeseca.

Kako prepoznati da se maslinovo ulje pokvarilo?

Svježe maslinovo ulje ima jedinstveni raspon okusa: kombinaciju voćnog, travnatog, cvjetnog i pomalo gorkastog i oporog okusa. Tanke je teksture, ugodne arome i svijetle svježine. Užeglo maslinovo ulje, s druge strane, nema ništa od toga. Okus i miris oksidacije prilično su različiti. 

- Ima vrlo osjetljiv miris i okus koji mogu biti slični starom ili ustajalom kikirikiju -  kaže Savage. 

I kuhar Samuel McCandless iz Arcane u Boulderu u Koloradu kaže kako je ključan znak da s uljem nešto nije u redu miris. 

- Kad se ulje pokvari, ono ne miriše na svježe i voćno. Ako smrdi poput voštanih bojica, nemojte ga koristiti' - kaže. Ako sumnjate u to da ulje nije u redu, možete probati žličicu ulja, tako da ga malo promućkate u ustima. Ako je pretjerano i neugodno masno, to je znak da je užeglo. 

Možete li koristiti maslinovo ulje kojem je istekao rok trajanja?

Postoji razlika između užeglog maslinovog ulja i ulja kojem je istekao rok.  Ako i dalje miriše dobro i ima dobar okus, možete ga upotrijebiti, iako možda neće biti toliko lagano kao kad ste otvorili bočicu.

Niti užeglo maslinovo ulje neće vam škoditi, ali ne donosi one vrijednosti koje ima zdravo ulje.

- Staro ili loše maslinovo ulje zasigurno ima negativan učinak i na samu hranu, posebno onu koja se samo prelije s malo ulja - kaže Savage. Ekstra djevičansko maslinovo ulje namijenjeno je i poboljšanju okusa hrane, dok staro ulje zapravo može prikriti neke arome i ne donosi poboljšanje okusa. 

- Ipak, još uvijek ga je sigurno jesti i bolji je izbor za zdravlje ljudi i okoliša u usporedbi sa životinjskim mastima -  kaže liječnica Maggie Moon. Dakle, vodič za korištenje maslinovog ulja vam ne mora biti toliko rok trajanja, već vlastiti nos i okus.

Mnogi ugledni dobavljači na boci ističu i datum berbe, što je puno bolji pokazatelj starosti ulja. Moon napominje da je maslinovo ulje općenito dobro za 12 do 20 mjeseci nakon datuma berbe. Tijekom tog razdoblja ulje sigurno neće promijeniti svojstva. 

Ima li staro maslinovo ulje toliko dobrobiti?

-  Antioksidanti u maslinovom ulju razgrađuju se kada su izloženi toplini, svjetlosti i kisiku,  dakle svaki put kada otvorite bocu maslinovog ulja. Tako s vremenom starije maslinovo ulje gubi svoje antioksidante. Drugim riječima, što svježiji, to bolji, što se tiče okusa i zdravlja - kaže Moon.  

Najbolji način za pohranu maslinovog ulja

Pravilno skladištenje najbolji je način za očuvanje zdravstvenih dobrobiti. To treba biti tamno i hladno mjesto.

- Kisik, svjetlost i toplina najbrže razgrađuju ulje, pa ga je najbolje držati u tamnoj i hladnoj smočnici - kaže Savage. Veće količine ulja držite u tamno obojenim bocama, ili  posudama od nehrđajućeg čelika te vadite onu količinu koju ćete potrošiti za relativno kratko vrijeme. 

Trebate li  maslinovo ulje držati u hladnjaku?

Ne, kaže Savage. Hladnjak nema prednosti, a ulje bi se moglo djelomično skrutiti na hladnijim temperaturama. Većina maslinovih ulja koja se čuvaju u hladnjaku postaju gusta i mutna, a aroma i okus uglavnom pate zbog toga. Još je jedan rizik: hladnjak može stvoriti kondenzat na unutrašnjosti boce, što bi moglo ubrzati proces kvarenja, donosi portal MindBodyGreen.

 

Najčitaniji članci