Lifestyle

Komentari 0

Prva u Hrvatskoj: Operacija u eter narkozi izvedena u Zadru

Prva u Hrvatskoj: Operacija u eter narkozi izvedena u Zadru

Zahvat je trajao oko petnaestak minuta. Nakon operacije pacijentica se probudila te je potvrdila da je bila u dubokom snu i da nije osjetila nikakve bolove...

U Zadru je 13. ožujka 1847. godine izvedena prva operacija u eter narkozi, a ujedno je to prva takva u Hrvatskoj. To je bio začetak moderne anesteziologije na našim prostorima. Prije toga, slično je izvedeno pet mjeseci ranije u Bostonu (SAD), tri mjeseca ranije u Londonu i dva u Parizu. Anesteziolog je bio dr. Ivan Bettini, a operaciju je izveo dr. Toma Fumegallo uz pomoć dr. Cesara Pellegrini Daniellija i dr. Jerolima Definisa. Naime, operirana je 80-godišnja žena zbog hernije.

Zahvat je trajao oko petnaestak minuta. Nakon operacije pacijentica se probudila te je potvrdila da je bila u dubokom snu i da nije osjetila nikakve bolove, pisalo je u novinama Gazzetta di Zara 15. ožujka 1847. godine. Mjesec dana nakon Zadra, operacija u eterskoj narkozi obavljena je i u Dubrovniku.

Zdravstvo u Zadru ima dugu tradiciju. Nakon Dubrovnika, bio je među prvima koji je uveo karantenu za zarazne bolesti i osnovana je i prva udruga Crvenog križa na prostoru Hrvatske.

Amy Winehouse objavljuje album 'Black to Black'

Drugi album Amy Winehouse, Back to Black, objavljen je u SAD-u 13. ožujka 2007. godine. Sljedećeg tjedna uzdiže se na sedmo mjesto na Billboardovoj ljestvici, a na visoko drugo mjesto album se popeo nakon što je pjevačica sljedeće godine osvojila pet nagrada Grammy za album, uključujući ploču godine i pjesmu godine za hit 'Rehab'. 

William Herschel otkrio je Uran - sedmi planet Sunčevog sustava

Njemačko-britanski astronom William Herschel 13. ožujka 1781. godine otkrio je planet Uran, ujedno i prvi planet koji su znanstvenici otkrili nakon antičkog razdoblja. Wiliam je rođen u Njemačkoj, a s 19 godina preselio se u Englesku.

Tamo se bavio glazbom i skladao čak 24 simfonije. Kako ga je zanimala matematika i astronomija, počeo je izrađivati teleskope. Tako je došao do revolucionarnog otkrića. 

Ovdje pročitajte i druge retro vremeplove.

Najčitaniji članci