Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Prva u Hrvatskoj: Operacija u eter narkozi izvedena u Zadru

Prva u Hrvatskoj: Operacija u eter narkozi izvedena u Zadru
1

Zahvat je trajao oko petnaestak minuta. Nakon operacije pacijentica se probudila te je potvrdila da je bila u dubokom snu i da nije osjetila nikakve bolove...

VIDEO

U Zadru je 13. ožujka 1847. godine izvedena prva operacija u eter narkozi, a ujedno je to prva takva u Hrvatskoj. To je bio začetak moderne anesteziologije na našim prostorima. Prije toga, slično je izvedeno pet mjeseci ranije u Bostonu (SAD), tri mjeseca ranije u Londonu i dva u Parizu. Anesteziolog je bio dr. Ivan Bettini, a operaciju je izveo dr. Toma Fumegallo uz pomoć dr. Cesara Pellegrini Daniellija i dr. Jerolima Definisa. Naime, operirana je 80-godišnja žena zbog hernije.

Zahvat je trajao oko petnaestak minuta. Nakon operacije pacijentica se probudila te je potvrdila da je bila u dubokom snu i da nije osjetila nikakve bolove, pisalo je u novinama Gazzetta di Zara 15. ožujka 1847. godine. Mjesec dana nakon Zadra, operacija u eterskoj narkozi obavljena je i u Dubrovniku.

storyeditor/2022-03-11/dreamstime_l_62108727.jpg

Zdravstvo u Zadru ima dugu tradiciju. Nakon Dubrovnika, bio je među prvima koji je uveo karantenu za zarazne bolesti i osnovana je i prva udruga Crvenog križa na prostoru Hrvatske.

Amy Winehouse objavljuje album 'Black to Black'

Drugi album Amy Winehouse, Back to Black, objavljen je u SAD-u 13. ožujka 2007. godine. Sljedećeg tjedna uzdiže se na sedmo mjesto na Billboardovoj ljestvici, a na visoko drugo mjesto album se popeo nakon što je pjevačica sljedeće godine osvojila pet nagrada Grammy za album, uključujući ploču godine i pjesmu godine za hit 'Rehab'. 

Amy Winehouse Grammy performance, Riverside Studios, London, Britain - 10 Feb 2008

William Herschel otkrio je Uran - sedmi planet Sunčevog sustava

Njemačko-britanski astronom William Herschel 13. ožujka 1781. godine otkrio je planet Uran, ujedno i prvi planet koji su znanstvenici otkrili nakon antičkog razdoblja. Wiliam je rođen u Njemačkoj, a s 19 godina preselio se u Englesku.

Tamo se bavio glazbom i skladao čak 24 simfonije. Kako ga je zanimala matematika i astronomija, počeo je izrađivati teleskope. Tako je došao do revolucionarnog otkrića. 

Ovdje pročitajte i druge retro vremeplove.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Žene po prvi put tražile svoja prava: 'Želimo veću plaću, manje radnih sati i pravo glasa'
NA DANAŠNJI DAN

Žene po prvi put tražile svoja prava: 'Želimo veću plaću, manje radnih sati i pravo glasa'

Plus+ Posebno se ističe 8. ožujak 1908. godine kada je više od 15.000 izašlo na ulice New Yorka. Zahtijevale su kraće radno vrijeme, bolje plaće i pravo glasa. Godinu kasnije obilježen je Dan žena

Patentirana je šivaća mašina koja je mogla zašiti rupice
NA DANAŠNJI DAN

Patentirana je šivaća mašina koja je mogla zašiti rupice

Plus+ Prema riječima Charlesa Millera taj se šivaći stroj značajno razlikovao od postojećih po tome što je omogućavao šivanje s dvije niti paralelno. To je omogućilo brže i kvalitetnije šivanje šavova
Atomsko sklonište Jugoton je odbio 6 puta, a nakon prvog albuma postali su apsolutni hit
NA DANAŠNJI DAN

Atomsko sklonište Jugoton je odbio 6 puta, a nakon prvog albuma postali su apsolutni hit

Plus+ Drugačiji koncept i kataklizmički tekstovi dominirali su, a kritičari rock glazbe napali su Atomce. Međutim, u tri tjedna prodano je 16 000 primjeraka debi albuma. Publika je bila oduševljena