Obavijesti

Lifestyle

Komentari 17

Pun Mjesec može remetiti san, ali i potiče čišćenje misli i tijela

Pun Mjesec može remetiti san, ali i potiče čišćenje misli i tijela

MJESEČEVA ENERGIJA Želite li podršku Mjesečeve energije kako biste lakše došli do ciljeva, onda je dobro početi s ciljanim aktivnostima u vrijeme mladog Mjeseca

VIDEO

Kada je Mjesec najveći i u svom punom sjaju, često je najčešći krivac za neispavanost. No razdoblje punog mjeseca zapravo je vrijeme kada treba krenuti s novim idejama, projektima i tjeranjem negativne misli. 

Budući da je najbliži, Mjesec nam je i najzanimljivije nebesko tijelo. Prema narodnoj predaji, Mjesečeve faze utječu na ishode estetskih i kozmetičkih postupaka, ali i određuju mnoge druge funkcije u tijelu te pojačavaju emocije. Činjenica je da Mjesec uz pomoć sile teže spušta mora i oceane, stoga nije čudno što i u ljudskom tijelu koje je sastavljeno od oko 70 posto vode također izaziva “plime i oseke”.

Zamisao da je pun Mjesec povezan s raznim poremećajima kao što su ludost, nasilje i mjesečarenje stara je više tisućljeća. U mnogim je jezicima riječ za luđaka (lunatik, lunatic ili lunatico) izvedena iz latinskog luna, što znači Mjesec. Podrijetlo riječi proizlazi iz uvjerenja starih naroda da Mjesec igra ulogu u nastanku ludila. Znanost nije potvrdila da bilo koja Mjesečeva faza izaziva ludilo, ali je otkrila da potiče mjesečnicu i trudove, ometa san i utječe na emocije i ishod operacija na srcu. 

Remeti san
Usporedivši podatke o spavanju dobrovoljaca i Mjesečeve faze, švicarski su stručnjaci utvrdili da je spavanje bilo najlošije i najkraće četiri dana prije i četiri dana poslije punog Mjeseca. U tom je razdoblju ispitanicima trebalo prosječno po pet minuta dulje da usnu, spavali su po 20 minuta kraće, a san im je bio 30 posto plići nego ispitanicima koji su bili proučavani u drugim Mjesečevim fazama.

Boli vas glava ili vrat? Otkrijte najbolji položaj za spavanje
Boli vas glava ili vrat? Otkrijte najbolji položaj za spavanje

Utječe na ishod operacija
Istraživači u američkoj bolnici Rhode Island utvrdili su da su pacijenti koji su imali hitnu operaciju aorte za vrijeme punog Mjeseca kraće ostajali u bolnici i imali nižu stopu smrtnosti tijekom i nakon operacije nego pacijenti operirani na jednak način u drugim Mjesečevim fazama. Studija objavljena u reviji Cardiovascular and Thoracic Surgery pokazala je da su pacijenti operirani za uštapa otpuštani iz bolnice za deset dana, četiri dana ranije od ostalih pacijenata na kojima je izveden jednak zahvat.

Potiče trudove i rađanje 
Istraživači su analizirali tisuću porođaja u japanskom Kyotu. Svi su se porođaji od početka odvijali prirodnim putem, bez umjetnog izazivanja trudova. Otkriveno je da se više djece rađalo onda kad je Mjesec bio najbliže Zemlji te kad je njegova gravitacijska sila bila najjača. Najmanje je porođaja bilo kad je Mjesec bio najdalji. Ipak, puni Mjesec nije imao utjecaja na učestalost porođaja.

Pun mjesec utječe na ženski libido i plodnost, a i na frizuru
Pun mjesec utječe na ženski libido i plodnost, a i na frizuru

Regulira mjesečnicu 
Kao što joj sama imena govore, mjesečnica ili menstruacija ima veze s Mjesecom. Menstrualni ciklus traje približno 28 dana, što je slično dužini lunarne faze, koja iznosi malo više od 29 dana. Istraživanje objavljeno u reviji Acta Obstetricia et Gynecologica Scandinavica proučilo je 826 žena između 16 i 25 godina. Oko 30 posto žena imalo je mjesečnicu oko punog Mjeseca, što je daleko iznad nasumične raspodjele unutar 28 dana.

Vrijeme za rast 
Da biste prepoznali snagu Mjeseca, potrebno ga je pratiti kroz faze rasta i opadanja. Općenito možemo reći da Mjesec u fazi rasta (vrijeme od mladog do punog Mjeseca) potiče rast životnog potencijala i mogućnosti. To je vrijeme za realizaciju novih ideja i projekata, konstruktivne početke i akciju.

Pazite na prehranu i spavanje jer navike utječu na vaše gene
Pazite na prehranu i spavanje jer navike utječu na vaše gene

U fazi opadanja (vrijeme od punog do mladog Mjeseca) svi životni aspekti teže stabilizaciji i dovršavanju. Tada je dobro stati na loptu, smiriti se i pročistiti svoje misli. Sve što je u vezi s promjenom i čišćenjem, uključujući i detoksikaciju tijela i osjećaja je dobro napraviti u vrijeme opadajućeg Mjeseca. Moć Mjeseca je tajanstvena i suptilna. On vlada nesvjesnim umom, osjećajima i tamom noći.

Mjesec na tjelesnoj razini upravlja hormonalnom ravnotežom, svim tjelesnim tekućinama, trbušnom šupljinom, probavom, žlijezdama s unutarnjim lučenjem, desnim okom muškarca i lijevim okom žene. Na psihičkoj razini Mjesec upravlja osobnim potrebama te načinom na koji te potrebe zadovoljavamo. Zaslužan je za sposobnosti preko kojih utječemo na okolinu.

Stari su narodi vjerovali da je za rast biljaka, uz Sunčevu energiju, važna i Mjesečeva. Danas je to znanstvena činjenica. Osim što vlada rastom i razvojem, Mjesec vlada i oplodnjom. Vjerovalo se da će žena lakše zatrudnjeti ako spava obasjana svjetlošću punog Mjeseca. Danas znamo da Mjesec upravlja hormonima koji se unutar ljudskog tijela proizvode ciklično.

Tradicionalno se smatra da je idealno ako se ovulacija podudara s punim Mjesecom, a menstruacija s tamnim Mjesecom. Mjesec je simbol žene i ženske prirode. Vlada otajstvima prirode, magijom, intuicijom, osjećajima, ali i duhovnim uvidima i prosvjetljenjem. U astrologiji je Mjesec vladar zodijačkog znaka Raka koji također predstavlja arhetip žene.

Dulje spavanje tijekom vikenda tinejdžerima samo radi štetu
Dulje spavanje tijekom vikenda tinejdžerima samo radi štetu

Ako želite podršku Mjesečeve energije kako biste došli do svojih ciljeva, onda je dobro započeti s ciljanim aktivnostima u vrijeme mladog Mjeseca. Ako se nečega želite osloboditi, onda je dobro ciljane aktivnosti započeti u vrijeme nakon punog Mjeseca, odnosno u vrijeme opadajućeg Mjeseca. Sve što je u vezi s gradnjom, jačanjem i rastom općenito je dobro činiti u vrijeme rasta Mjeseca. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 17
VIDEO

Čuvarkuću bi svi trebali imati kod kuće: Evo zašto je korisna
SVESTRANA BILJKA

Čuvarkuću bi svi trebali imati kod kuće: Evo zašto je korisna

Skromna čuvarkuća ima vrlo slična svojstva kao aloe vera, no njezino je djelovanje nešto blaže. Nisu zahtjevne za uzgoj i brzo će se razmnožiti na suhim mjestima, čak i krovovima

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'
VRTLARICA, PLESAČICA, NOVINARKA....

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'

Rođena Zagrepčanka Daisy Osmičević (34) s adresom u Vinkovcima osvojila je titulu najljepše mame Hrvatske, a oduševila je svojim nastupom
VIDEO Pogledajte znakove koji mogu upućivati na dijabetes
REAGIRAJTE NA VRIJEME

VIDEO Pogledajte znakove koji mogu upućivati na dijabetes

Od neobično napuhnutog trbuha do mrlja na vratu, niz je znakova koji upućuju na to da se tijelo može približavati stanju koje dovodi do bolesti dijabetesa