Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se

Rade u smjenama od 14 sati da bi dječici dali šansu za život

Djeca sa smrtonosnim srčanim manama suočena su s neizvjesnom budućnošću, a o njihovim sudbinama engleska Nacionalna zdravstvena služba snimila je emotivni dokumentarni film. Posjetili su ih u bolnici

Foto: BBC/Screenshot
8 komentara

Edith ima samo tri mjeseca i čeka veliku operaciju. Rodila se s pola funkcionalnog srca zbog čega joj pluća ne dobivaju dovoljno kisika. Dijagnoza je Sindrom hipoplastičnog lijevog srca. Operacija je riskantna i liječnici ističu kako je 20 posto šanse da malena neće preživjeti. U istoj dječjoj bolnici u Liverpoolu je i malena Aima (5) koja čeka operaciju na srčanoj veni, kao i Casey Jack star svega nekoliko sati. On ima rupicu na srcu.

Foto: BBC/Screenshot

Na pedijatrijskoj kardiologiji u toj bolnici rade samo tri kirurga i predvode tim svjetski priznatih stručnjaka. Svake godine operiraju najmanje 400 djece i novorođenčadi. Među njima je Ramana Dhannapuneni koji se priprema za operaciju lijevog hipoplastičnog srca malene Edith. Kaže kako će operacija trajati najmanje 11 sati.

Foto: BBC/Screenshot

- Koristim dijelove donorove arterije kako bih ojačao njezinu. Tijekom operacije tim će u potpunosti zaustaviti njezino srce kako bi se izbjeglo veliko krvarenje ako nešto krene krivo - objasnio je dr. Dhannapuneni. Roditelji tijekom operacije nestrpljivo čekaju pred salom, a potom na jedinici intenzivnog liječenja sa strepnjom prate svaki djetetov treptaj.

NEIZVJESNO STANJE Dječak je u komi zbog rijetke bolesti - mozak mu je natekao

Nema dovoljno kreveta za veliki broj malih pacijenata koji izlaze sa zahvata. Medicinsko osoblje priprema svaki krevet po pojedinačnim potrebama malih pacijenata prije nego što odu na operaciju kako bi ih po izlasku iz sale sve dočekalo spremno. Toga su bolno svjesni roditelji Aime koji su već dvaput prevalili težak put iz Manchestera dugačak 40 kilometara, da bi im osoblje reklo kako je pacijent čiji je život bio ugrožen zauzeo njezino mjesto.

Foto: BBC/Screenshot

Aima dolazi na treću operaciju kako bi joj ispravili manu s kojom se rodila - moraju preusmjeriti venu kako bi se poboljšao protok krvi iz srca. No i ovog puta dolazili su uzalud. Njezin krevet u intenzivnoj zauzima maleni Casey Jack. Dječak se tek rodio, a ima srce veličine jagode. U tom malenom srcu je rupica i ukoliko je liječnici ubrzo ne zatvore, dječak bi mogao preminuti. Stanje mu se iz sata u sat pogoršava. Kako bi sva djeca dobila pomoć koju trebaju, pojedini liječnici rade u smjenama od 14 sati.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message