Obavijesti

Lifestyle

Komentari 4

Raštika se sprema sa domaćom slaninom prošaranom mesom i raskuhanim svinjskim nogicama

Raštika se sprema sa domaćom slaninom prošaranom mesom i raskuhanim svinjskim nogicama
11

U Vidu na manifestaciji Raštika u Naroni spremali su fine specijalitete. Svi su tražili i zapisivali recept za pripremu namaza od raštike i oraha koji se razgrabio za tren

VIDEO

Kraljica je među kupusnjačama, može se jesti u svako doba godine, ali je najukusnija u zimskim mjesecima kada je "ugrize led". Ovih ju je dana u selima Dalmatinske zagore nakratko pokrio bijeli snježni ogrtač te joj dodatno "ubio gorčinu".

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Pripreme za kuhanje za Olimpijske igre 04:22

Kuhana sadrži samo četrdeset i devet kalorija po obroku, pa se može jesti do mile volje bez bojazni za liniju. Bogata je vitaminima, osobito vitaminom A kojeg sadrži četiri puta više od brokule, šest puta više od graška i četrdeset puta više od celera. Nutricionisti izdvajaju posebno vitamin A koji nas čini vitalnima i dinamičnima. Riznica je mnogih za zdravlje važnih vitamina među kojima je posebno naglašen za zdravlje vitamin C te vitamini iz B skupine. Njeno je ime raštika, u nekim mjestima je zovu i raščika što je manje važno jer jedino što je važno kako ju je dobro što češće imati za obroka. Nekada je raštika bila sirotinjska hrana jer su je bili puni vrtovi i nije bilo kuće da nije mirisala na stolu bilo s dva lešo krumpira, zrnom soli i par kapi ulja ili na suhom svinjskom ili bravećem mesu.

Njoj u čast u dolini Neretve kraju poznatom po žabi i jegulji devetu godinu mještani Vida organizirali su pravu pučku feštu na kojoj je dvadeset ekipa okušalo svoje kulinarske sposobnosti u spravljanju raštike na tradicijski način.

Kako pripremiti sočno i mekano meso koje se topi u ustima?
Kako pripremiti sočno i mekano meso koje se topi u ustima?

- Ovako se to od davnina u ovom kraju raštika spremala. Ovako su je kuhale naše bake i majke, a sada mi - govore nam dobro raspoloženi članovi ekipa koje su se potrudile na svojim stolovima izložiti ne samo raštiku već i druge delicije kojima se ovaj kraj može podičiti. Cijeli središnji prostor mjesta u neposrednoj blizini arheološkog muzeja Narona mirisao je po raštiki i suhom mesu, a kako i ne bi kada se svaka ekipa potrudila i željela ostaviti najbolji dojam ne samo na žiri već i na mnogobrojne posjetitelje koji su uživali u dobrim zalogajima. Očišćene listove raštike neki su križali na rezance, neki tek listove prepolovili i u vodu u kojoj se već kuhalo svinjsko suho meso spremno dodavali kako bi se sve skupa nastavilo kuhati.

- Najvažnije je dobro i kvalitetno osušeno svinjsko meso koje mora biti dobro prosušeno. Meso se treba prokuhati, dobro očistiti, tu vodu proliti i u drugu vodu staviti da kuha. Kada je meso u pola kuhano dodaje se raštika koju bez obzira što ju je "led ošinio" treba kuhati najmanje sat vremena. Pred kraj se dodaju na sitno izrezani krumpiri - objašnjavaju nam postupak pripreme ovog tradicijskog dalmatinskog jela Neretvanke. Kad je riječ o poziciji mesa za raštiku govore nam kako se obvezno mora naći pokoji dobar komad suhih svinjskih rebara, zatim slanine, ali i dijelovi svinjske oglavine i svinjske nogice.

U Vidu održana manifestacija ‘Raštika u Naroni’

- E, to su onda svi gušti ovoga svita. Kad zamiriše komad domaće slanine prošarane mesom i dobro raskuhana svinjska nogica to daje poseban šmek raštiki - govori dobro raspoloženi dio muške ekipe od kojih je baš jedna "Udruga ribarska noć Ploče" iz Ploča za svoj tanjur raštike dobila najviše bodova i osvojila prvo mjesto.

- Za dobru raštiku treba dobra volja, malo leda jer najbolja je kad je "ubije led", ma šta ubije "pribije" i malo domaćeg svinjskog mesa. Evo pogledaj tu je oglavina i dvije noge, malo pancete prosušene i friške - govori nam dobro raspoloženi Zoran jedan od članova pobjedničke ekipe. Drugo mjesto osvojili su zasluženo govore svi, prošlogodišnji pobjednici ekipa "Kako bilo" iz Ploča.

Na njihovom stolu zamirisala je raštika sa suhim mesom, ali i namaz od raštike na komadićima kruha koji je "planio" u jednoj sekundi. Svi su tražili još i zapisivali recept za pripremiti ovaj namaz.

Raštika je zelje prvog mraza, a slaže se s keljom i porilukom
Raštika je zelje prvog mraza, a slaže se s keljom i porilukom

Ne dodaju se nikakvi začini

- Svi amaterski volimo kuhati. Naš specijalitet je brujet, ali smo i u raštiki dobri - govore nam dobro rasploženi članovi ekipe Kako bilo, Tonči, Saša, Nikolina, Andrijana, Goran i Ivan. Nema kuće u kojoj se u zimskom periodu raštika ne kuha barem jednom tjedno, poručili su Neretvani stoga i nije bilo teško okušati se u ovom tradicijskom jelu. Dvadeset ekipa i dvadeset članova žirija iz svake ekipe po jedan član uz tri člana stručnog žirija ocjenjivalo je najbolji tanjur sa raštikom. Svima njima je ipak bilo najvažnije sudjelovati kako bi se tradicija održala.

storyeditor/2024-02-01/PXL_220124_108962922.jpg

- Uz raštiku veoma je važna i kvaliteta domaćeg svinjskog osušenog mesa, malo krumpira, a sve ostalo je do onoga tko raštiku sprema. U raštiku se osim soli ne treba dodavati nikakve začine. To onda nije naše tradicijsko jelo. Jer u bronzinu u kojem se kuha raštika nema mjesta papru, vegeti ni ljutoj paprici - govore nam oni koji znaju što je prava raštika i što je potrebno kako bi se pripremio dobar, hranjiv obrok. Kako je ovo bilo natjecanje u kuhanju raštike samo sa suhim mesom pobjedničke ekipe čvrsto su nam obećale kako će nas pozvati i spremiti ukusnu namirnicu u kojoj će ponovno kraljevati raštika samo ne sa suhim mesom već sa neretvanskom jeguljom i liskom.

storyeditor/2024-02-01/PXL_220124_108962923.jpg

- Tek tada ćete vidjeti što su slasti "cilega svita", poručili su zadovoljni natjecatelji. Bilo kako bilo to se, zaključili smo ne smije propustiti jer jegulju deliciju Neretve ne samo u brujetu kušati se treba, a i lisku jer svakim danom je i jednih i drugih sve manje. Osim raštike nje je bilo i bit će, poručili su Neretvani.

Namaz od raštike

Listove raštike odvojiti korijen, deblji dio lista odstraniti. Tako očišćeni list samo malo prokuhati, "kroz dva ključa vrele vode, (ne treba puno jer je led učinio svoje). Listove potom izvaditi, preliti hladnom vodom da zadrže lijepu zelenu boju, staviti u blender, dodati par kapi ulja (toliko da se može lijepo izblendati), nekoliko jezgre oraha koji daju masnoću, ali i slatkost namazu, malo bijelog luka i parmezana.

Kelj je najzdraviji ako ga kratko kuhate na pari ili blanširate
Kelj je najzdraviji ako ga kratko kuhate na pari ili blanširate

POGLEDAJTE VELIKI INTERVJU S GLUMCEM FRANOM MAŠKOVIĆEM: 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Možete li prepoznati koja žena na fotografiji upravo ima infarkt
PRIPAZITE NA OVE ZNAKOVE

Možete li prepoznati koja žena na fotografiji upravo ima infarkt

Svi simptomi srčanog udara Linde Johns, američke književnice, su oni koji bi mogli biti - i često jesu, odbačeni od strane zdravstvenih djelatnika, a kamoli ljudi koji ih imaju

Mnogi griješe u oporuci: Ovo su dvije stvari koje nikada ne biste trebali uvrstiti u taj dokument
EVO NA ŠTO PRIPAZITI!

Mnogi griješe u oporuci: Ovo su dvije stvari koje nikada ne biste trebali uvrstiti u taj dokument

Kako biste bili sigurni da će se vaša volja provesti na način na koji želite, sastanite se s profesionalcem kako biste stvorili oporuku koja će biti od koristi vama i vašim najmilijima bez ikakvih zabluda i iznenađenja
Boja moći za svaki horoskopski znak: Saznajte koja je vaša
IDEALNA NIJANSA

Boja moći za svaki horoskopski znak: Saznajte koja je vaša

Od Ovna do Ribe, svih 12 znakova Zodijaka povezano je s različitim stvarima, kao što su određene kvalitete, karakteri, afiniteti, planeti, pa čak i boje