Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Rasul glina je drevni saveznik ljepote - idealan za čišćenje lica

Rasul glina je drevni saveznik ljepote - idealan za čišćenje lica

Rasul ili marokanska glina od davnina je poznata u beauty tretmanima - odlična je kao piling za čišćenje lica, u šamponima, maskama pa i u tretmanima vlasišta

VIDEO

Gline već tisućama godina igraju glavnu ulogu u rutinama ljepote - ne samo da uklanjaju mitesere i čiste pore od ulja i nečistoća, već imaju i minerale zdrave za kožu. 

POGLEDAJTE VIDEO: Kako utječu slobodni radikali na vašu kožu?

Pokretanje videa...

02:06

Što trebate znati o Rasul glini i kako je najbolje koristiti? 

Rasul glina dio je gline smektita (zajedno s bentonitom), što znači da ima sposobnost širenja kada je izložena tekućini.

Naziva se još i Ghassul glina, crvena glina i crvena marokanska glina (ima crvenkastosmeđu nijansu), a nastala je od vulkanskog pepela kod planinskog lanca Atlas u Maroku.

- Ime je izvedeno iz arapske riječi za pranje budući da se prvenstveno u brojnim kulturama koristila kao sapun. Glina je puna različitih minerala, a Rasul glina se sastoji od velikog broja minerala - sadrži silicij, kalij, kalcij, željezo i magnezij - objašnjava dermatologinja dr. Sc. Ava Shamban, osnivačica tvrtke SKINFIVE.

Prednosti za kosu i kožu

- Može pomoći u čišćenju kože uklanjanjem viška ulja i mrtvih stanica kože, a ostavlja kožu mekšom i glađom - kaže kozmetički kemičar Ron Robinson, osnivač BeautyStata.

Imate li 'karantensko lice'? Od lani su mnogi dobili mrlje na čelu, perutanje nosa, ali i bore
Imate li 'karantensko lice'? Od lani su mnogi dobili mrlje na čelu, perutanje nosa, ali i bore

Poput maske od ugljena može ukloniti nečistoće s kože. Međutim, Rasulova glina ima složenu strukturu saća, koja 'omogućuje veću apsorpciju ulja', napominje Shamban.

I dok glina izvlači ulje i prljavštinu, mnogi tvrde da kožu hrani svojim zdravim mineralima. U tom slučaju, piše Mind Body Green, Rasulova glina može kondicirati i ojačati kožu kalijem koji sadrži (ima antimikrobna svojstva), kalcijem i magnezijem (smatra se da oboje pomažu u obnavljanju kože).

Kako koristiti Rasul glinu?

- Korištenje gline kao svestranog sredstva za čišćenje kože, vlasišta i kose doslovno datira iz davnina - kaže Shamban. 

1. U šamponima

Zbog svoje pročišćavajuće i pročišćujuće prirode, Rasulovu glinu se može pronaći u brojnim šamponima. Pomoći će u uklanjanju nakupina prljavštine, ulja i nečistoća s vlasišta, dok folikule prekriva mineralima zdravim za kosu, te kao rezultat čovjek ima zdrave i sjajne vlasi kose.

2. U maski za lice 

Rasul glinu se prvo treba pomiješati s vodom, ili hidrosolom poput ružine vode, sve dok se ne stvori pasta koja se lako razmaže na licu. Nakon što uklonite masku, ulje i prljavština s kože bi trebali biti uklonjena s njom.

3. Kao piling za lice

Zbog praškaste teksture Rasulove gline možete je koristiti kao 'uradi sam' piling za lice kako biste i fizički oljuštili kožu - zagladit će kožu, a sama masaža može potaknuti cirkulaciju krvi u vašem licu.

12 savjeta za mladoliku kožu
12 savjeta za mladoliku kožu

Granule su super mekane i fine, tako da nema brige hoće li se neravni rubovi urezati u kožu. Smjesi treba dodati ulje (maslina, jojoba, badem, sjeme grožđa i tako dalje) i lagano ribati kožu kružnim pokretima oko minutu prije ispiranja mlakom vodom.

4. Kao tretman vlasišta

Ako imate masno vlasište Rasulova glina čini učinkovitu masku ili piling. Ovisno o vašem prahu, možda ćete morati dodati drugačiji omjer gline i vode (preporuka je miješanje 1 žlice gline s četvrtinom šalice vode kako bi se stvorila rijetka smjesa). Potom se umasira u vlasište i temeljito ispere nakon nekoliko minuta.

Dreamstime

5. U sapunu

Rasul glina se u davnim vremenima uglavnom koristila za čišćenje (i za lice, i za tijelo i za kosu), a čini prilično lijepu pločicu sapuna. Treba dodati samo nekoliko žlica praha u bazu sapuna, a zatim pustiti da se skupi i ohladi dok se sapun potpuno ne učvrsti. Nakon 24 sata imat ćete sapun koji se može raznovrsno koristiti - ili pod tušem kao sapun za tijelo ili u šamponu ako ste skloni nakupljanju sebuma.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'
'Sa oženjenim šefom spavala sam samo jednom i zatrudnjela, njegova reakcija me šokirala'
TO NIJE OČEKIVALA

'Sa oženjenim šefom spavala sam samo jednom i zatrudnjela, njegova reakcija me šokirala'

Buduća mama je u drami nakon što je njezina afera s oženjenim šefom završila trudnoćom. Iako je bila to romansa za jednu noć, stigli su problemi