Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Razlika između konzerviranog, ukiseljenog i smrznutog povrća

Razlika između konzerviranog, ukiseljenog i smrznutog povrća
1

Fermentirano povrće poput kiselog kupusa ima niz zdravstvenih benefita i sadrži probiotike. Konzervirano povrće u načelu ima sličan nutritivni profil kako i svježe, osobito kad je riječ o vlaknima i mineralima

VIDEO

Svježe povrće ima kratak rok trajanja i ovisno o vrsti, čak i u hladnjaku može izdržati od tri do 14 dana. No smrzavanjem možete očuvati hranjive sastavnice i produljiti trajanje do 12 mjeseci. U pojedinim slučajevima smrznuto povrće čak ima veću hranjivu vrijednost od svježe, osobito ako je vrijeme između berbe i smrzavanja bilo jako kratko. S druge strane, nutrijenti poput vitamina B i vitamina C osjetljivi su na smrzavanje.

Kockice smrznutog šampanjca dat će fantastičan okus juiceu
Kockice smrznutog šampanjca dat će fantastičan okus juiceu

Studije su pokazale da u svježem špinatu, mrkvi, peršinu i paprici ima više vitamina C nego u smrznutoj varijanti tog povrća. Dodatno, razlike u načinu zamrzavanja i skladištenja te temperature mogu utjecati na kvalitetu smrznutog povrća. Primjerice, kristalići leda tijekom smrzavanja mogu oštetiti staničnu strukturu krumpira i na negativno utjecati na njegovu teksturu.

Ako želite sami zamrznuti povrće, birajte svježe i neoštećeno. Kratko ga blanširajte prije smrzavanja jer na taj način čuvate boju, okus i nutritivnu vrijednost namirnica. Ne treba blanširati papriku, rajčicu i kukuruz.

Konzervirano i fermentirano povrće

Konzerviranje i fermentacija može produljiti rok trajanja povrća od jedne do pet godina. Konzervirano povrće u načelu ima sličan nutritivni profil kako i svježe, osobito kad je riječ o vlaknima i mineralima. Ipak, određeni koraci mogu voditi do gubitka nutritivne vrijednosti, kao što je to, primjerice, guljenje. Sjetite se da otvorenu konzervu treba skladištiti odvojeno od ostale hrane i konzumirati je u roku od tri dana.

Ukiseljeno povrće - zdravo je, ali ne treba ga jesti svaki dan
Ukiseljeno povrće - zdravo je, ali ne treba ga jesti svaki dan

Fermentirano povrće poput kiselog kupusa ima niz zdravstvenih benefita i sadrži probiotike. Tijekom fermentacije, mikroorganizmi pretvaraju ugljikohidrate u alkohol ili kiselinu te na taj način djeluju kao prirodni konzervans koji produljuje rok trajanja namirnice, a omogućuje bolju probavljivost škroba i proteina.

Fermentirano povrće također sadrži antioksidanse, a ako mu dodate češnjak, đumbir ili chilli dodatno ćete poboljšati okus. Za najbolje rezultate povrće kiselite sami, ili u trgovini kupite ono koje se čuva u hladnjaku. Staklenke s fermentiranim povrćem koje mogu dugo stajati izvan hladnjaka obično su pasterizirane, a tada je udio probiotika značajno manji.

Povrće je važan izvor osnovnih nutrijenata i trebalo bi ga jesti svakog dana. Uključite u svoj prehranu svježe, smrznuto ili fermentirano, i koji god oblik odabrali nećete pogriješiti, prenosi 7news.com.au.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Super trik kako ukloniti korov - jednostavan i prirodan recept
POMAŽE

Super trik kako ukloniti korov - jednostavan i prirodan recept

Ovaj trik pomaže kod korova koji izbija između pločica u dvorištu, ali i onog koji vam raste po vrtu. Kako se radi o prirodnom pripravku, postupak je potrebno ponoviti nekoliko puta

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 23. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Recept za domaći pelinkovac
PRIPREMA JE JEDNOSTAVNA

Recept za domaći pelinkovac

Tri žlice listova pelina i cvjetnih vrhova dobro usitnite i stavite u staklenu bocu. Prelijte jednom litrom crnog ili bijelog vina te umiješajte od 150 do 200 grama meda i dobro zatvorite