Obavijesti

Lifestyle

Komentari 5

Recepti za božićne kolače koji mogu stajati: Linzeri, breskvice, medenjaci, kiflice, paprenjaci...

Recepti za božićne kolače koji mogu stajati: Linzeri, breskvice, medenjaci, kiflice, paprenjaci...
8

Praznično vrijeme nezamislivo je bez poslastica, donosi nam bogatstvo ukusne hrane i recepata za slatka jela pa i ove malene božićne keksiće, a njima ćete posebno razveseliti one najmlađe

VIDEO

Blagdani su pred vratima, čeka nas mnoštvo priprema ukusnih blagdanskih slastica. Već sad započnite potragu za omiljenim kolačićima koje ćete spremiti bez veliki muke, a budite sigurni da ćete u tome i uspjeti. Slatki trenuci neka već sad otpočnu u vašoj kuhinji. Razigrani keksići neka budu radosni dio nadolazećih blagdana uz sljedeće slatke recepte. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Mladi Zadranin stvara realistične deserte 01:23

Linzeri

Sastojci: 300 g brašna, 1 jaje, 100 g šećera u prahu, 1 vanilin šećer, 200 g maslaca, 150 g marmelade po želji, šećer u prahu za posipanje

Priprema: Sve sastojke držite na sobnoj temperaturi, prije početka pripreme. Prosijte brašno i napravite udubinu u koju ćete ubaciti jaje. Pospite šećerom i vanilin šećerom pa dodajte maslac narezan na listiće. Potom zamijesite kompaktno tijesto, omotajte ga folijom i ostavite u hladnjaku, nekih sat vremena.

5 recepata za kolače koji se ne peku: Na podlozi od keksa, zobenih pahuljica ili lješnjaka
5 recepata za kolače koji se ne peku: Na podlozi od keksa, zobenih pahuljica ili lješnjaka

Pećnicu zagrijte na 180°C, a međuvremenu izvadite tijesto iz hladnjaka, razvaljajte ga na površini koju ste posli brašnom, na debljinu od par milimetara. Izrežite dvije vrste krugova, jedne bez i jedne krugove s rupom u sredini.

Stavite ih na papir za pečenje i pecite 10-12 minuta. Kad ih izvadite, ostavite da se ohlade na rešetki, pa one bez rupe premažite marmeladom, a na njih stavite keksiće s rupicom, pritisnite i pospite šećerom u prahu.

Breskvice

Sastojci:

Za tijesto: 2 jaja, 500 g brašna (pola oštro, pola glatko), 200 g šećera, pola praška za pecivo, vanilin šećer, 2 dl ulja, ribana korica od limuna, malo mlijeka

Za punjenje: mrvice od dubljenja breskvica, malo mlijeka, malo ruma, pekmez od šljiva ili šipka (ili miješana marmelada), malo mljevenih oraha (nije nužno), malo margarina - sami odredite količinu ovisno o ukusu, bitno je da je punjenje dobre gustoće i finog okusa

Dekoracija: ekstrakt jagode ili maline razrijeđen vodom i ekstrakt breskve, kristalni šećer

Postupak: Napravite smjesu kao za palačinke i stavite je u hladnjak na dva sata, potom izvadite i dodajte ostatak brašna pa zamijesite meko tijesto. Od njega radite kuglice i slažite ih na protvan, na masni papir. Slažite ih tako da bude razmaka između njih jer će se napuhnuti.

Pecite ih na 200 stupnjeva da malo porumene (10-ak minuta). Ostavite ih da se dobro ohlade pa svaku izdubite žlicom.

Krenite zatim sa pripremom punjenja. Pomiješajte sve navedene sastojke pa punite breskvice i spajajte dvije po dvije. Na kraju jednu polovicu svake breskvice uronite u razrijeđeni ekstrakt od jagode ili maline, a drugu polovicu u razrijeđeni ekstrakt breskve pa ih uvaljajte u šećer i slažite na tacnu da se osuše.

10 recepata za slatka i slana jela od kestena: Rižoto, gulaš, špageti, kolači, palačinke...
10 recepata za slatka i slana jela od kestena: Rižoto, gulaš, špageti, kolači, palačinke...

Prhke kiflice

Sastojci: 7 čaša brašna pola glatko, pola oštro (čaša od 1 dl), 6 žlica šećera, 5 žlica mlijeka, 250 g maslaca isjeckanog na šnite, 2 žumanjka, 1 žličica soda bikarbone, naribana korica jednog limuna, pekmez po izboru

Postupak: Dobro zamijesiti tijesto pa ga podijeliti na dva jednaka dijela, prekriti plastičnom folijom i staviti u hladnjak na sat vremena. Potom ga razvaljajte i izrežite na trokutiće, napunite pekmezom, zarolajte i stavite u pećnicu.

Kiflice se peku oko 15 do 20 minuta na 180 stupnjeva - gotove su kad dno kiflice lagano porumeni. Ostavite ih da se malo ohlade pa posipajte šećerom u prahu.

Božićni medenjaci

Sastojci: 175 g maslaca, 250 g meda, 250 g šećera, 1 žličica sode bikarbone, 500 g brašna, 1 žlica kakaa, 2 žličice začina za medenjake, 1 jaje, listići badema po želji

Priprema: Rastopite maslac, pa miješajući u njemu otopite i med i šećer. Maknite s vatre i pustite da se hladi. Suhe sastojke, brašno, sodu bikarbonu, kakao i začine za medenjake izmiješajte u jednu zdjelu, dodajte u nju razmućeno jaje i otopljeni maslac s medom i šećerom pa umijesite tijesto.

Tijesto treba biti čvrsto i kompaktno, ako se lijepi, dodajte još malo brašna. Omotajte tijesto folijom i ostavite da stoji u hladnjaku preko noći. Zatim, sutradan zagrijte pećnicu na 200°C.

Na podlozi koju ćete posuti brašnom razvaljajte tijesto, izrežite krugove, utisnite po želji listiće badema, prebacite ih na papir za pečenje i pecite dok ne porumene, otprilike 15-ak minuta, potom ih izvadite iz pećnice i ostavite da se ohlade.

Paprenjaci po receptu naših baka

Sastojci: 1 i 1/4 litre brašna, 1 šalica masti (2 i 1/2 dl), 3/4 litre samljevenih oraha, 2 i 1/2 dl sitnog šećera, 2 cijela jaja, 2 žumanjka, 2 do 3 velike žlice meda, prstohvat soli te po pola žličice mljevenog papra, klinčića i cimeta

Napomena: u nekim starim receptima (kao u ovom) se spominju litre umjesto kilogrami. Tada uzmite posudu koja na sebi ima ocrtanu mjeru za decilitre i litre te uspite, npr. brašna, koliko je navedeno u receptu.

Postupak: Sve zajedno se pomiješa i zamijesi se tijesto koje se potom ostavi sat vremena na hladnom mjestu. Nakon toga se razvalja na debljinu prsta i prave se oblici raznim kalupima. Nakon što se poslažu na protvan, svaki paprenjak se premaže razmućenim jajetom i peče se kratko na jakoj vatri.

Jedna jabuka na dan odlična za zdravlje, tri jabuke za liniju, a kolači od jabuka su - za dušu
Jedna jabuka na dan odlična za  zdravlje, tri jabuke za  liniju, a kolači od jabuka su - za dušu

Kolačići s maslacem 

Sastojci: 450 g brašna, 300 g maslaca, 150 g šećera, 1 jaje, 1 žličica praška za pecivo, 100 g šećera u prahu, 1 bjelanjak

Priprema: Brašno pomiješajte s praškom za pecivo i prosijte na radnu površinu. U udubinu  brašna dodajte jaje te pospite šećerom i maslacem kojeg ćete narezati na listiće. Zamijesite glatko tijesto, omotajte ga prozirnom folijom i ostavite u hladnjaku minimalno sat vremena.

Zagrijte pećnicu na 180°C. Tijesto razvaljajte na šećerom posutu površinu, na debljinu od pola centimetra i omiljenim božićnim kalupima izrezujte keksiće. Prebacite ih na papir za pečenje i pecite u pećnici 10-12 minuta.

Dok se kolačići hlade pomiješajte bjelanjak sa šećerom u prahu, prebacite smjesu u slastičarsku vrećicu, odnosno vrećicu kojoj ćete odrezati vrh i kada se ohlade, ukrasite keksiće.

Limun keksi

Sastojci: 250 g brašna, 75 g šećera, 125 g maslaca, 1 vanilin šećer, prstohvat soli, 1/2 žličice praška za pecivo, 1 jaje, naribana korica limuna i sok pola limuna

Priprema: U posudi izmiješajte brašno, šećer, sol, prašak za pecivo, zatim dodajte maslac sobne temperature, jaje i naribanu koricu i sok limuna. Sve sjedinite u glatko tijesto, zamotajte u foliju i ostavite pola sata da se hladi. Nakon toga tijesto rastanjite i modlicom izvadite keksiće.

Brzinski kolači koji se ne peku: Idealni za nenajavljene goste
Brzinski kolači koji se ne peku: Idealni za nenajavljene goste

Rasporedite ih na pleh preko papira za pečenje i pecite na 180 °C oko 15 minuta, da rubovi blago porumene. Sačekajte nekoliko minuta da se malo rashlade pa ih izvadite na tanjur i pospite šećerom u prahu.

Kad se ohlade, možete vaše kolačiće premjestiti i čuvati u zatvorenoj kutiji desetak dana.

Božićni veseli keksi

Sastojci: 150 g glatkog brašna, 150 g oštrog brašna, 100 g šećera u prahu, 1 žličica praška za pecivo, 1 jaje, 200 g maslaca, 100 g mljevenih badema, 1 žlica kiselog vrhnja, za ukrašavanje čokoladna ili bijela glazura, šećer u prahu

Priprema: Pomiješajte glatko i oštro brašno, šećer u prahu i prašak za pecivo. Potom dodajte jaje, maslac sobne temperature, mljevene bademe te po potrebi kiselo vrhnje i zamijesite glatko tijesto. Od dobivenog tijesta oblikujte razne keksiće.

Kuhanje s čajem: Izuzetan je u marinadama, ali i kompotima
Kuhanje s čajem: Izuzetan je u marinadama, ali i kompotima

Posložite ih na lim prekriven papirom za pečenje. Pecite u pećnici zagrijanoj na 170 °C oko, 20 minuta. Kada se ispeku, kolačiće ukrasite raznoliko kako bi postali veseli, maštoviti i razigrani.

Dio ih jednostavno pospite vanilin šećerom u prahu, dio premažite bijelom, a dio tamnom čokoladnom glazurom. Bijela glazura pripremit ćete tako da vanilin šećer u prahu i sok limuna miješate do željene gustoće.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Mnogi ovo ne znaju - daljinski ključevi za auto imaju 'tajnu' funkciju koja je idealna za ljeto
DOBRO JE ZNATI

Mnogi ovo ne znaju - daljinski ključevi za auto imaju 'tajnu' funkciju koja je idealna za ljeto

Vozači možda nisu svjesni da privjesci za daljinske automobilske ključeve imaju niz skrivenih značajki. S kombinacijom dva gumba iskoristite značajku koja je idealna pomoć vozačima ljeti

Evo zašto se danas slavi Praznik rada i zašto se jede baš grah
JESTE LI ZNALI?

Evo zašto se danas slavi Praznik rada i zašto se jede baš grah

U spomen na krvoproliće u Chicagu, na 1. kongresu Druge internacionale 1889. godine odlučeno je da će se 1. svibnja svake godine održavati radničke prosvjede dok god radnici ne izbore pravo na dostojan život i rad
Demenciju možete primijetiti 9 godina prije dijagnoze, ovo su znakovi koje nemojte ignorirati
MNOGI IH ZANEMARE

Demenciju možete primijetiti 9 godina prije dijagnoze, ovo su znakovi koje nemojte ignorirati

Promjene u strukturi mozga mogu se otkriti čak 10 do 25 godina prije pojave simptoma pacijenata s genetskom predispozicijom za pojavu demencije