Obavijesti

Lifestyle

Komentari 4

Recepti za fantastične deserte od oraha: Torta, minjoni i pita

Recepti za fantastične deserte od oraha: Torta, minjoni i pita

Orasi su omiljeni dodatak kolačima, posebno u našim krajevima. Kušajte ovaj put finu tortu kojoj poseban okus daje đumbir. Tu su i minjoni preliveni bijelom čokoladom te odlična pita u koju idu i kruške

Čokoladna torta s orasima i đumbirom

Sastojci: 6 jaja, 200 g šećera, 250 g oraha, 2 žlice krušnih mrvica, 1/2 žličice đumbira, za kremu: 4 jaja, 250 g šećera, 5 rebara čokolade, 250 g maslaca, limunov sok

Stockfood/Guliver

Priprema: Jaja pažljivo razbijte i odvojite žumanjke od bjelanjaka. Žumanjke i šećer pjenasto izmiješajte, dodajte im mljevene orahe, suhi ili svježi đumbir, mrvice i na kraju čvrst snijeg koji ste istukli uz dodatak malo soli.

Smjesu izlijte u namašćen kalup za torte i pecite na 180-200 Celzijevih stupnjeva oko 40 minuta, dok drveni štapić izađe suh iz tijesta.

Ideja za ručak: Zapečeni poriluk sa slaninom, krumpirom i sirom
Ideja za ručak: Zapečeni poriluk sa slaninom, krumpirom i sirom

Dok se tijesto peče, pripremite kremu. Jaja i šećer izmiješajte, stavite ih na paru, dodajte razlomljenu čokoladu i kuhajte miješajući dok se krema ne počne zgušnjavati. Kad se zgusne, stavite je hladiti i povremeno je promiješajte.

U ohlađenu kremu umiješajte pjenasto izmiješani maslac i limunov sok. Pečenu tortu prerežite napola i premažite je kremom, te poklopite. Izvana je također premažite kremom.

Fini minjoni s orasima

Sastojci: 180 g šećera, 4 jaja, 80 g oraha, 2 žlice mrvica, vanilin-šećer, 1/2 vrećice praška za pecivo, 120 g maslaca, rum, 1/2 mlijeka, 300 g bijele čokolade, 200 ml slatkog vrhnja

Stockfood/Guliver

Priprema: Miješajte šećer, žumanjke i vanilin šećer dok ne pobijele i smjesa ne postane pjenasta. Dodajte smjesi jaja i šećera, 60 grama mljevenih oraha, mrvice, prašak za pecivo i čvrst snijeg od bjelanjaka.

Pohani kruh s karamelom i cimetom: Aromatičan i sočan
Pohani kruh s karamelom i cimetom: Aromatičan i sočan

Izlijte smjesu u lim za pečenje premazan maslacem i posipan brašnom. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 20 do 30 minuta na 180 Celzijevih stupnjeva. 

Za kremu zagrijte mlijeko do vrenja, dodajte mu 100 g šećera i 20 grama samljevenih oraha. Prokuhajte i maknite na stranu. Kad se ohladi, primiješajte pjenasto izmiješan maslac.

Ove greške u kuhanju često svi radimo, a ni ne primjećujemo
Ove greške u kuhanju često svi radimo, a ni ne primjećujemo

Ohlađen kolač prepolovite, jednu polovicu premažite kremom. Poklopite drugom polovicom i narežite na kocke. Bijelu čokoladu otopite na pari i primiješajte joj vruće slatko vrhnje i dobro izmiješajte. U glazuru umočite svaku kockicu i ukrasite polovicom oraha. 

Pita s kruškama i orasima

Sastojci: 80 g maslaca, 80 g šećera u prahu, 80 g čokolade u prahu, 3 žumanjka, 1 jaje, limun, 60 g mljevenih oraha, 2 žlice rezanih oraha, 80 g glatkog brašna, žličica praška za pecivo, 3 bjelanjka, prstohvat soli, 250 g krušaka

Stockfood/Guliver

Priprema: Opranim kruškama ogulite koru, prerežite ih na četiri dijela, i izvadite im sjemenke. Pećnicu ugrijte na 180 Celzijevih stupnjeva. Kalup za torte premažite maslacem i posipajte ga brašnom.

Danas vam se baš i ne da kuhati? Napravite ova brza, jednostavna, ali zdrava jela
Danas vam se baš i ne da kuhati? Napravite ova brza, jednostavna, ali zdrava jela

Brašno, prašak za pecivo i čokoladu u prahu prosijte kroz sito i pomiješajte ih s mljevenim i rezanim orasima. Bjelanjcima dodajte prstohvat soli i istucite ih u čvrst snijeg.

Zapjenite maslac sobne temperature i dodajte mu pomalo šećer u prahu, jaje, žumanjak po žumanjak i svježe naribanu koricu neprskana limuna, pa primiješajte naizmjenice smjesu od brašna i snijeg od bjelanjka.

Tijesto izlijte u kalup, poravnajte površinu, kruške lagano i ravnomjerno utisnite u tijesto i pecite 20 minuta.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 4
Kristijan Iličić: Na Maliju sam ležao 50 sati pokriven u jednom čamcu, skrivao se od terorista
EKSKLUZIVAN INTERVJU ZA 24SATA

Kristijan Iličić: Na Maliju sam ležao 50 sati pokriven u jednom čamcu, skrivao se od terorista

Poznati travel influencer prvi je Hrvat koji je proputovao svih 197. država svijeta. Šri Lanka mu je bila posljednja na listi, otkriva nam u koju se zemlju ne bi vraćao, koja mu je najdraža, ali i kako je sve krenulo